• Erna Solberg mener at det er arrogant å kalle vestlendinger sutrete fordi de ikke vil ha kraftlinje i Hardanger. FOTO: KNUT ERIK KNUDSEN/VG

    FOTO: Knudsen, Knut Erik

Solberg: - Enorm arroganse

Høyrelederen er ikke imponert over professor Iver B. Neumanns sutre-utspill.

Fredag satte professor Iver B. Neumann, forskningssjef og maktekspert, sinnene i kok hos mange da han gikk ut og anklaget distriktene for gnåling om kraftlinjer.

- Ikke noe sted i verden får periferiene mer penger fra hovedstaden enn i Norge, sier han.

Det provoserer Høyre-leder Erna Solberg fra Bergen.

- Jeg synes dette er skivebom i forhold til hva saken egentlig dreier seg om. Det reageres på hele Vestlandet og mange andre steder i Norge mot kraftlinje-byggingen, og at professoren prøver å bagatellisere dette som syt fra små grupper i distriktet er en enorm arroganse, sier Solberg til Aftenposten.no.

- Hermetisering av distrikts-NorgeHun reagerer på at lokalbefolkningen blir hindret i å gjøre små inngrep i naturen, for eksempel for å bygge en veistubb, og så opplever at de samme reglene ikke gjelder når storsamfunnet kommer.

- Det dreier seg om en opplevelse av at man hermetiserer distrikts-Norge for egenutvikling, men legger ekstra penger på bordet og setter hurtigtoget inn det er storsamfunnet som kommer. Det tror jeg ikke folk i Oslo tar innover seg, sier Solberg.

Hun mener Neumann ikke har bakkekontakt og er arrogant i sitt utspill.

- Virkelighetsoppfatningen av Norge er ulik for de av oss som er født et annet sted i landet enn i Oslo. Professoren bør huske Vestlandets store verdiproduksjon og at han med sitt utspill avskriver store deler av Norge som sutrete. Dette er en overveldende demonstrasjon av arroganse, sier Høyre-lederen.

Det er viktig at vi nå får på bordet de andre alternativene, og at regjeringen klarer å fortelle oss hvorfor de har sagt nei til dem Høyre-leder Erna Solberg

Tror ikke regjeringen snurSolberg reagerer også på at regjeringen ikke har gitt tilstrekkelig gode begrunnelser for hvorfor alternativer til «monster-mastene» ikke er gode nok.

- Det er viktig at vi nå får på bordet de andre alternativene, og at regjeringen klarer å fortelle oss hvorfor de har sagt nei til dem. Regjeringen sier at det ikke skal stå på pengene, men alle dyrere alternativer er lagt bort, sier Solberg til Aftenposten.no.

Høyre-lederen reagerer særlig på at et alternativ som går fra Mauranger til Samnanger ble skjøvet ut tidlig i prosessen, og vil gjerne ha et svar på hvorfor. Her står det nemlig strøm-master allerede, og en ny kraftlinje ville ikke blitt et inngrep i uberørt natur slik som dagens.

Solberg har ingen tro på at regjeringen vil snu i Hardanger-saken.

- Eneste mulighet for dét er at Arbeiderpartiet skifter mening. De har fortsatt tre år igjen i regjering hvis ikke samarbeidet med de rødgrønne bryter sammen.

Her vil regjeringen sette opp "monster-mastene". FOTO: MARTE CHRISTENSEN

FOTO: Christensen, Marte

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier