Vil kuppe valgkampen

SV vil gjøre klimaet til valgkampens heteste sak. Partiet inviterer alle landets kommuner til klimaforlik.

SVs listetopper i de største byene tar nå et initiativ for å samle kommune-Norge om lokale klimaforlik. Med miljøvernminister Helen Bjørnøy bak rattet vil kommunetoppene i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Skien og Sandnes utfordre de andre partiene, spesielt de rødgrønne, til å lage handlingsplaner for miljøet.- Erna Solberg sa nylig at klimasaken er internasjonal politikk, og at kommunevalgkampen bør dreie seg om andre saker. Du snakker om å snuble i inngangen til valgkampen, sa en offensiv miljøvernminister Helen Bjørnøy på SV-landsmøtet, og slo i stedet kontra.- Mens Høyres lokalpolitikere ikke har noe å bidra med i klimaet, så er vårt signal helt motsatt. Valget i år er et miljøvalg. Ja, vi skal vinne valget på miljøsaken, sa Bjørnøy.Her er SVs ambisiøse klimapakke:* Redusere kommunenes egne utslipp med minst 50 prosent innen 2020.* Storsatsing på kollektivtrafikk. Fra 2011 skalkollektivtrafikken vokse mer enn biltrafikken. Bilbruken skal ned, bane skal overta.* Si nei til byggeprosjekter som ikke har maksimal energiutnyttelse. Energimaksimere alle kommunale bygg.* Feie for egen dør: Innføre kommunalt miljøregnskap i alle kommuner.* Innen 2011 skal alle kommunale kjøretøy være utslippsfrie.

Kast rutetabellen.

Listetopp i Oslo, Knut Even Lindsjørn, mener at dersom Norge skal gå foran i miljøpolitikken, så må jobben gjøres i kommunene.- Oslo har store utfordringer. Den aller største er utslippene fra biltrafikken. Med SV i førersetet kan Oslos innbyggere kaste rutetabellen. T-banen skal gå hvert 10. minutt, sier Lindsjørn.Han vil gjøre kommunens ansatte til spydspisser i kampen for et bedre klima.- Enhver avgjørelse skal vurderes opp mot et klimaregnskap. Skal en kommuneansatt ut på reise, så skal vedkommende ta tog fremfor fly, dersom det er mulig.Han spiller også ballen over til byrådsleder Erling Lae.- Erna har gjort Høyres lokalpolitikere impotente. Jeg vil utfordre Lae til å bli med på et klimaforlik, og håper han er litt potent, sier Lindsjørn.

Myke trafikanter.

SVs førstekandidat i Tromsø, Gunhild Johansen, er opptatt av at myke trafikanter må ha fortrinn.- Lokalpolitikere har ansvar for hvordan bysentrum bygges og utvikles. Vi må sikre at hvert enkelt sentrum utvikles slik at innbyggerne kan gå og sykle for å komme dit.Stavanger og Sandnes har de siste årene hatt en dramatisk økning av biltrafikken med 4 prosent, mot 1,5 prosent i landsgjennomsnitt.- Vi må være villig til å bruke ressurser på å gjøre kollektivtrafikken attraktiv, med flere avganger og lavere pris, sier Marcela Beatriz Molina i Stavanger SV.Sandnes-toppen Egil Øyvind Ovesen mener sykkelstamvei mellom Sandnes-Forus-Stavanger er et tiltak han håper å få tilslutning til fra de andre partiene.Knut Fagerbakke i Trondheim er fortvilet over at politikerne i hjembyen hverken vil innføre lokal bensinavgift eller veiprising for å redusere utslippene.- Og i Trondheim er det Ap vi må slåss mot. Ap må ta miljøet på alvor, og endre politikken.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Politikk

Siste saker om politiske partier

Flere bilder

Med Helen Bjørnøy bak rattet vil SVs listetopper i kommunene blant annet kjempe for bedre kollektivtransport. F.v. Gunhild Johansen (Tromsø), Egil Øyvind Ovesen (Sandnes), Åge Jacobsen (Bergen) (delvis skjult), Mona Elén Drange (Kristiansand), Anja Alma (Drammen) Marcela Molina (Stavanger) og Knut Even Lindsjørn (Oslo). FOTO: ROLF ØHMAN