• Dette er et av bildene flere fotografer reagerer på at Slottet sendte ut i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras fireårsdag. Bildet er uskarpt, alle ser i ulike retninger, og Mette-Marits bare kne dominerer.

    FOTO: KNUT KOLLANDSRUD/DET KONGELIGE HOFF

- Disse bildene burde ikke trykkes noe sted

Terje Bringedal, leder for Pressefotografenes Klubb, slakter Slottets prinsessebilder.

I forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras fireårsdag i dag, har Slottet frigitt nye bilder av den lille jenta.

Døm selv

Tre av bildene er tatt utendørs, og viser prinsessen i lek på akebrett sammen med sin mor, Kronprinsesse Mette-Marit, mens to andre bilder viser hele familien under en innendørs lesestund.

I tillegg til de nye bildene, er tre bilder fra juni i år distribuert til pressen. Flere profilerte fotografer Aftenposten.no har vært i kontakt med mener de offisielle bildene er av svært dårlig kvalitet.

Feileksponert

- Dette var veldig dårlig, og det er pinlig for dem som har levert dem ut. Hvis jeg som far hadde tatt de bildene der av barna mine, hadde nok kona mi nektet meg å sette dem inn i fotoalbumet, sier Terje Bringedal, leder for Pressefotografenes Klubb i Norge. Han reagerer på at det ikke er ett bilde av Ingrid Alexandra i helfigur, og at hun har på en tettsittende lue på utendørsbildene. - På det ene bildet er det store, hvite flater, på det andre er det en mørk hette mot mørk bakgrunn, og det er blå snø fordi det er feileksponert på det tredje, sier Bringedal.

Les også: Luksus og velstand, men fortsatt fattigdom

- Ville sendt dem tilbake

- Jeg har ikke sett maken, jeg kan ikke huske at jeg har sett så dårlige bilder bli sendt ut i offisiell sammenheng før. Hvis jeg hadde vært fotosjef i en større avis eller et byrå, ville jeg sendt dem tilbake og spurt hva det var for noe. Disse bildene burde ikke trykkes noe sted, sier Bringedal, som mener det er pinlig at slike bilder representerer Norge i utlandet. Fotograf CF-Wesenberg slutter seg til kritikken. - Kronprinsparet kjører tydeligvis en dokumentarstil, og har samtidig senket kvaliteten til et norsk lavmål. Det ser ut som «mor selv» har tatt disse, men hadde det vært det, ville bildene hatt en helt annen verdi. Det er bra kontakt, men ikke noe opphøyd kongelig ved det. Jeg håper det er et bevisst grep, men jeg tror ikke det, sier fotografen. Han mener kongehuset må begynne å opptre som den bedriften det er og leie inn en profesjonell fotograf. - Se på portrettet som er tatt utendørs. Det er uskarpt og prinsessen har hette på seg. Det virker lite gjennomtenkt. Enhver profesjonell portrettfotograf ville i det minste rettet på luggen hennes. Det finnes så mange dyktige fotografer her i landet, hvorfor kunne de ikke bruke en av dem? spør CF-Wesenberg.

- Bryter tradisjonen

Han reagerer dessuten på at Kronprinsparet bryter tradisjonen med det opphøyde, flotte kongeportrettet. - Her mangler det flotte, vakre kongefotoet, det bildet tante vil klippe ut og henge på veggen hjemme. Se på Danmark, vi er i bakgården i forhold til dem, sier Wesenberg, og viser til fotografiene det danske kongehuset sender ut ved lignende anledninger. - Dette er ikke akkurat med på å markedsføre Norge på en god måte. Thomas Hoff, fotosjef i Se og Hør, slutter seg til kritikken: - Dette er det dårligste vi har sett. Det blir ikke lett å plukke bilder her. Man ser knapt ansiktet til Mette-Marit på utendørsbildene, og Ingrid Alexandra har hette på seg. Folk vil gjerne se hvordan hun ser ut, sier Hoff.

Lite format

Han forteller at Se og Hør vil bruke bildene fra lesestunden i neste nummer, mens akebildet av Ingrid Alexandra bare kan trykkes i lite format. Også han påpeker hvordan bildene fra det norske kongehuset blekner sammenlignet med hva det danske kongehuset frigir. - Det er kreativt det og, fotomessig annerledes, men av en helt annen kvalitet. Kronprinsparet burde selvfølgelig innkalt media og hatt en stor fotosession i dag for å vise frem den lille arvingen, mener Hoff.

- Fornøyd med bildene

Informasjonssjef ved Slottet, Astrid Versto, sier bildene er slik Slottet ønsket dem. - Årsaken til at vi har sendt ut disse bildene, er prinsessens fireårsdag, og at det er bilder av henne i ulike situasjoner. Det er synd pressen ikke synes kvaliteten er god nok, sier Versto. Hun forteller at slottet bruker mange ulike fotografer. Frilansfotograf Knut Kollandsrud, som har tatt bildene, forteller at han fikk oppdraget gjennom produksjonsselskapet Dinamo Story. Jobben gikk ut på å lage en film, og i tillegg ta fotografier av prinsessen. - Jeg er fornøyd med bildene. Kritikerne får stå for det de sier, jeg har ingen kommentar til det, sier Kollandsrud. Hva synes du om de offisielle bildene av prinsesse Ingrid Alexandra i anledning fireårsdagen? Døm selv

Les også:

Les også

Siste fra Kongelige

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt