• Gerd-Liv Valla blir eskortert ut fra sentralstyremøtet i Ap av to livvakter.

    FOTO: Erlend Aas / SCANPIX

Valla vraket av Ap

Arbeiderpartiet vil ikke ha Gerd-Liv Valla som leder for partiets valgkomité.

Gerd-Liv Valla blir ikke leder av valgkomitéen. Det ble klart under Aps sentralstyremøte på Sørmarka mandag ettermiddag.

Avgjørelsen var enstemmig.

Selve behandlingen i sentralstyret var trolig en ren formalitet, og tok svært kort tid. - Det har gått meget raskt. Det var ingen uenighet, men vi har hatt en drøfting av debatten som har vært de siste ukene, sa partileder Jens Stoltenberg.Flere av medlemmene i sentralstyret luftet sine synspunkter under behandlingen av hvem som skal sitte i komitéen. Det tok bare rundt 20 minutter før resultatet var klart.

- Ikke skuffet

Statsminister Jens Stoltenberg fortalte at han hadde drøftet det sentrale vervet med Valla før Yssen-saken ble et tema i mediene.- Dette var en avgjørelse vi foretok enstemmig. Valla sitter i sentralstyret, og hun har deltatt i avgjørelsen, støttet den, sa Stoltenberg.Hovedpersonen selv svarte kun på noen få spørsmål etter møtet. Hun avviste at hun har blitt vraket av partiet.

- Jeg er ikke skuffet. Skulle jeg være skuffet, spurte Valla de fremmøtte pressefolkene.

LO-sjefen sa at hun aldri har "sett på det som et must å lede valgkomiteen i Arbeiderpartiet".- Det er en veldig krevende jobb, og jeg var inne på tanken å ikke ta vervet i høst, sa Valla.På spørsmål om det var Yssen-saken som veltet hennes kandidatur, svarte hun:- Nå har vi sagt det som er å si. Valla ville ikke svare på hvordan hun har opplevd de siste ukene. Hun ville heller ikke svare på når og hvordan hun har diskutert sitt kandidatur med Jens Stoltenberg.

Brøt lang tradisjon

Etter 1945 har det alltid vært en fra fagbevegelsen som har ledet Arbeiderpartiets valgkomité. Denne tradisjonen er nå brutt. Sentralstyret vil ha Ap-veteranen og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen som leder for valgkomitéen. – Det er tre grunner til at vi foreslår Sigbjørn Johnsen. Før det første at Sigbjørn Johnsen er en god og samlende kandidat, for det andre at det er prinsipielle betenkeligheter at den som leder valgkomiteen også er med i sentralstyret og for det tredje at Gerd-Liv Valla overfor meg har gitt uttrykk for at hun ønsker å konsentrere seg om jobben som LO-leder, sa partileder Jens Stoltenberg. Leder for Handel og Kontor, Sture Arntzen, er foreslått som LOs representant i komitéen.

Festmiddag

I kveld er det festmiddag for deltagerne på sentralstyremøtet. Menyen er som følger:Laksecarpaccio med limevinaigretteAppelsin- og pinjekjernefylt indrefilet av svin, med blant annet honningbakte grønnsaker.Sabayonnegratinerte jordbærKafé avecGerd-Liv Valla forlot sentralstyremøtet sammen med to livvakter etter pressekonferansen, og deltar ikke på middagen. Les også: Jan Fougner skal granske Valla Les også: Fakta om Aps valgkomité
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Flere bilder

Fylkesmannen i Hedmark, Sigbjørn Johnsen, blir leder av valgkomitéen i Ap. FOTO: Terje Bendiksby / SCANPIX