• Arbeiderpartiet mener de må mobilisere 55 prosent av LO-medlemmene for å vinne valget. Statestikken viser at når fagbevegelsen er på Aps side, vinner de valg. Nå sier Høyre at de skal ta opp kampen om fagorganiserte.

    FOTO: Olav Olsen

- Høyre ønsker seg fleksible ordninger, for meg betyr det lengre vakter uten overtid

Den som vinner LO-medlemmene, vinner valget. Ap må ha med seg 55 prosent av medlemmene, men 39 prosent sier de vil stemme Høyre og Frp.

LO hadde planlagt en valgkamp med beinhardt skyts mot Høyres program, men nå må taktikken endres:  Høyre freder sykelønnsordningen og lover fortsatt kamp mot sosial dumping om det blir regjeringsskifte.

I stedet for å angripe hva Høyre sier, rettes angrepene mot partiets troverdighet.

- Det er den borgerlige politikken som er trusselen, tordnet avtroppende LO-leder Roar Flåthen da han åpnet LO-kongressen i Oslo i går.

Han fikk applaus da han sa at målet er å hindre de borgerlige i å vinne høstens valg. For å få det til må 55 prosent av de 900.000 LO-medlemmene stemme Arbeiderpartiet.

- Jeg kan love dere at om dere våkner med Siv og Erna etter valget, vil dere savne Sigbjørn Johnsen og meg hver dag, sa Jens Stoltenberg og la til at han bønnfaller LO om å mobilisere før valget.

I høst viste Aps interne måling at Høyre/Frp har en oppslutning på 39 prosent i fagbevegelsen, mens Ap hadde et knapt forsprang på 41 prosent. Partisekretær Raymond Johansen advarte LO om at det ikke var bra nok.

Derfor blir helgens LO-kongress en kanonade mot Høyres landsmøte på Gardermoen.

Tar velgere for gitt

– Ap forsøker å late som at hvis du er du fagorganisert, kan du ikke stemme Høyre. Det kan vi ikke godta. Høyre hadde ikke ligget på over 30 prosent på målingene hvis ikke det var for at mange som var organisert stemmer Høyre, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

Med nytt program for arbeidslivspolitikken håper Høyre å kapre flere fagorganiserte.

– Ap kan ikke ta de fagorganiserte for gitt. Det har de gjort for lenge, sier Røe Isaksen.

Aps Raymond Johansen sier det blir kamp til siste dag om hvem som tekkes de organiserte best.

– Det er bare å regne: Skal vi vinne må vi ha høy oppslutning, og i LO er det nesten 900.000 medlemmer. Disse medlemmene gjenspeiler Norge, når Frp og Høyre går frem på meningsmålingene går de frem også blant de fagorganiserte.

Ap sier de ikke har ferske målinger, men Aftenposten vet at partiledelsen følger nøye med.

– Jeg tror det går bedre nå. Vi er sikre på at LO-kongressenen vil bli en manifestasjon av behovet for et ordnet og ryddig arbeidsliv. Ap og LO deler samme mål, sier Johansen.

LOs trussel

For å lykkes har LO en klar plan for helgens kongress: Å male en blå Fanden på veggen. Eller et blågult skremmebilde.

LO-medlemmene vil få beskjed om å se mot Sverige, der Høyres søsterparti Moderaterna fulgte samme taktikk.

LO-medlemmene skal overbevises om at Høyre gjør som svenskene, etter valget blir det storstilte skatteletter til de rikeste, med påfølgende kutt i velferdsordninger, privatisering av helse og skole, og liberalisering på arbeidsmarkedet.

– Vi bare må dukke, sier en sentral Høyre-kilde med et smil, han bekrefter at partiet vet hva som kommer.

Barriere å stemme Høyre

Høyres taktikk for å vinne de fagorganiserte er å vise at det ikke er noen motsetning mellom å være organisert, og å stemme Høyre.

De skarpeste kantene i arbeidslivspolitikken er slipet vekk for å gjøre seg lekker for arbeidsfolket.

– For mange er det en barriere å stemme på Høyre. De er bekymret: På det verste har det hørt ut som Høyre er imot organiserte. Det er viktig å understreke at vi er for et organisert arbeidsliv.  Vi har moderert deler av vår arbeidslivspolitikk. Det er riktig å foreslå konkrete oppmykninger av arbeidsmiljøloven, men loven ligger fast.  Vi kommer ikke til å være enig med LOs ledelse i stort og smått, men vi vil etterstrebe et godt samarbeid, sier Røe Isaksen.

– Roar Flåthen er tapt som Høyre-velger, og vi kommer ikke til å rekruttere Gerd Kristiansen eller Tor-Arne Solbakken. Men det er ikke dem vi snakker til. Vi snakker til vanlige fagorganiserte, sier Røe Isaksen.

LOs plan

LO følger samme oppskrift som organisasjonen har brukt de siste valgene. Medlemmene er spurt om hvilke saker de er opptatt av. Hele 27 000 medlemmer har svart. Det gir ledelsen trygghet for at de virkelig taler på medlemmenes vegne. Svarene viser at pensjon er det aller viktigste, så følger lønn under sykdom. Arbeid til alle og kamp mot midlertidige ansettelser.

Men diskusjonen viser også at det er delte meninger om LO og Aps tette bånd:

(Sitatene er et utvalg fra debatten på LOs sider om partitilhørighet. Les mer her.)

«Veldig mange av de som kunne vært medlemmer i dag, er det ikke pga den nære samarbeidet til AP og de andre grønne, ved å være partipolitisk fritt kan vi samarbeide til enhver tid med den/de som har regjerings makt, dessuten trenger vi ikke "sponse" noen parti, dette er i utgangspunktet det samme som mafiapenger. Medlemstallene vil øke fordi det er partipolitisk fritt, i tillegg til at VÅRE medlemspenger forblir våre penger

«LOs politikk skal være politikk angående arbeidsmarked og samfunn, ikke Arbeiderpartiets politikk. LOs oppgave er å ivareta ARBEIDSTAKERNES interesse på en best mulig måte, ikke Arbeiderpartiets.»

«LO er partipolitisk fritt, men det er et faktum at den politikken som støtter våre verdier kommer fra de rød/grønne. Selvfølgelig er det ikke ALT vi kjenner oss igjen i, likevel er det ikke stor avstand mellom de rød/grønne og LO.»


«Nå er det faktisk slik at i mitt forbund er det gjort en undersøkelse hvor the medlemsmassen er delt. Ikke alle er røde. Så hvorfor skal the vi via LO gi så mye som en krone til AP? Og det er greit at en vet hvor fagbevegelsen oppsto, men verden går faktisk fremover. Det er " korrupt" at LO gir til AP , hverken mer eller mindre. Og samme LO tordner når the enkeltpersoner gir til den andre siden. Jeg er for ett fritt og uavhengig LO som the ikke er utklekkingsanstalt for AP medlemmer.»

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier

Kampen om LO-velgeren

  • Maslah Hassan Mohamed (28) - renholdsarbeider for ISS, arbeider ved ISSs hovedkontor.

- Jeg skal stemme for første gang, og det gleder jeg meg til. Jeg skal stemme på Arbeiderpartiet. Jeg ble kjent med partiet igjennom en venn som er medlem i Oslo Ap. Jeg synes de gjør mye bra på arbeid, sier Mohamed.

afp000519294-ijVAIUjGxv.jpg

- Da jeg kom fra Somalia til Norge i 2005, hadde KrF statsministeren i åtte måneder før Arbeiderpartiet vant valget og overtok statsministerposten. Siden da har jeg vært fornøyd, sier Mohamed.

 

  • Hallvard Dahle, sekretær Malvik Høyre og tillittsvalgt i EL og IT

- Vi har problemer med å organisere folk på grunn av kobling til Ap. For oss er valget å være organisert eller ikke - man har ikke noe annet valg enn å være medlem av et LO-forbund.  Men at LO deler ut støtte til Ap, går på bekostning av medlemsverving.

hoeyrelo2-UoUQ_gFHhv.jpg

- I organisasjonen er det en øredøvende stillhet. Jeg tror mange er redde for å si ifra, sier Dahle.

 

  • Jane Meyer, nestleder Hamar Høyre, jobber i Forsvaret, medlem av Norsk tjenestemannslag.

- I Forsvaret er det mange som velger å organisere seg i andre forbund som ikke er med i LO på grunn av partikoblingen til Ap.  Jeg synes ikke det er greit at kontigentpengene går til Ap. Det er mange som ikke stemmer Ap i et LO forbund som skulle ønske pengene gikk til noe annet.

 

  • Steinar Rindhølen - forskalingssnekker i NCC, distriktstillitsvalgt i Norsk Arbeidsmannsforbund.

- Meningsmålingene viser at de blå har stor oppslutning, men jeg skjønner ikke hvordan fagorganiserte, hvis de tar organisering på alvor, vil stemme på noen som vil ødelegge de verktøyene forbundene har. Jeg er redd vi mister tiltak mot sosial dumping og at det blir slutt på normalarbeidsdagen hvis det blir et regjeringsskrifte, sier Rindhølen.

afp000519572-HeVmDNVt8U.jpg

- Jeg håper på en fortsatt rødgrønn regjering som sikrer arbeidsmiljøloven, og som setter inn flere tiltak for arbeidstilsyn og kontroll med arbeidsplassene.

 

 

  • Marit Frette Opsahl, vernepleier i Asker kommune.

– Jeg er ikke 100 prosent sikker på hva jeg skal stemme, men det blir ikke borgerlig. Høyre sier de vil myke opp regelverket for midlertidig ansettelse, i mine ører er det bare å pakke inn i bomull hva de egentlig vil.

afp000519569-7WvtZaInJa.jpg

- De ønsker seg fleksible ordninger, for meg betyr det lengre vakter uten overtid. Jeg tror folk tar for gitt at vi har et ryddig arbeidsliv, og ikke er klar over hva en borgelig regjering vil kunne gjøre med arbeidslivsbestemmelsene, sier hun.

 

Tallenes tale

Valgforsker Bernt Aardal har samlet tall for LO-medlemmenes stemmer ved stortingsvalgene.

I 1969 stemte 75 prosent av dem på Ap og 6,7 prosent på Høyre.

I kjølvannet av EU-avstemningen ble 1973-valget dårlig for Ap, de fikk 55 prosent, SV fikk 20 prosent og Høyre 3,5.

I alle valgene til og med 1997 fikk Ap støtte fra godt over 50 prosent av LOs folk.

I 2001 snudde det. Den første Stoltenbergregjeringen provoserte LO-medlemmene. Bare 32,8 prosent av dem stemte Ap, 18,1 stemte Høyre og 10,4 Frp. 16,5 stemte SV.

I 2005 var Ap oppe i 47,8 igjen, SV på 13,5, Frp på hele 17 og H nede på 6,8

I 2009 var tallene AP: 49,8, SV 10,7, Frp 18,2 og H 8,5.