• Ordknapp Sponheim forlot Stortinget

    Han trekker seg som partileder etter det dårlige valgresultatet. Under nattens debatt sa han at han mener mange velgere har gått fra Venstre mot Ap i frykt for et blått Norge.

    VIDEO:

Sponheim: - Jeg trekker meg

Lars Sponheim mistet stortingsplassen og går av som partileder i Venstre til våren.

Alt om valget Alle valgresultatene

Partileder Sponheim har mistet plassen på Stortinget. Venstre havnet under sperregrensen med 3,8 prosents oppslutning på landsbasis. Åtte mandater er borte fra forrige stortingsvalg, tilbake sitter to: Borghild Tenden fra Akershus og Trine Skei Grande fra Oslo.

- Jeg skal ut av dette, men vi får to flotte Venstre-jenter på Tinget, og de kommer nok til å fortsette satsingen på sentrum, sier Sponheim.

Til våren trekker han seg som partileder som følge av det dårlige valgresultatet, erklærte han på partiets valgvake.

- Det ble ikke den kvelden vi hadde håpet på. Jeg hadde trodd vi skulle glede oss over bedre tall. Jeg har ingen spesiell forklaring annet enn at dette er trist. Vi har fortsatt et håp om at vi skal klare sperregrensen, sier Sponheim.

Og til kritikerne hadde han dette å si: - Jeg gir blaffen i om jeg faller ut av Stortinget eller ikke.

Han gjorde et poeng av at Venstre har små ressurser sammenlignet med andre partier.

- Når LOs millioner har slått innover valgkampen, blir vi rimelig små.

- Vi har valgt oss en usedvanlig krevende øvelse i denne valgkampen. Vi har fått en eskalering mellom blokker. Da er det vanskelig å være en klok og avveiende stemme i midten, konkluderte han.

Lite snakkesalig

Partilederdebatten i Stortingets vandrehall i natt ble hans siste. Og etterpå ville den ellers så medievennlige Sponheim bare være for seg selv. - Nå er jeg ferdig. Jeg orker ikke mer, sa han og avviste alle intervjuforespørsler, ifølge NTB.

Skadefro Hagen

På Frps valgvake uttrykte folk glede over at Vestre gjorde et dårlig valg. Sponheim har i løpet av valgkampen skrevet diverse garantier om at han vil motarbeide Frp om partiet kommer i regjering.

- Jeg vil kose meg om Lars Sponheim ikke kommer inn, sa Carl I. Hagen på Frps valgvake.

- Det aller beste valgresultatet er om det blir en ikke-sosialistisk regjering og Lars Sponheim ryker ut av Stortinget, la han til.

KrF-leder Dagfinn Høybråten reagerer kraftig på Frps skadefryd. - Jeg merket meg de hatske utfallene fra Frps tidligere og nåværende partiledelse. Den form for jakt på syndebukker bør partiet holde seg for godt til, sier han til NTB.

Forstår Sponheim

Høyres Per-Kristian Foss har forståelse for Sponheims beslutning.

- Jeg skjønner at Lars trekker seg. En fargerik og spennende politiker forsvinner ut av fokus, og det er trist, sier Foss til Aftenposten.no.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er et tap for norsk politikk at Sponheim forsvinner. - Det er vemodig at en så sterk og profilert politiker trekker seg, sier han.

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier

LARS SPONHEIM

* Født 23. mai 1957 i Halden. Stortingsrepresentant for Venstre fra 1993 til 2009. Valgt til partileder i 1996. Ordfører i hjembygda Ulvik i Hardanger fra 1988-91. Mer enn noen annen blir han gitt æren for å ha brakt Venstre tilbake i norsk politikk. Da han ble valgt inn på Stortinget som den eneste fra Venstre i 1993, hadde landets eldste parti vært uten mandat i nasjonalforsamlingen siden 1985. * Nærings- og handelsminister i sentrumsregjeringen (1997–2000), landbruksminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering, fra 2001–05. I en årrekke har Sponheim vært blant våre mest profilerte politikere. Han er særlig kjent for sin røffe, slentrende stil og sine mange spissformuleringer. (Kilde: NTB, Stortinget, Wikipedia, Store Norske Leksikon)

Flere bilder

Lars Sponheim er ferdig i rikspolitikken. FOTO: JON-MICHAEL JOSEFSEN/ SCANPIX