• Tim Phillips fra «Americans for Prosperity» fikk applaus fra Frps landsmøte.

    FOTO: Daniel C.E. Hägglund/FrPMedia

Tea Party-misjonær tente Frps landsmøte

–Vi vinner på grunn av våre ideer, ikke fordi vi bruker bedre teknologi enn våre motstandere, sa Tim Phillips fra «Americans for Prosperity» – og fikk applaus fra Frps landsmøte.

Les også:

Phillips var invitert av Frp-ledelsen for å snakke om grasrotorganisering. Men han snakket mest om hvordan organisasjonen hans kjemper for svakere sentralmyndigheter og lavere skatter, mot helsereform og klimatiltak.

Dessuten omtalte han regelmessig demokratene i USA som «venstresiden».

Phillips trakk frem fire ideer hans organisasjon – og den såkalte Tea Party-bevegelsen – står for:

StorvokstFor det første at sentralmyndighetene har vokst seg altfor store, alt for arrogante og alt for fjernt fra den vanlige innbygger. Han spurte om det var et synspunkt landsmøtedeltagerne delte, og fikk applaus til svar.

Det andre var at folk i hans bevegelse ønsker at myndighetene skal la dem i fred, mens «venstresiden» ser på myndighetene som et juletre:

– De vil alltid ha mer – høyere utgifter, flere reguleringer.

For det tredje hevdet han at «vi som ønsker et fritt marked» stoler mest på enkeltindividet, mens de andre stoler på myndighetene.

Og for det fjerde fremholdt han at aktivistene «føler en dyptgående forpliktelse til sin familie». Han nevnte ikke noe om hva «venstresidens» folk måtte føle.

I løvens huleDa han skulle fremstille bevegelsens måte å arbeide på, listet han også opp en del punkter. Det første var at man må formidle budskapet over alt, også på steder der man kunne forvente sterk motstand. Det andre var å vise barmhjertighet og omsorg – noe man etter hans syn gjør ved å gi folk frihet, ikke ved å bruke andres penger. Og det tredje var å bygge bevegelsen gjennom direkte kontakt med enkeltindivider.

Han hevdet at USAs Environmental Protection Agency – er direktorat med miljøansvar – er «det mest skremmende» myndighetsutøvende organ i USA.

I forsamlingen vakte det gjenklang da han kom med et sitat som angivelig stammer fra Indias frigjøringshelt Mohandas Gandhi:

– Først overser de deg, så latterliggjør de deg, så angriper de deg – og så vinner du.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Terje Søviknes, Siv Jensen og Bård Hoksrud under Frps landsmøte på Gardermoen.

FOTO: FOT: Lise Åserud / Heiko Junge / SCANPIX

Politisk tsunamiPhillips spådde for øvrig at det ved høstens mellomvalg i USA vil komme en «tidevannsbølge» fra «frimarkedskreftene» som vil føre til at demokratene mister flertallet i Representantenes hus og Nancy Pelosi ikke lenger kan fortsette som forsamlingens president.

Men han kritiserte også republikanerne for, i sine velmaktsdager, å ha brukt for mye offentlige midler. –De må gjøre seg fortjent til å få tilliten tilbake, sa han.

Phillips erkjente ellers at høyresiden hadde vært alt for bakpå når det gjaldt å ta i bruk nye sosiale medier, og at de nå drev med systematisk opplæring av aktivister rundt omkring.

Americans for Prosperity er, ifølge egne nettsider, «en organisasjon av grasrotledere som aktiviserer innbyggere til fordel for begrenset offentlig styring og for frie markeder, på lokalt, statlig og føderalt nivå».

Phillips bemerket innledningsvis at han og organisasjonen var blitt kritisert av statsminister Jens Stoltenberg. –Du angriper i virkeligheten millioner av innbyggere, sa han.

–InspirerendeFrp-leder Siv Jensen sa, etter å ha gitt Phillips blomster, en rosemalt ølbolle og en god klem: –Jeg syntes det var inspirerende, fordi han tar opp hvordan man jobber rundt i et helt samfunn for å engasjere folk – til og med på utsiden av de tradisjonelle politiske strukturer.

– Men Frp er jo ikke på utsiden av de strukturene?

– Vi har ansvar for å prøve å se på nye metoder.

Sa han så mye om metodene?

– Han sa litt. Men de representerer verdier, det å være liberalist.

– Verdier dere har felles?

– Noen av dem er helt åpenbart det.

Os-ordfører Terje Søviknes syntes også Phillips var inspirerende. –Men det er ikke bare å overføre de amerikanske forholdene til Norge, sier han og tilføyer at det ikke var så mye nytt og revolusjonerende. Men han bet seg merke i budskapet om å flagge egne standpunkter i alle sammenhenger.

Les også:

Klikk + og bli varslet ved nye artikler

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier