Kontaktet politiet i incestsak

Barne-, likestilling- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) skal ifølge Dagbladet ha grepet inn i etterforskningen av en incestsak.

Daværende stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) tok i fjor sommer direkte kontakt med en politietterforsker og ba om nye avhøre av et barn i en incestsak, skriver Dagbladet søndag.

Den aktuelle saken er en barnefordelingssak som har versert i domstolen i flere år. Ifølge avisen har moren anklaget faren til barnet for seksuelt misbruk. Overgrepssaken ble senere henlagt av politiet.

Ba om nytt avhør

Stortingsrepresentanten skal ha reagert på henleggelsen, og ba i august 2011 politiet i Søndre Buskerud politidistrikt gjennomføre et nytt avhør av barnet. Dette var altså før hun i mars i år ble utnevnt til statsråd. Overfor avisen understreker hun at hun aldri ville gjort noe slikt som statsråd.

- Jeg sa at jeg mente at dette barnet burde få anledning til å forklare seg på barnehuset hos eksperter. Også fordi barnehuset tilbyr et tverrfaglig team med helsekompetanse, og jeg var engstelig for barnet helse, sier den nåværende barne-, likestilling- og inkluderingsministeren til avisen.

Politietterforskeren vil ikke kommenter saken.

- Politimannen reagerte helt riktig. Han ville ikke kommentere saken overfor henne. Han avviste henne og forklarte at hvordan politiet gjør jobben sin er vårt anliggende, sier politimester Christine Fossen ved Søndre Buskerud politidistrikt til avisen.

Farens advokat, Mette Yvonne Larsen, er svært kritisk til Thorkildsens engasjement på vegne av den ene parten i saken.

- Da jeg hørte om telefonen til politiet tenkte jeg med en gang at dette var uprofesjonelt av en politiker. Framgangsmåten er egentlig uakseptabel. Dette undergraver skillet mellom statsmaktene. Jeg er ikke i tvil om at hun ønsket å påvirke utfallet av en straffesak, sier Larsen.

- Uhørt

- Direktekontakt mellom politiker og politiet er ikke i tråd med det grunnløeggende prinsippet om påtalemyndighetens uavhengighet fra politisk innblanding og mulig påvirkning, sier førstestatsadvokat Runar Torgersen ved Riksadvokatembedet, til Dagbladet.

Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (H) mener Thorkildsen har handlet «stikk i strid med all praksis for hvordan stortingsrepresentanter opptrer».

- Denne saken har vært prøvd for retten to ganger. Det at hun har blandet seg inn for å forsøke å få saken gjenopptatt er uhørt, sier Foss til avisen.

 

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier