RV og SV inngår
allianse med Frp

RV, SV og Frp har slått seg sammen i et valgteknisk samarbeid i Porsgrunn.

I Porsgrunn, SV-leder Kristin Halvorsens hjemby, har Frp inngått en høyst uvanlig allianse med RV og SV.

De har inngått et valgteknisk samarbeid, slik at de skal få flere mandater i hovedutvalgene i kommunen.Uten avtalen ville SV og RV blitt stående helt utenfor. Frp på sin side får SV og RVs støtte til å komme inn i andre utvalg, som for eksempel Havneutvalget.

Skviset ut

Årsaken til den uvanlige konstellasjonen er at Thorleif Vikre fra Frp ble skviset av de borgerlige til fordel for støtte til Øystein Beyer (Ap) som ordfører.

Frp ble klart største opposisjonsparti etter valget, med 27,4 prosent av stemmene. Det er langt ned til Høyre som ble tredje største parti med 8,3 prosent av stemmene.

Nå slår han tilbake med å samarbeide med RV og SV.

- Det handler om å forsvare våre interesser, sier Thorleif Vikre (Frp) til Porsgrunns Dagblad om den nye alliansen.

Får flere mandater

Dermed har ordføreren og de borgerlige budsjettkameratene tre mandater mindre i hovedutvalgene. Den nye alliansen stiller på sin side med en blokk på til sammen 17 mandater, noe som er nok til å stemme hverandre fram til ett ekstra mandat i hvert av de tre hovedutvalgene.

Den foreløpige avtalen ble signert mandag kveld.

Stoler på Frp lokalt

Generalsekretær i Frp, Geir Almåsvold Mo, stoler på at Frp lokalt foretar de riktige valgene.- Så lenge dette kun er et valgteknisk samarbeid, reagerer vi ikke på det. At RV og Frp skal kunne samarbeide politisk, det tviler jeg sterkt på, sier han til Aftenposten.no.

- Ikke bekymret

Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, er ikke bekymret over at RV, SV, og Frp har slått kreftene sammen i Porsgrunn.- Dette er ikke så veldig overraskende for meg. Jeg har hørt om alle mulige kombinasjoner når det dreier seg om valgteknisk samarbeid. Dette dreier seg om å samarbeid for å oppnå nok styrke, ikke et politisk samarbeid. Jeg blir ikke provosert av dette, sier han til Aftenposten.no.

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier

Flere bilder

Thorleif Vikre (Frp). FOTO: ROLF STØEN / SCANPIX