• Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil se på lovverket etter valgfusksaken i Drammen.

    FOTO: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Kleppa vil se på saken

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil behandle valgjukssaken i Drammen. Hun lover også en gjennomgang av lovverket.

Les også: Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) varsler nå at departementet også vil behandle stemmejukssaken i Drammen, uavhengig av hva er sjokkert .

Mindre tillit

- Dette er en sak jeg tar svært alvorlig. Vi er helt avhengige av å ha et demokratisk system i Norge som folk har tillit til og denne saken har gjort noe med denne tilliten. Jeg kommer derfor til å behandle denne saken på eget initiativ, sier Meltveit Kleppa til Aftenposten.no. Flere bystyrepolitikere i Drammen er sjokkert mandag at kommunalministeren griper inn i saken.Meltveit Kleppa legger vekt på at hun ikke har noen grunn til å betvile valgstyret i Drammen sitt vedtak, men at hun likevel mener det er behov for at departementet griper inn.

Skal gjennomgå lovverket

Drammenspolitikerne er sjokkert også mandag et strammere lovverk i slike saker.Ordfører Tore Opdal Hansen (H) er sjokkert over at valgstyret ikke har mulighet til å vedta omvalg når politiet har slått fast at det har foregått ulovlig stemmekjøp.- Det er helt hinsides for å si det rett ut, og jeg regner med at departementet og ministeren drar i gang et arbeid for å endre valgloven på dette punktet, sier han.Meltveit Kleppa lover overfor Aftenposten.no at departementet vil vurdere en lovendring.

Vil hindre at det skjer igjen

- Dette er første gang det er en sak som omhandler stemmekjøp i et valg i Norge, og jeg kommer til å gjennomgå lovverket og vurdere eventuelle andre tiltak for at noe liknende ikke skal kunne skje igjen, sier hun. - Er det innstramminger i lovverket som må til, så vil vi gjøre det, fortsetter Meltveit Kleppa.Meltveit Kleppa avventer vedtaket fra bystyret i Drammen i morgen, men så vil hun be om å få se kommunens vurdering av saken, og gjøre seg opp sin egen mening.- Jeg må også gjøre oppmerksom på at departementet er klageinstans, sier hun henvendt til kritikerne av valgstyrets vedtak.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Valgfusksaken

* Mandag siktet politiet mann i for valgfusk i Drammen.* Politiet sier at valgfusket er begrenset til enkeltpersoner i enkelte miljøer.* Politiet mener å ha avdekket at personer i rusmiljøet er tilbudt penger eller kebab for å bruke lister der det er krysset av utenfor Ap-politikeren Yousuf Gilanis navn.* I tillegg har vitner fortalt politiet at de har sett en slektning av Gilani deler ut ferdigkryssede valglister. Gilani er også beskyldt for å ha fulgt personer inn i valgavlukket i sin jobb som valgfunksjonær.* Gilani nekter for at han er involvert i valgjukset. Han mener saken er satt ut for å skade ham som politiker, og han har anmeldt tre personer for ærekrenkelser.