• Høyres Per-Kristian Foss er ikke nådig i sin kritikk av Siv Jensens islamiseringsutspill.

    FOTO: Håkon Mosvold

Jensen: - Trist med anklager fra Foss

Høyres Per-Kristian Foss sammenligner Jensens angrep på islam med angrepene på jødene i mellomkrigstiden.


– Det har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for andre minoriteter, i dette tilfellet jøder, sier Per-Kristian Foss til NRK.

Foss var svært lite fornøyd med det Siv Jensen sa til Frps landsstyre på lørdag.

- Virkeligheten er at man er i ferd med å tillate en form for snikislamisering av dette samfunnet og det må vi sette en stopper for, sa Jensen i talen.

– Det er jo rett og slett ikke sant at det drives noen islamisering av det norske samfunn, mener Foss.

Trist med Hitler-sammenlikning

Siv Jensen synes det er svært trist og krenkende at Foss sammenlikner henne med Hitler. Hun mener Foss bidrar til å avspore debatten.

- Det er trist at Per-Kristian Foss nesten sammenligner meg med Hitler, sier Frps Siv Jensen da de to møttes til debatt i Politisk Kvarter i NRK i morgentimene.

- En uhyrlig påstand å trekke sammenligning til angrepene på jødene i mellomkrigstiden. Det bidrar heller ikke til en konstruktiv debatt om det som er problemet, sier Jensen til NRK.

- Virkeligheten er at man er i ferd med å tillate en form for snikislamisering av dette samfunnet og det må vi sette en stopper for. Siv Jensen

Hun avviser at Frp av taktiske grunner forsøker å nøre opp under et skepsis mot fremmede og mot islam, slik Foss påstår.

- Frp og jeg har ingen planer om å forfølge muslimer samlet sett. Det vi har reist en debatt om, er konsekvensen av hva radikale islamister får lov til å gjøre i Norge og i store deler av verden, sier Jensen.

- Useriøs

Rapporten Jensen viste til under sin tale til landsstyret lørdag, er laget av den svenske forsvarshøyskolen. I rapporten blir bydelen Rosengård i Malmö trukket fram som et sted der islamske ekstremister får herje fritt. Jensen advarte mot snikislamisering og «gettoisering» her hjemme.

Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala, Mattias Gardell, mener den omstridte rapporten er laget på bestilling av regjeringen, ifølge NTB. Han beskriver den rett ut som useriøs.

Ler av den

– I rapporten brukes dramatiske formuleringer om at dette er et skrekksamfunn. Problemet er at vi ikke får et riktig bilde av hvordan samfunnet ser ut. Når en politiker bruker rapporten, viser det at hun er useriøs, sier Gardell til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over at Frp trekker fram skrekkeksempler, men synes det er beklagelig at en rapport som ikke holder vitenskapelig nivå, brukes slik.

– I forskermiljøet ler vi av den. Den inneholder ingenting som har noe med vitenskapelig dokumentasjon å gjøre, sier Gardell.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier