• Rødt-politiker Erling Folkvord utgir i dag ny bok om "Vår korrupte hovedstad".

    FOTO: Ingar Storfjell

Forlaget nekter å stanse Folkvord-bok

Erling Folkvords nye bok er ute i bokhandlene. En henvendelse om å stoppe boken gjorde ikke mye inntrykk på forlaget. Nå kan den ende i retten.

Som han har gjort tidligere, er Rødt-politikeren ute med beretninger i bokform om angivelig snusk i Oslo kommune – under tittelen «Vår korrupte hovedstad».

Advokat Carl Bore representerer rekrutteringsfimaet Asor, som vies et helt kapittel med negativ omtale.

Bore skrev før helgen til utgiveren, Spartacus forlag, og ba om at forlaget stoppet all videre markedsføring og salg av boken. Bore ga uttrykk for at den burde trekkes helt fra markedet.

Forlagssjef Per Nordanger i Spartacus sier at han ikke har sendt noe skriftlig svar på henvendelsen.

– Jeg kommuniserer med advokaten muntlig. Han har ikke kommet med noen saklig gode grunner, sier Nordanger.

- Vi har gjort en rettslig vurdering av innholdet før publisering og mener vi kan stå for det, fremholder Nordanger.

Intet svarBore sier til Aftenposten.no at han ikke har fått noe svar fra forlaget, kun via mediene.

– Hvor seriøst er det? spør han.

Advokaten vurderer å gå til Oslo byfogdembede med krav om midlertidig forføyning for å stoppe salget av boken. Men noe standpunkt til dette blir neppe tatt i løpet av dagen. Først skal Bore lese det aktuelle kapitlet i boken, som han nettopp har mottatt i endelig versjon.

I boken nevner Folkvord bl.a. at eieren av Asor strøk til sykepleiereksamen på Filippinene, men likevel ble godkjent i Norge. –Han antyder at hun har jukset med papirer eller at det ligger korrupsjon bak. Det er påstand om et alvorlig og straffbart forhold, sier Bore.

Ifølge Bore var vedkommende åpen overfor norske helsemyndigheter om at hun ikke hadde bestått eksamen. Hun fikk tre år på å oppfylle en del tilleggskrav i Norge og har hatt godkjennelse fra norske helsemyndigheter siden 1984, forteller han.

Tarifflønn?Bore avviser også at ansatte skal ha jobbet gratis for Asor, at Asor skal ha betalt for dette fra det offenlige, og at ansatte ikke skal ha fått vanlig tarifflønn.

Ifølge Asor har det vært vanlig at studenter på praksisplass ikke får lønn, sier Bore. –Men det kan være det har skjedd en glipp. Kommunerevisjonen gjennomgikk regnskapet og fant uregelmessigheter ved 1,8 prosent av timene, sier han – og tilføyer at revisjonen kom til at det ikke var snakk om systematisk feilfakturering.

Bore sier også at rapporter viser at de ansatte fikk mer enn tarifflønn, bortsett fra i en kort periode etter en lønnsregulering. De pengene ble etterbetalt, sier han.

Folkvord antyder også sterkt at det har forekommet juks ved eksamener for de filippinske sykepleierne i Norge. –Dagsavisen ble dømt i Pressens faglige utvalg for å ha manglende dekning for det de skrev om den saken, sier Bore.

- Vil dere uansett gå til erstatningssøksmål over påstandene som fremsettes i boken?

- Det er veldig vanskelig å unngå erstatningssøksmål, svarer Bore.

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier