• Trondheims ordfører Ritaa Ottervik skal ha takket nei til å bli statsråd i Jens Stoltenbergs regjerng.

    FOTO: ALLEY NED / Aftenposten

- Takket nei til statsrådspost

Ordfører Rita Ottervik (Ap) er spurt om å gå inn i regjeringen, men har takket nei. - Jeg har det som plommen i egget i Trondheim, sier hun.
Sentrale kilder nær statsminister Jens Stoltenberg kan bekrefte overfor Adresseavisen at ordfører Rita Ottervik er blitt spurt om å ta på seg en statsrådspost i en Stoltenberg 3-regjering. Hun er ikke blitt spurt om en bestemt ministerpost, men om å gå inn i en regjeringskabal.

- Jeg kan bekrefte at Rita Ottervik har vært med i sonderinger rundt en slik rolle. Arbeiderpartiet er alltid på utkikk etter dyktige kvinner, og Rita Ottervik har utmerket seg i mange år, sier en sentral kilde.

Takket nei

Om Ottervik er blitt kontaktet av Jens Stoltenberg direkte, lyktes det ikke Adresseavisen å få svar på. Grunnen til at Ottervik har takket nei, skal være et sterkt ønske om å fortsette i jobben som ordfører i Trondheim. I tillegg kommer hensynet til familien. Ottervik har mann og en sønn i skolealder i byen.

- Jeg synes det er flott Trondheim har en ordfører som synes det er mer interessant å være leder for kommunen enn å sitte i en mer prestisjetung jobb ved Kongens bord, sier en annen kilde sentralt i Arbeiderpartiet.

Det er ikke første gang Ottervik er et aktuelt navn i regjeringskabalen. Også i 2005 skal hun ha vært på Stoltenbergs ønskeliste, men valgte også da Trondheim.

Spennende jobb

Ordfører Rita Ottervik ønsket søndag kveld ikke å kommentere opplysningene om statsrådspost.

- Ikke overraskende har jeg ingen kommentar til dette. Det eneste jeg vil si er at jeg har i dag en spennende, interessant og viktig jobb som ordfører i Trondheim, hvor jeg får jobbe med viktige saker som skole og eldreomsorg. Jeg har det som plommen i egget.

- Så du ble ikke fristet av tilbudet?

- Jeg lever godt som ordfører i en av landets vakreste byer, sier Rita Ottervik.

Stødig og jordnær

Valgforsker og professor Anders Todal Jensen ved NTNU mener Rita Ottervik er en skikkelse Arbeiderpartiet nå er på utkikk etter og som de trenger i regjeringskabalen: En ny Hill Marta Solberg. Hun kom i sin tid rett fra en ordførerjobb i Sortland kommune og rett inn i rikspolitikken.

- Rita Ottervik er en stødig, jordnær og handlingsorientert politiker med lang fartstid. I tillegg er hun kvinne og fra distriktet, sier Jensen.

Valgforskeren mener Ottervik kunne ha egnet seg som kommunalminister, på grunn av sin inngående kjennskap til kommunal sektor.

- Samtidig har Trondheim kommune en viktig rolle i den nye samhandlingsreformen, hvor samarbeidet mellom kommunen og St. Olavs hospital har kommet langt. Det er mange trøndere som har sentrale roller i komiteer og utvalg, og Rita Ottervik er positiv til denne reformen. Men om disse erfaringene hadde vært nok til å få posten som helseminister, er ikke Jensen sikker på.

Ingen retoriker

Anders Todal Jensen mener man må tro på Ottervik når hun sier at jobben som ordfører er spennende nok. –Samtidig er hun ingen retoriker. Det kan hende at hun ser sin egen begrensning, og at hun ikke har lyst til å være med i de tøffe ordvekslingene i rikspolitikken, sier Jensen.

Han trekker sammenligninger til Marvin Wiseth, som også sa nei til en ministerpost.

- Det kan hende at han følte seg mer hjemme i kommunalpolitikken, mener Todal Jensen.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier