• FOTO: Monica Strømdahl

- Jeg er klar over at jeg må jobbe lenger og antagelig betale mer i skatt

Emma Johnsen (18) er datteren til mannen som vokter Norges pengesekk. Hun synes han alltids kunne ha gjort mer.

For finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) handler jobben om å sikre datteren Emma (18) og hennes generasjon et like bra Norge som han selv har nytt godt av. Men stramme inn oljepengebruken – dét vil han ikke.

Emma hviler hånden på farens skulder. For kort stund siden har hun sett faren tegne opp «generasjonskontrakten» på en serviett, snakke om pensjoner, klimautfordringer, og om hvordan verden så ut på hans 14-årsdag, som var dagen han meldte seg inn i Ap.

Nå står hun på kontoret den norske økonomien styres fra. Maleriene av alvorlige menn bak dem, oser av autoritet.

De har vært med på å styre Norges økonomi dit den er i dag: Med et oljefond som vokser i rekordtempo, lav arbeidsledighet og en høyt utdannet arbeidsstokk.

Les også

Når oljealderen er omme må Norge stramme inn. Du som ung må ta regningen

Når dagens unge blir eldre må de belage seg på å betale mer i skatt, jobbe lenger, og betale mer for utdanning, barnehager og helsetjenester.

 

Finansminister Sigbjørn Johnsen tilhører en generasjon som har opplevd en eneste stor opptur velferdsmessig.

I 2013, året Johnsen ble 62 år, går trolig staten Norge med 355 milliarder kroner i overskudd.

- På en måte kunne det vært greit å være voksen i dag. Jeg er klar over at jeg må jobbe lenger og antagelig betale mer i skatt, sier Emma (18).

Eldrebølgen kommer

For når Emma er på sin fars alder, vil Norge ikke lenger gå i overskudd, men med et underskudd med 140 milliarder kroner, viser fremskrivninger fra Perspektivmeldingen som farens departement har utarbeidet.

En årsak er eldrebølgen: I 2040 er det over én million over 70 år i Norge. Det vil være flere som mottar velferd enn yrkesaktive til å betale for den.

En annen årsak er at oljeinntektene vil være mindre enn de offentlige utgiftene i 2025. Og dersom vi fortsetter med dagens velferdsytelser, vil Norge gå i minus i 2035, viser Perspektivmeldingen.

– Enten du er politiker eller forelder, så ønsker du det beste for dine barn. Når man er finansminister, får det en ekstra dimensjon. Sigbjørn Johnsen

- Derfor er det viktig at vi innretter oss slik at vi ikke ødelegger muligheten Emmas generasjon har, sier finansministeren, og viser til at vi i dag setter til side penger til neste generasjon igjennom Oljefondet.

Får ikke løst alt

Men en rekke økonomer mener Johnsen ikke har gjort nok for å sikre neste generasjon: Midt oppi dyrt valgflesk og oppdagelser av nye oljefelt bekymrer de seg for velferdsstaten og fremtiden for norsk økonomi dersom vi ikke starter å stramme inn.

Men å kutte ytterligere i gullpensjonene til hans egen generasjon og spare mer oljepenger, det vil ikke Johnsen:

 

Les også

- Våre barn vil ikke takke oss

Professor i økonomi, Karen Helene Ulltveit-Moe, vil ikke bytte plass med sin datter, som vil være 54 i 2060.

- Vi har en fornuftig oljepengebruk i dag. Å bruke fire prosent av oljefondet, er en god ramme. Men også innenfor dagens regel bruker vi mindre i gode tider, og mer i dårlige tider, sier Johnsen.

- Er det rettferdig at din generasjon får en gullpensjon den neste generasjonen ikke vil se snurten av?

– Min generasjon vil leve lenger, og kan jobbe lenger. Det vil gi et bidrag til generasjonsregnskapet, og letter byrden for dagens yngre.

– Er du feig?

– Nei. Men det handler om valg. Vi får ikke løst alle oppgaver samtidig. Vi må ordne køen slik at vi ikke ødelegger grunnlaget for neste generasjon, sier Johnsen.

«Alle skal med»

For ham og Arbeiderpartiet sikres velferden først og fremst ved å få alle folk i arbeid. Årlig arbeidstid må opp, man må stå lenger i arbeid og færre må stå utenfor arbeidslivet.

- Vår velferd er et spleiselag mellom generasjonene, sier Johnsen og viser til «generasjonskontrakten», det vil si at den arbeidsføre generasjon sørger for velferd til unge og gamle.

Så finansminister er jeg ekstra opptatt av hvor mye vi som unge skal betale i fremtiden. Emma Johnsen (18)

- Hvis vi klarer å ta videre fellesskapsfølelsen, at vi stiller opp for alle som har behov for hjelp, så er jeg ikke bekymret. At alle bidrar etter evne er limet i den norske modellen. Hver generasjon jobber for at den neste generasjonen skal våkne til en bedre morgendag.

- Vil neste generasjon takke deg og den rødgrønne Regjeringen?

- Ja. Jeg håper det. Jeg tror jeg har gjort det jeg kunne for å bidra til generasjonskontrakten. Vi har ikke sluppet løs pengebruken.

- Kan alltids gjøre mer

For Emma kan arbeidshverdagen bli ganske annerledes enn den ser ut fra Finansministerens kontor i dag. Ifølge SSB må én av tre i 2040 måtte jobbe i omsorgssektoren for å ta unna for eldrebølgen.

Det er Emma klar over. Hun fullfører siste året på videregående, og neste høst ser hun for seg å studere historie, kanskje i København.

- Jeg vet at jeg kanskje burde jobbe i helsesektoren, siden det blir etterspørsel etter helsearbeidere. Men hvis jeg skal studere i 3–5 år, vil jeg studere noe jeg har lyst til, sier hun.

Selv om hun er litt enig med kritikerne som vil bruke mindre penger, støtter hun samtidig sin far:

- Man kan alltids gjøre mer. Men samtidig er det vanskelig å spare mer enn det vi gjør i dag, sier hun.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier