Stiller Frp-ultimatum

Gry Larsen tok et knallhardt oppgjør med Fremskrittspartiet i sin Utøya-tale.

Hun ber Jens Stoltenberg instruere alle lokallag om å droppe kommunestyre-samarbeid med Frp. Larsen viser til at Ap-ledelsen tidligere har utpekt Fremskrittspartiet til politisk hovedmotstander.

Stor applaus

- Vi har nulltoleranse for Frp-samarbeid i kommunene, sa Larsen til stor applaus før hun fortsatte:- Vi finner oss ikke i at vi den ene dagen er hovedmotsander og neste dag samarbeider lokalt.Hun tok et oppgjør med det hun kalte Frps shoppesamfunn hvor borgerne er kunder satt i et system. Derfor ga hun statsminister Jens Stoltenberg og partisekretær Martin Kolberg klar beskjed: - Jens og Martin, gå ut og gi beskjed: Det er ikke akseptabelt med allianser mellom Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet etter lokalvalget neste høst, manet Larsen. Deretter hadde hun en oppfordring til de som blir valgt inn i et kommunestyre:- Bryt ut selv om det koster oss ordføreren, vi i AUF skal aldri legitimere samarbeid med Frp.

Krav til Stoltenberg

Til taktfast applaus fra cirka 500 medlemmer kom AUF-leder Gry Larsen med tre klare krav til regjeringen: Larsen krevde gratis skolebøker allerede til høsten, ungdomsgaranti til alle under 25 om jobb, utdanning eller opplæring, samt at regjeringen skaffer tilveie flere lærlingeplasser. - Nå står 12.000 elever uten lærlingeplasser, det er en uholdbar situasjon, sa Larsen. Hun roset derimot kunnskapsminister Øystein Djupedal for å ha stanset friskoleloven. AUF-sjefen er nå politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre, og entret talerstolen på Utøya for siste gang som leder av ungdomsorganisasjonen. Til høsten går hun av som AUF-leder. AUF-ungdommen er samlet til den årlige Utøya-leiren i Tyrifjorden denne uken. På programmet står som vanlig politiske verksteder, men kanskje viktigst; popkonserter, stand up volleyball-turnering og masse sosialt samvær.

Lot Midtøsten ligge

AUF-lederen unnlot å komme med klare krav til regjeringen i Midtøsten-krisen.AUF har siden oppstarten hatt Fritt Palestina som en av sine hovedsaker. Sammen med LO har ungdomspartiet gitt klare krav til Larsens arbeidsgiver, Jonas Gahr Støre. I Utøya-talen understreket hun likevel følgende: - Midtøsten-engasjementet vårt har alltid vært helt spesielt. AUFs mål er et fritt og selvstendig Palestina, sa Larsen og påpekte også at ingen land har så klare forutsetninger til en god dialog med alle parter, som Norge. AUF er Norges største ungdomsparti med 7 000 medlemmer og ble stiftet i 1903.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste saker om politiske partier

Flere bilder

Gry Larsen holdt onsdag sin siste Utøya-tale som AUF-leder. FOTO: Marte Christensen