Ny grasrot skal passe på de rødgrønne

- Den forrige Stoltenberg-regjeringen var en j . . . skuffelse, sier LO Oslos leder, Kleiv Fiskvik. Nå skal grasrota passe på at neste forsøk går bedre.

En helt ny grasrotbevegelse, "3. september-bevegelsen", skal kjempe for at en rød-grønn regjering beholder rødfargen. - Vi må ha en bevegelse. Vi må ikke la de tre partiene få være i fred og gjøre hva de vil etter valget, sa Kleiv Fiskvik på konferansen "Ny politikk 05" på Blindern i går ettermiddag. Et bredt spekter av mennesker fra den radikale venstresiden var samlet for å meisle ut et politisk manifest, et sett av krav som skal stilles til en ny regjering fra Ap., SV og Sp.

Stormønstring.

3. september, ni dager før stortingsvalget, blir det stormønstring på Youngstorget. Fiskvik, som har lang erfaring i å trekke folk til 1. mai-stevner, antydet et fremmøte på mellom 7000 og 9000.Den nye folkebevegelsen vil si nei til alle innstramninger i folketrygden, nei til bedriftsøkonomiske resultatkrav i Posten og andre offentlige virksomheter. Sentralt i manifestet står også et nei til stykkprisfinansering i helsevesenet og nei til svekkelse av ansattes rettigheter i arbeidslivet. Full sysselsetting må bli det operative målet for sentralbanksjefens pengepolitikk. Offentlig forbruk skal i stortingsperioden ha en vekst som minst er på nivå med veksten i privat forbruk.

Vil tas på alvor.

- Dette er en appell til Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen om å ta grasrota på alvor, og det på en måte de aldri før har gjort, sier Magnus E. Marsdal, leder i Attac Norge og styremedlem i Stiftelsen Manifest. Håpet er at "25 års høyrebølge" skal bli avløst av minst 20 år på ny politisk kurs. - Hvis en rød-grønn regjering ikke innfrir, blir skuffelsen stor. Da kommer mange av dem du ser på denne konferansen til å sitte hjemme ved stortingsvalget i 2009. Og ballen blir spilt i hendene på Høyre og Fremskrittspartiet, sier Marsdal.

"Lemenmarsj".

Bak lever frykten for hva Marsdal kaller "Den store lemenmarsjen", et fenomen han mener å ha sett i land som USA og Frankrike: I frustrasjon og protest går arbeidsfolk ut og stemmer på partier og politikere som skader deres egne interesser.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Flere bilder

LO Oslos leder, Kleiv Fiskvik. FOTO: Terje Bendiksby / SCANPIX