• Ap-politiker Yousuf Gilani er beskyldt for valgfusk i Drammen, men nekter all skyld.

    FOTO: SCANPIX / STIAN LYSBERG SOLUM

Ikke omvalg i Drammen

Valgstyret i Drammen godkjenner valget, men nå krever ordføreren lovendring.

Les også: Mandag ettermiddag konkluderte et enstemmig valgstyre med at stemmejukset i Drammen ikke borger for omvalg i byen.Nå blir det opp til bystyret å avgjøre saken i morgen, men trolig vil de også konkludere med det samme.- Valgstyret skulle ta stilling til om det har foregått noe som har påvirket den partipolitiske sammensetningen i bystyret, og det har vi kommet til at det ikke har, sier ordfører og leder av valgstyret, Tore Opdal Hansen (H), til Aftenposten.no. Les notatet fra rådmannen i Drammen her.

- Hinsides

Han er likevel sjokkert over at valgstyret ikke har mulighet til å vedta omvalg når politiet har slått fast at det har foregått ulovlig stemmekjøp. Ordføreren mener en lovendring må til.- Det er helt hinsides for å si det rett ut, og jeg regner med at departementet og ministeren drar i gang et arbeid for å endre valgloven på dette punktet, sier han.Frp-politiker i Stortinget og bystyrepolitiker i Drammen, Jørund Rytman, reagerer kraftig på at stemmefusket i Drammen foreløpig ikke får noen følger.- Det er politisk og demokratisk uholdbart at sannsynligheten nå er stor for at en eller flere personer sitter i Drammen bystyre på grunn av valgfusk, sier han til Aftenposten.no.Han krever også at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) må gripe inn.- Jeg har sendt et brev til kommunalministeren, der jeg krever svar på hvordan noe slikt kan passere, sier han.

- Valgloven må endres

Han mener også at valgloven bør endres.- Ifølge valgloven kan man kun ha omvalg om representantfordelingen partiene imellom er påvirket av fusk. Det står ingenting om personer i hvert enkelt parti. Slik kan vi ikke ha det, sier han.Også Asif Khalil (SV), som fulgte valgstyremøtet, er sjokkert over konklusjonen.- Dette er et tilbakeslag for demokratiet. Når politiet har bevist at det har foregått valgfusk, synes jeg det er urimelig at det ikke blir omvalg, sier han til Aftenposten.no.Khalil krever også svar fra kommunalministeren.

- Ingen betydning

Ap-politikeren Yousuf Gilani er blitt anklaget for stemmefusk , etter at personer i rusmiljøet skal ha fått betalt 50 kroner eller en kebab for å stemme Ap.Gilani, som gikk fra 27. til 7. plass på valglisten etter kumuleringer, benekter at han har hatt noe med stemmekjøpene å gjøre.Allerede i går så Drammen-ordfører og leder i valgstyret, Tore Opdal Hansen (H), til Aftenposten at det ikke blir omvalg .- Valgresultatet i Drammen var veldig klart. Selv om man skulle forkaste samtlige 364 stemmesedler med kumuleringer for Yousuf Gilani, ville det ikke ha noen betydning for mandatfordelingen i bystyret.

Mann siktet

Mandag ettermiddag ble det kjent at politiet har siktet en mann i 30-årene i stemmefusksaken. Mannen skal ikke være politisk aktiv, og han er ikke i familie med Gilani.Han var inne til avhør lørdag og er siktet for trusler.Politistasjonsjef Jan Erik Strøm i Drammen bekrefter overfor Aftenposten.no at politiet nå sjekker flere andre konkrete personer.- Det begynner å nærme seg noe mer. Vi jobber med flere andre konkrete personer, sier han. - Er en av disse personene Gilani? - Det kan jeg ikke kommentere, sier Strøm.

- Gjelder enkeltpersoner

Mandag formiddag fortalte politiet at omfanget av valgfusket i Drammen foreløpig ser ut til å være begrenset. Les notatet fra politiet her. - Vi kan ikke si noe om hvor stort omfanget er, men de opplysningene vi så lang har fått inn fra vitner tilsier at det ikke dreier seg om veldig mange, sier Strøm til Aftenposten.no.- Etterforskingen dreier seg nå om enkeltpersoner i enkelte miljøer i Drammen. Vi kan ikke nå si noe om hvem disse menneskene er, eller hva slags relasjoner de har til personene som har mottatt betaling.

- Kan gå begge veier

Før helgen støttet politet påstandene om valgfusk i Drammen , men mye av etterforskningen gjenstår fremdeles.Etterforskningen er fremdeles i startfasen.- Vi er langt på vei ferdig, og antall involverte kan ennå gå begge veier, sier Strøm til Aftenposten.no.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Valgfusksaken

* Mandag siktet politiet mann i for valgfusk i Drammen.* Politiet sier at valgfusket er begrenset til enkeltpersoner i enkelte miljøer.* Politiet mener å ha avdekket at personer i rusmiljøet er tilbudt penger eller kebab for å bruke lister der det er krysset av utenfor Ap-politikeren Yousuf Gilanis navn.* I tillegg har vitner fortalt politiet at de har sett en slektning av Gilani deler ut ferdigkryssede valglister. Gilani er også beskyldt for å ha fulgt personer inn i valgavlukket i sin jobb som valgfunksjonær.* Gilani nekter for at han er involvert i valgjukset. Han mener saken er satt ut for å skade ham som politiker, og han har anmeldt tre personer for ærekrenkelser.