• - Jeg er stolt av denne mangfoldige byen

    Rødts ordførerkandidat i Oslo mener hovedstaden er innflytternes by. Bli bedre kjent med Reza Rezaee som forteller at han liker å ta oppvasken.

    VIDEO:

- Mangfoldet er Oslos styrke

Rødts ordførerkandidat Reza Rezaee synes synd på vestkantungdommen, som ikke får ta del i den flerkulturelle byen.

Aftenposten.no startet mandag vår nye serie «Ordfører-intervjuet», der vi intervjuer ordførerkandidatene til partiene som er representert i bystyret i Oslo. I disse intervjuene stilles ordførerkandidatene 20 sentrale spørsmål, i tillegg til at de får muligheten til å presentere seg selv på video.

Se hvordan kandidatene fra Frp, H og Ap vil løse Oslos utfordringer her:

Rødts ordførerkandidat Reza Rezaee kom som kvoteflyktning fra Iran i 1989 - til en by han mener har sin aller største styrke i det flerkulturelle.

- Da jeg kom til Oslo fra Shiraz opplevde jeg byen som en mangfoldig by - mye mer mangfoldig enn Shiraz. Her var det folk fra alle deler av verden, og fra alle kanter av Norge. Jeg synes Oslo har mangfold som sin styrke, sier Rezaee, nyslått Rødt-medlem og ordførerkandidat i Oslo.

Men han ser også at Oslo er en by med store sosiale forskjeller, som i stor grad er delt mellom øst og vest. Det går ikke bare utover folk på østkanten, mener Rezaee.

– Den delte byen er et stort problem - mest av alt, er jeg fristet til å si - for de stakkars barna på vestkanten som bor i en flerkulturell by uten å kunne ta del i den, sier han til Aftenposten.no.

Mer sammensatt boligmasseHan mener utfordringene i noen grad kan løses ved å sørge for å få en mer sammensatt boligmasse over hele byen. Rødt mener det må legges inn krav om en andel rimelige utleieboliger ved alle planer for nye boligfelt – både øst og vest i byen.

I tillegg vil partiet bygge studentboliger på Lambda-tomten i stedet for nytt Munch-museum i Bjørvika, for å sikre mer mangfold i den nye, men eksklusive bydelen.

Partiet er mot fritt skolevalg, som de mener skaper A- og B-skoler, og vil se på mulghetene for å flytte skolegrensene enkelte steder.

Fra SV til RødtReza har vært politisk aktiv siden han meldte seg inn i politikken som 16-åring i Iran. For to år siden meldte han seg ut av SV på grunn av partiets Afghanistan-politikk, og meldte seg inn i Rødt etter å ha fått forespørsel om å stå på deres liste i kommunevalget i mars i år.

- Partiene har endel likheter i saker lokalt, men Rødt har en klarere og tydeligere politikk på hvordan vi skal bekjempe fattigdommen i byen. Her vil vi ha gratis barnehage og gratis SFO til alle i hele byen, noe som vil være et effektivt virkemiddel, sier Rezaee.

Rødt går også hakket lengre enn SV i miljøpolitikken, med programfestet ønske om gratis kollektivtransport til alle i byen.

- Penger nok- Gratis barnehage, SFO og kollektivtilbud. Dere kommer med mange dyre løfter - hvordan skal dere få penger til alt dette?

- Oslo er en av de rikeste kommunene i landet. Dessuten sulteforer Regjeringen kommunene. Den må komme med mer midler, sier Rezaee.

Han viser i tillegg til at de mange og store overskridelsene på blant annet Holmenkollen, Tøyenbadet og Flexus har kostet kommunen dyrt de siste årene. Byrådet kjøpte også en tomt i Altea i Spania som etter planen skulle brukes til sykehjem, men som viste seg å være ubrukelig. Tomten kostet 35 millioner kroner.

- Det viser at vi har penger nok, sier Rezaee - som også vil innføre eiendomsskatt på luksusboliger i byen - og kutte lønningene til både kommunepolitikerne og ordføreren.

- Fabian Stang tjener over én million kroner. Det er alt for mye, sier han.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier

ORDFØRERINTERVJUET:

I denne serien vil Aftenposten.no intervjue samtlige ordførerkandidater i Oslo fra partier som er representert i bystyret. I denne serien vil kandidatene presentere seg selv med fri taletid på video, og svare på 20 spørsmål der vi forsøker å klargjøre deres politikk. Er du fortsatt ikke sikker på hvem du skal stemme på? Prøv vår valgomat.