• Se intervjuet med Haakon Lie

    Arbeiderpartiveteranen Haakon Lie har sagt ja til at det skal skrives en biografi om ham. Aftenposten møtte den spreke 102-åringen til en samtale.

    VIDEO:

  • - Når man har vært sekretær i Det norske Arbeiderparti, ringer man partikontoret resten av livet, sier Haakon Lie, som fortsatt blir lyttet til, vel 30 år etter at han gikk ut av aktiv politikk.

    FOTO: DAG W. GRUNDSETH

Haakon Lie (102) har fremdeles makt i Ap

Haakon Lie var opprørt over forsvarssjefens planer om omlegging av Forsvaret, grep telefonen og ga partikontoret klar beskjed. Dermed stilte forsvarsminister og partisekretær på teppet hjemme hos Lie på Ulvøya.

- Jeg sa til forsvarsministeren at disse planene var galskap, sier Lie. Det glimter mørkt i det blå blikket. - Men de modererte dem jo etterpå, smiler han så. Ikke triumferende, men fornøyd konstaterende.Hans velkomsthilsen til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (58) var: - Jøssameg så lita du er, jenta mi!Partisekretær Martin Kolberg bekrefter møtet, men understreker at Lie oppførte seg meget galant, og trakterte statsråden med kaffe og kaker fra sin rullestol.Dagens ledelse i Arbeiderpartiet og Regjeringen vet at når Haakon Lie har sterke meninger om en sak, kan det bli ubehagelig bråk. Den tidligere så mektige partisekretæren har fortsatt påvirkningskraft, det viste hans utspill om eldreomsorgen i "stoppeklokkedebatten" ved sist stortingsvalg. Lies synspunkter oppfattes som mer enn pip fra hornet på veggen. Vi sitter i den samme hyggelige stuen på Ulvøya der forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og partisekretær Martin Kolberg satt for noen måneder siden. Her har også mange andre mektige mennesker sittet, som de tidligere israelske statsministrene David Ben-Gurion og Golda Meir. Denne gang er det hans biograf, Hans Olav Lahlum (34), som er på besøk. Vi skal snakke med dem om den store biografien som kommer neste høst.

Tukter Ap-ledelsen.

Men Lie vil like gjerne komme med sine tanker om aktuelle saker. Han holder seg intenst og løpende oppdatert om alt av viktighet som skjer nasjonalt og internasjonalt. Meningene er like skarpe og klare som de alltid har vært. For eksempel om forsvarspolitikk. Og selv om det er godt over 30 år siden han gikk ut av aktiv politisk virksomhet, ser han ingen grunn til å holde kjeft overfor barnebarngenerasjonen som nå styrer partiet og landet.- Det var før jul. Jeg reagerte på forsvarssjef Sverre Diesens forslag til omlegging av forsvaret, med nedbygging av baser og reduksjon av hæren til noen bataljoner av profesjonelle soldater. Jeg mente det var livsfarlig at våre landstyrker skulle opplæres og instrueres til kamp utenfor det som var NATOs opprinnelige område. Afghanistan. Bagdad. Hvorfor var det ikke Somalia? Hvorfor ikke Sudan, spør han retorisk.- Dette at Norges grenser skulle gå i Afrika var for meg helt horribelt!- Derfor ringer jeg partikontoret, og spør hva det egentlig er som skjer med Forsvaret. Like etter kommer partisekretæren og forsvarsministeren ut til meg på Ulvøya. Hun beroliger Haakon.

Ringer stadig partiet.

- Så du ringer stadig partikontoret for å gi beskjed om hva du mener?- Når man har vært partisekretær, så gjør man det resten av livet, smiler han lurt. Nå skal hans lange og svært sentrale innsats i norsk og internasjonal politikk samles i en biografi. Men Lie har selv skrevet en rekke bøker om politikk, og spesielt stolt er han av "...slik jeg ser det" fra 1975, der han tok et oppgjør med Einar Gerhardsen. - Den boka var en av de første politiske biografiene som ble en bestselger, og jeg tror den første som behandlet indre forhold i et parti åpent og ærlig. Den som ble fly forbanna, og som ville ta til gjenmæle mot "skandaleboka", var Einar Gerhardsen. Jeg sa til datteren min, Turid, at nå slår han oss flate som veggelus.Siden har flere ønsket å skrive Lies biografi, ikke minst enkelte partifeller.

Nei til bestillingsverk.

- En slik biografi ville blitt fremstilt som et bestillingsverk, noe jeg ikke ville ha, så det ble nei, nei, nei.- Men nå har du latt en 34 år gammel SV-er, Hans Olav Lahlum, få skrive biografien din, selv om du tidligere har uttalt at du ikke vil ha en biografi mens du lever.- Ja, jeg leste biografien hans om Oscar Torp, og ble imponert. Jeg møtte Torp første gang i 1923, og siden jobbet vi sammen da han var formann og jeg fersk sekretær i Arbeiderbevegelsens Opplysningsforbund. - Men jeg ble også forbannet over boken til Hans Olav. Han skrev pent om stortingspresident C.J.Hambros innsats i aprildagene 1940. For meg står Høyre-mannen Hambro som en mann som rømte fra landet og krigen. Lahlum tok kontakt med Lie om en biografi etter at forlaget hans, Cappelen, først hadde fått to nei på forespørsler om biografi. Da hadde han allerede hadde hatt kontakt med ham i forbindelse med sin hovedoppgave om lederskiftene i Arbeiderpartiet, og vært hjemom hos ham med sin kritikerroste Torp-biografi.

Uimotståelig fristelse.

- Jeg var sikker på at du ville svare nei, og falt nesten av stolen da du svarte at det var en fristelse du ikke kunne motstå, sier Lahlum.Siden har de to møttes ukentlig på Ulvøya. For Lies bevegelsesfrihet er nå begrenset. Mannen som ble tømmerhugger som pensjonist, og svømte på Tøyenbadet inntil for få år siden, er blitt avhengig av rullestol.

Tordner mot myter.

- Hvordan er det for deg å overlate forfatterrollen om ditt liv til en SV-er? Du har jo hatt en vanskelig historie med det partiet, og ikke minst forløperen SF. Mange har gitt deg ansvaret for at partiet ble etablert og dermed at Gerhardsen-regjeringen ble felt på Kings Bay-saken.- Åh, her er vi inne på mytene, sier Lie lettere oppgitt, som nå kan vise til sin klare støtte til en koalisjon mellom Ap og SV.Og det er nettopp en avlivning av alle mytene om sin person Lie ønsker at den forestående biografien skal bidra til.Hans Olav bør spørre noen som kjenner meg om de opplevde at jeg med knyttet neve hindret åpne diskusjoner, slik Gerhardsen fremstilte det på landsmøtet i 1967.

Ingen hyllest.

- Så du håper på en renvasking fra anklagene om at du er autoritær og bidro til avgjørelser i lukkede rom?- Hvis jeg ønsket en ren hyllingsbok, ville jeg aldri latt Hans Olav skrive den.- Min foreløpige arbeidstittel for biografien er "Mytene og mennesket", sier Lahlum.- Jeg intervjuer en rekke mennesker som kjenner Haakon - selvsagt også motstandere blant kommunister og i borgerlig leir. Tidligere NKP-leder Reidar T. Larsen er en av de første jeg tok kontakt med. En historikers oppgave er å teste ut mytene, og hindre at gale oppfatninger fester seg for ettertiden. Men jeg ser ikke bort fra at Haakon og jeg får noen friske diskusjoner når han til slutt skal lese gjennom manus, smiler Lahlum.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Hans Olav Lahlum

Født1973.Historikerog SV-politiker.Forfatter av biografi om tidligere statsminister Oscar Torp.Biografierom Haakon Lie, Finn Lied under arbeid. Bok om alle amerikanske presidenter publiseres i august på Cappelen Damm.Medforfatter at det historiske spillet "Erobreren".Grandnevø av dobbeltagenten Dagmar Lahlum.

Haakon Lie

Født 1905.Partisekretæri Det norske Arbeiderparti 1945-1969.Generalsekretær Europabevegelsen 1970-1973.Medstifter og sekretær i Arbeiderbevegelsens Opplysningsforbund 1932-1940.Under krigen knyttet til LOs London-kontor, deretter norsk arbeiderattache i USA.Forfatter av en rekke bøker, deriblant biografier om Martin Tranmæl og den norsk-amerikanske fagforeningsmannen Andrew Furuseth.