• Seksbarnsmor og stortingskandidat

    Se lyd- og bildereportasje fra en dag i Kjersti Toppes valgkamp.

    VIDEO:

Seks barn, to foreldre - én stortingsplass

– Jeg føler at jeg hele tiden må forsvare at jeg som seksbarnsmor stiller til valg, sier Kjersti Toppe (Sp).

–Hvor er gymsekken?

Klokken nærmer seg halv åtte om morgenen. Elleve år gamle Øystein fyker inn på vaskerommet og leter etter gymtøyet. Han har akkurat fått i seg havregrynsgrøten moren har laget, ikke bare til ham, men også til de andre i søskenflokken: Ellisiv (5), Sunniva (7), Solveig (9), Øystein (11), Svanhild (14) og Jon (16).

Hun var ikke hjemme fra valgkampen før midnatt, men er allerede langt inne i storfamiliens morgenrutiner.

–Nå om dagen er jeg bare hjemom for å sove.

Det er mange førstekandidater som driver døgndrift i disse tider, men få – om noen – har seks barn på hjemmebane. Ektemannen Erlend smører matpakker idet hun fyker ut døren på vei til dagens første valgkampoppdrag.

FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL

Kjersti Toppe føler at hun hele tiden må forsvare at hun som seksbarnsmor stiller til valg. Paradoksalt nok. For da hun sluttet som legevakt under sitt femte svangerskap måtte hun forsvare dét også.

–Da fikk jeg høre at jeg sløste bort utdanningen min. Nå opplever jeg den motsatte kritikken. Jeg synes det er litt urettferdig. Erlend og jeg er enig om at jeg skulle stille som kandidat til Stortinget. Da burde andre respektere det, sukker hun.

Akkurat nå om dagen jobber ektefellen mye, men han har egentlig gått ned til halv stilling, slik at han kan stelle hjemme når – eller hvis – hun havner på Tinget.

Markedsført.

Idet hun svinger ut på hovedveien, passerer en rød buss. Hele baksiden av prydes av ansiktet til Kjersti Toppe og oppfordringen om å stemme Sp.

–Jeg synes egentlig ikke det er så kjempeartig å være på bussene. Men er du med, må du vise deg frem, bemerker hun.

Sps mandat i Hordaland har vært regnet som sikkert. Men Toppe vet at Bergens Tidende sitter på en ny meningsmåling som ser dyster ut. Kanskje glipper mandatet. Etter en times kjøretur er hun i Frp-styrte Os kommune.

–Hva hadde det vært igjen av landbruket i Hordaland om Frp hadde styrt? Det ville blitt en katastrofe, bemerker hun like før hun hopper ut av bilen og nærmer seg fergeleiet i Halhjem.

Dagens utspill er klarert på høyest hold i partiet. Liv Signe Navarsetes statssekretær dukker opp – så kommer nyheten: Mens TV-kameraene til NRK Hordaland surrer og går, lover Sp en etterlengtet ny gassferge til Boknasambandet.

–Jeg har vært en del i Sunnhordland. Det er denne saken de snakker om, sier Toppe idet en av fergene forsvinner ut i fjorden. Stadige kanselleringer på strekningen irriterer både skipsredere og privatpersoner. Sps politikere snakker varmt om «bedre infrastruktur» og «livsnerven» mellom Bergen og Stavanger.

Senere på dagen er det andre nerver som står på dagsordenen. Det er langt fra Os til lokalsykehuset i Odda.

FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL

Sp-land.

Etter at første fergestrekning er unnagjort, kjører hun inn i Fusa kommune. Passerer krumbøyde fôrhøstere, beitende sauer og trafikkskilt som advarer mot hjort over smale og rasutsatte vestlandsveier. Inn og ut av tunneler. Det regner. Det er snart tre timer siden hun forlot hjemmet. Men det er ennå langt til Odda.

–Vi er midt i Sp-land nå, sier hun om bord på neste ferge.

Sp har ordføreren i flere av kommunene hun passerer. Stemmer herfra er livsviktige for å redde mandatet – selv om Bergen, Toppes hjemkommune, faktisk er den kommunen i landet der Sp får flest stemmer, bortimot 3300 ved forrige valg.

I Odda venter et knippe leger og annet helsepersonell.

–Jeg er her for å høre hvor skoen trykker, sier hun. Det får hun raskt klar beskjed om.

FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL

Det holder ikke å love at lokalsykehusene ikke skal legges ned. Man må vite hva man skal fylle dem med også – ellers flykter legene til andre steder, sies det. De ber om forutsigbarhet – mer overordnet styring. En lege klager over en «sverm av byråkrater» og en haug med forskrifter. En av de ansatte er lei av å høre om alle de lovede hendene i eldreomsorgen. Hva med hodene?

–Jeg kommer ikke hit med enkle løsninger, sier Toppe.

Stort mer rekker hun ikke, før hun fraktes til den gamle smelteverkstomten. I den gamle smelteverkshytta fortelles det om hard jobbing for å gjøre det mulig å ta høyskoleutdanning i Odda.

I Aga venter folk på at hun skal dukke opp på stand. Derfra deltar hun også i en direktesendt radiodebatt – via telefon. Og så gjelder det å rekke en avholdsdebatt i Bergen ved 19-tiden.

Lokalpressen.

Heldigvis for Toppe var både Hardanger Folkeblad og Haugesunds avis til stede i Odda. De lokale mediene er livsnødvendige i en valgkamp. Så viktig at en håndholdt mobilsamtale – i bil – med NRK Hordaland har kostet henne en bot. Hun nølte med å ta den – men det var jo NRK...!

FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL

Hjemme på kjøkkenbordet ligger det en haug med lokalaviser. Hun leser rundt 13 aviser daglig. Drar hun på langvarige kveldsmøter uten presse til stede, innrømmer hun at hun blir skuffet.

Dagen før hadde hun reist helt til Fitjar på Stord for en to timers paneldebatt. Ni politikere satt i panelet. Tyve-tredve utgjorde publikum i salen. Alle helfrelst på forhånd. Det oppdraget alene tok åtte timer. Kanskje ga det inspirasjon til bakkemannskapet: De som aldri stiller til valg, men bretter løpesedler og står på stand.

Det har gått i ett i flere uker og ennå er hun ikke i mål.

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Toppes ti på topp om barn og unge

1. Ja til flere lærere fremfor flere timer i grunnskolen.

2. Ja til økt satsing på kvalitet i barnehagene.

3. Ja til kontantstøtte, men bare for toåringer.

4. Ja til mer inntektsgradering i både barnehage og SFO.

5. Ja til gratis kjernetid i barnehage for alle femåringer spesielt i bydeler med mange minoritets språklige.

6. Nei til makspris på SFO – men kommunene må få penger nok til å holde prisene lave.

7. Nei til nedsatt makspris i barnehage.

8. Nei til gratistimer i SFO.

9. Nei til obligatorisk pedagogisk tilbud til alle femåringer.

10. Nei til heldagsskolen.