Nå starter kampen om byene

Nå begynner de virkelige politiske forhandlingene om taburettene i landets storbyer.

Det er ikke bare Oslo-borgerne som må vente før de vet hvem som styrer byen. I flere byer ligger det an til spennende, lokale forhandlinger.

Bergen: Fra Friele til Frp?

Etter alle solemerker er det Frp som får ordfører og Høyre som får byrådsleder i Bergen. Høyre har allerede fått beskjed om at partiet ikke kan forvente både byrådslederen (Monica Meland, H) og ordføreren. - Jeg er klar for jobben, sier Frps Gunnar Bakke til bt.no i går kveld. Klokken 3 i natt lå Høyre an til en oppslutning på 26,3 (-1,1), mens Frp har gått frem til med 3,1 prosentpoeng til 20,3 prosents oppslutning. De to borgerlige partiene er derfor avhengig av støtte fra KrF og/eller Venstre. Det er her spenningsmomentet mellom de syn fjell ligger, fordi Venstre tydelig har signalisert at et slikt samarbeid er uaktuelt, mens KrF trives på vippen. Det spekuleres også i at H/Frp kan danne mindretallsbyråd.

Trondheim: Hva gjør SV?

Trønderne har gitt Ap en økning på 11 mandater i bystyret. SV er mer enn halvert. At det rødgrønne samarbeidet fortsetter er avklart, men hvordan SV vil posisjonere seg, og hva partiet vil føle de får ut av samarbeidet er det knyttet spenning til. Ap har gjort et brakvalg og ligger an til 43,9% (+13,3) og SV går tilbake med 9,5 prosentpoeng til 8,2 prosent.

Stavanger: Sevland-bølgen

Høyre-Ap-samarbeidet i Stavanger fortsetter. Den populære, mangeårige ordføreren Leif Johan Sevland har ført Høyre frem 7,8 prosentpoeng til hele 34,9 prosent. Ap går også frem 2 prosentpoeng til 22,1 prosent.

Kristiansand: Høyre tar makten igjen?

Per Sigurd Sørensen blir trolig ordfører i Kristiansand, som de siste fire årene har hatt Krf-ordfører. Høyre er byens største parti med 21,1 prosents fremgang (+0,6). Arbeiderpartiet kan derimot være mest fornøyd med resultatet. Ordførerkandidat, tidligere statssekretær for Trond Giske, Mette Gundersen, har økt Aps oppslutning med 5 prosentpoeng til 19,8 prosent i Sørlandets hovedstad.

Tromsø: RV vippet av vippen

RV havnet ikke på vippen, og Ap har feiret valgseier også i nord. Fremgangen er på 10,8 prosentpoeng til 39,5 prosent. SV går også i Tromsø Kraftig tilbake, men SV og Ap har fortsatt flertall.

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier