• FOTO: Monica Strømdahl

- Jeg er klar over at jeg må jobbe lenger og antagelig betale mer i skatt

Emma Johnsen (18) er datteren til mannen som vokter Norges pengesekk. Hun synes han alltids kunne ha gjort mer.

For finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) handler jobben om å sikre datteren Emma (18) og hennes generasjon et like bra Norge som han selv har nytt godt av. Men stramme inn oljepengebruken – dét vil han ikke.

Emma hviler hånden på farens skulder. For kort stund siden har hun sett faren tegne opp «generasjonskontrakten» på en serviett, snakke om pensjoner, klimautfordringer, og om hvordan verden så ut på hans 14-årsdag, som var dagen han meldte seg inn i Ap.

Nå står hun på kontoret den norske økonomien styres fra. Maleriene av alvorlige menn bak dem, oser av autoritet.

De har vært med på å styre Norges økonomi dit den er i dag: Med et oljefond som vokser i rekordtempo, lav arbeidsledighet og en høyt utdannet arbeidsstokk.

Les også

Når oljealderen er omme må Norge stramme inn. Du som ung må ta regningen

Når dagens unge blir eldre må de belage seg på å betale mer i skatt, jobbe lenger, og betale mer for utdanning, barnehager og helsetjenester.

 

Finansminister Sigbjørn Johnsen tilhører en generasjon som har opplevd en eneste stor opptur velferdsmessig.

I 2013, året Johnsen ble 62 år, går trolig staten Norge med 355 milliarder kroner i overskudd.

- På en måte kunne det vært greit å være voksen i dag. Jeg er klar over at jeg må jobbe lenger og antagelig betale mer i skatt, sier Emma (18).

Eldrebølgen kommer

For når Emma er på sin fars alder, vil Norge ikke lenger gå i overskudd, men med et underskudd med 140 milliarder kroner, viser fremskrivninger fra Perspektivmeldingen som farens departement har utarbeidet.

En årsak er eldrebølgen: I 2040 er det over én million over 70 år i Norge. Det vil være flere som mottar velferd enn yrkesaktive til å betale for den.

En annen årsak er at oljeinntektene vil være mindre enn de offentlige utgiftene i 2025. Og dersom vi fortsetter med dagens velferdsytelser, vil Norge gå i minus i 2035, viser Perspektivmeldingen.

– Enten du er politiker eller forelder, så ønsker du det beste for dine barn. Når man er finansminister, får det en ekstra dimensjon. Sigbjørn Johnsen

- Derfor er det viktig at vi innretter oss slik at vi ikke ødelegger muligheten Emmas generasjon har, sier finansministeren, og viser til at vi i dag setter til side penger til neste generasjon igjennom Oljefondet.

Får ikke løst alt

Men en rekke økonomer mener Johnsen ikke har gjort nok for å sikre neste generasjon: Midt oppi dyrt valgflesk og oppdagelser av nye oljefelt bekymrer de seg for velferdsstaten og fremtiden for norsk økonomi dersom vi ikke starter å stramme inn.

Men å kutte ytterligere i gullpensjonene til hans egen generasjon og spare mer oljepenger, det vil ikke Johnsen:

 

Les også

- Våre barn vil ikke takke oss

Professor i økonomi, Karen Helene Ulltveit-Moe, vil ikke bytte plass med sin datter, som vil være 54 i 2060.

- Vi har en fornuftig oljepengebruk i dag. Å bruke fire prosent av oljefondet, er en god ramme. Men også innenfor dagens regel bruker vi mindre i gode tider, og mer i dårlige tider, sier Johnsen.

- Er det rettferdig at din generasjon får en gullpensjon den neste generasjonen ikke vil se snurten av?

– Min generasjon vil leve lenger, og kan jobbe lenger. Det vil gi et bidrag til generasjonsregnskapet, og letter byrden for dagens yngre.

– Er du feig?

– Nei. Men det handler om valg. Vi får ikke løst alle oppgaver samtidig. Vi må ordne køen slik at vi ikke ødelegger grunnlaget for neste generasjon, sier Johnsen.

«Alle skal med»

For ham og Arbeiderpartiet sikres velferden først og fremst ved å få alle folk i arbeid. Årlig arbeidstid må opp, man må stå lenger i arbeid og færre må stå utenfor arbeidslivet.

- Vår velferd er et spleiselag mellom generasjonene, sier Johnsen og viser til «generasjonskontrakten», det vil si at den arbeidsføre generasjon sørger for velferd til unge og gamle.

Så finansminister er jeg ekstra opptatt av hvor mye vi som unge skal betale i fremtiden. Emma Johnsen (18)

- Hvis vi klarer å ta videre fellesskapsfølelsen, at vi stiller opp for alle som har behov for hjelp, så er jeg ikke bekymret. At alle bidrar etter evne er limet i den norske modellen. Hver generasjon jobber for at den neste generasjonen skal våkne til en bedre morgendag.

- Vil neste generasjon takke deg og den rødgrønne Regjeringen?

- Ja. Jeg håper det. Jeg tror jeg har gjort det jeg kunne for å bidra til generasjonskontrakten. Vi har ikke sluppet løs pengebruken.

- Kan alltids gjøre mer

For Emma kan arbeidshverdagen bli ganske annerledes enn den ser ut fra Finansministerens kontor i dag. Ifølge SSB må én av tre i 2040 måtte jobbe i omsorgssektoren for å ta unna for eldrebølgen.

Det er Emma klar over. Hun fullfører siste året på videregående, og neste høst ser hun for seg å studere historie, kanskje i København.

- Jeg vet at jeg kanskje burde jobbe i helsesektoren, siden det blir etterspørsel etter helsearbeidere. Men hvis jeg skal studere i 3–5 år, vil jeg studere noe jeg har lyst til, sier hun.

Selv om hun er litt enig med kritikerne som vil bruke mindre penger, støtter hun samtidig sin far:

- Man kan alltids gjøre mer. Men samtidig er det vanskelig å spare mer enn det vi gjør i dag, sier hun.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Disse er uenige med Johnsen

00d64756-bbf2-424e-80c8-d705c0998515Jeg tror ikke våre barn vil takke oss. Mange tenker at vi i Norge er så flinke fordi vi sparer millioner i oljefondet. I forhold til hvor mye vi har tjent på vår naturgave, så er ikke det så stort.

Økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe (Aftenposten 12.08)

6cbfc422-28a7-46ee-bde0-2f48cda4ff53De unge sliter også med å komme inn på boligmarkedet. Pensjonene deres er usikre. Velferdstjenestene de vil trenge, ser ut til å bli underfinansierte. På flere områder har foreldregenerasjonen bevilget seg fordeler som neste generasjon ikke kan unne seg. Det ville ikke vært rart om ungdommen stilte dem til ansvar for hvordan de fordeler rikdommen mellom seg og sine barn og barnebarn.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse (DN 22.08)

ivar-kaybhdyKiy.jpgEldrebølgen vil øke sykehusutgiftene med 30–45 prosent de neste 25 år (...). Den vil trolig doble pleiekostnadene uten at vi forbedrer bemanningen. Også den regningen sender vi til de unge. Hvor langt rekker ungdommens tålmodighet?

Ivar Sønbø Kristiansen, professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo (24.08 DN)

 

Alf_Erling_Risa_1-oBMbtonpCS.jpgMin generasjon, de på rundt 60, slipper for lett. De unge må ta ansvaret for min høyere levealder. Hvis vi ser på hvem som har best råd til å bidra mer av dagens 30-åringer og 60-åringer, vil jeg si at det er sistnevnte.

Professor i økonomi ved Universitetet i Bergen, Alf Erling Risa. (Aftenposten 09.08)

 

Unges fremtid

  • Du vil sitte igjen med mer penger etter skatt enn dine foreldre, fordi norsk økonomi kommer til å fortsette å vokse.
  • Gitt uendret standard i helse og omsorg, vil det være overskudd på statsbudsjettet frem til 2025. Eldrebølgen og fallende oljeinntekter vil skape underskudd.
  • Frem til 2035 kan oljepengene dekke inn for underskuddet, men så er det slutt. Hvis mer av oljepengene spares nå, utsettes dette tidspunktet.
  • Dersom man ikke gjør noe, vil underskuddet i statsbudsjettet ha vokst til 140 milliarder kroner i dagens kroner i 2060. Det er nesten like mye som Helse- og omsorgsdepartementet bruker i år.

Kilde: Perspektivmeldingen 2013

MinStemme2013

Min stemme 2013 er en kampanje fra Aftenposten og 23 andre aviser.

Målet er å få flere unge til å bruke stemmeretten

Fortell oss hvorfor du skal stemme på minstemme2013.no