• Høyre-leder Erna Solberg og flere mener utenriksministeren bør bli tydeligere i sin fordømmelse av dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai.

    FOTO: Strømdahl Monica

Erna Solberg kritiserer Dubai og Eide:

«Middelaldersk menneskesyn, norske myndigheter bør reagere tydeligere»

Høyre-leder Erna Solberg og flere mener utenriksministeren bør bli tydeligere i sin fordømmelse av dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) i Dubai.

Dalelv ble tirsdag dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Det var VG som først omtalte saken.

Dommen kom som en overraskelse på både Eide og Utenriksdepartementet.

Les også

Norsk kvinne dømt til fengsel i Dubai etter at hun anmeldte voldtekt

En norsk kvinne i 20-årene skal være dømt for sex utenfor ekteskap i De forente arabiske emirater.

- Dette strider kraftig mot vår rettsoppfatning. Det fremstår som svært underlig at man anmelder en voldtekt og deretter blir dømt selv for forbrytelser som i vår del av verden ikke engang er forbrytelser, sier Eide til NTB.

Middelaldersk

Departementet ønsker ikke å kommentere dommen i detalj, da den ble anket på stedet og dermed ikke er rettskraftig ennå.

Høyre-leder Erna Solberg er blant de mange som har reagert på dommen - og på det de opplever som utenriksministerens tamme reaksjon.

«Middelaldersk menneskesyn, norske myndigheter bør reagere tydeligere», skrev Solberg på sin Twitter-side torsdag ettermiddag.

Også leder Andreas Halse i Sosialistisk Ungdom reagerer sterkt. I et innlegg på Aftenposten.no ber han norske myndigheter si tydelig ifra:

- Jeg har vanskelig for å kunne akseptere at vi i 2013 ikke gjør mer for å legge press på disse undertrykkende regimenes barbariske behandling av både innenlandske og utenlandske borgere, skriver Halse.

Han sier Norge bør:

- Trekke alle oljefondets investeringer ut av De forente arabiske emirater.

- UD bør aktivt fraråde norske turister fra å reise til De forente arabiske emirater.

- Norske myndigheter bør offentlig fordømme dommen mot Marte og rettssystemet i De forente arabiske emirater.

Må bli i Dubai

24-åringen, som opprinnelig er fra Tønsberg, er dømt til fengsel i ett år og fire måneder. Mannen hun hadde anmeldt fikk også fengselsstraff, men er ikke dømt for voldtekt.

Utenriksministeren var ute på Twitter med en kommentar torsdag ettermiddag. I etterkant fikk han kritikk fra flere for ikke å være tydelig nok.

«Dommen i Dubai mot en norsk kvinne som anmeldte voldtekt strider mot vår rettsfølelse. Vi gir henne støtte i prosessen frem mot anke», skrev Barth Eide på Twitter.

«Støtte i prosessen», er det alt? Hva med å utvise ordentlig handlekraft, eller er de økonomiske interessene viktigere? Svarte Frp-stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen.

Før han fulgte opp med:

«EspenBarthEide Er ikke "vi gir henne støtte i prosessen frem mot anke" diplomatspråk for: "vi foretar oss ingenting»?.

- Problematisk

I intervjuer strakk Eide seg lengre.

- Det er høyst problematisk, også fra et menneskerettighetsperspektiv, sier Eide.

Dalelv har fått passet sitt beslaglagt og må bli værende i Dubai fram til ankesaken kommer opp i september. Utenriksdepartementet vil fortsette med å gi kvinnen konsulær bistand.

- Dypere problemer

Utenriksministeren mener dommen mot Dalelv viser at kvinners rettstilling står svakt i Dubai og ellers i regionen.

- Saken illustrerer dypere problemer som rammer mange kvinner rundt om i verden, for det første at det er vanskelig å bli trodd i voldtektssaker, og for det andre at man kan bli straffet for såkalt usømmelig oppførsel, sier Eide.

(Aftenposten/NTB)

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Flere bilder

Skyskraperne i Dubai. FOTO: AHMED JADALLAH