• Stortingspresident Thorbjørn Jagland, som sannsynligvis blir ny leder i Nobelkomiteen, mener det er "uforståelig" at EU ikke har fått fredsprisen.

    FOTO: ARKIVDAN P. NEEGAARD

SV frykter fredspris til EU

- Noen må holde Thorbjørn Jagland i ørene, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen. SV vil ha en tung EU-motstander i Nobelkomiteen.

Nyheten om at Ap vil sette inn Jagland som leder i Nobelkomiteen, har fått alarmklokkene til å kime i EU-motstandernes leir. Med Jagland er det flertall av EU-tilhengere i komiteen, og Jagland har ikke lagt skjul på at han ønsker å gi fredsprisen til EU."Jeg vil uten videre kalle dette det mest vellykkede fredsprosjekt i historien. Romatraktaten dannet opptakten til en ny tid der målet for politikken ble velstand for alle, i stedet for at den skulle oppfylle nasjonalistiske ambisjoner eller dikteres av politiske dogmer. For meg er det uforståelig at dette fredsprosjektet ennå ikke er blitt beæret med Nobels fredspris. Det kan kanskje skyldes den spesielle rolle som EU-spørsmålet har spilt her hjemme," skrev Jagland i en kronikk i Aftenposten i fjor.

Prestisje.

- De som føler ansvar for Nobelprisens prestisje, må ta Jagland i ørene og passe på at han ikke trår feil, sier SV-medlem og nei-general Heming Olaussen.- Fra Nei til EUs side oppfatter jeg Nobelprisen som en veldig anerkjent og prestisjetung pris som det norske folk stiller seg bak og er stolte av. Jeg vil advare alle mot å tenke strategiske plasseringer inn i Nobelkomiteen for at man skal sikre en tildeling som vil splitte det norske folk i to og svekke prisen, sier han.- Å gjøre om en så anerkjent pris til et spørsmål om indrepolitisk kiv i Norge, vil være svært politisk uklokt. Et stort flertall er mot norsk EU-medlemskap.- Men de er ikke imot fred?- Nei, men jeg tror ikke det argumentet har stor gjennomslagskraft blant EU-motstandere. Argumentet er jo at EU har forhindret at Tyskland, Frankrike og Storbritannia har gått i strupen på hverandre. Men de er jo medlem av samme forsvarsallianse. Da må man mene at NATO-land hadde gått i strupen på hverandre hvis ikke EU fantes. Det er et stivt stykke, sier han.

Arvtagere.

Også SVs representant i komiteen, Berge Furre, skal byttes ut. Aktuelle navn som drøftes som arvtagere, er direktør ved Fredsforskningsinstituttet, Stein Tønnesson, SV-veteran Stein Ørnhøi og avtroppende stortingsrepresentant Øystein Djupedal. Jaglands inntreden har ført til skjerpet krav i noen miljøer om at SVs kandidat må være "patent" i EU-saken, og det kan ramme Tønnesson som er overbevist EU-tilhenger.- SV kan ikke la seg representere av en markant EU-tilhenger selv om Tønnesson er en utmerket mann på mange måter. Men i denne situasjonen, med en aggressiv markedsføring av EU som kandidat til fredsprisen fra Jagland og Europabevegelsen, vil han representere en så liten minoritet i SV at det vil være et uklokt valg. Jeg forutsetter at det blir en EU-motstander, sier Olaussen.

Fredsarbeid.

Internasjonal leder i SV, Ivar Johansen, ønsker ikke å kommentere navn.- Jeg vil nok si at standpunkt til EU ikke skal være bestemmende, men hvem som er best til forvalte fredsperspektivet, har særskilt kompetanse og interesse for fredsarbeid - og gjerne forankring i fredsbevegelsen, sier han. I tillegg til Jagland sitter EU-tilhengerne Sissel Rønbeck (Ap) og Kaci Kullmann Five (H), og Frps Inger-Marie Ytterhorn i komiteen.Jagland leder en stortingsdelegasjon i Tyskland denne uken og har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Nobel-komiteen

Medlemmene av Nobelkomiteen oppnevnes av Stortinget etter partienes styrke. I år skal tre erstattes: leder Ole Danbolt Mjøs (KrF), Berge Furre (SV) og Kaci Kullmann Five (H). Hun tar gjenvalg, mens Mjøs erstattes av Thorbjørn Jagland (Ap). Det er uvisst hvem SV velger. Sissel Rønbeck (Ap) og Inger-Marie Ytterhorn (Frp) er ikke på valg.Ingen vet med sikkerhet hvorfor Alfred Nobel ønsket at Fredsprisen skulle deles ut av en norsk komité. Hvert år kommer det 150- 200 forslag til kandidater. Komiteens medlemmer, tidligere prisvinnere, medlemmer av nasjonalforsamlinger, regjeringen og en del andre kan foreslå kandidater.Komiteen tilstreberenstemmighet i valget av prisvinner. Når dette en sjelden gang viser seg umulig å få til, avgjøres det ved flertall.