- Hån mot Hellas

32 år etter at monarkiet falt i Hellas, tviholder Slottet på at det er kongelige høyheter i republikken.

- Det er en hån mot Hellas og den statsformen landet har. Dette handler om at Norge ikke respekterer den avgjørelsen det greske folk fattet for mer enn 30 år siden; at Hellas skiftet statsform fra monarki til republikk, sier Jannis Barbantonis (42).Han har bodd i Norge i en årrekke, og snakker på vegne av mange norskgrekere.Lørdag for to uker siden ble prins Sverre Magnus døpt. En av hans faddere var Pavlos, for anledningen opphøyd til "H.K.H. kronprins Pavlos av Grekenland". Han er eldste sønn av Konstantin, som var konge i Hellas frem til 1967. I 1974 ble det avholdt en folkeavstemning i Hellas, og det ble flertall for å innføre republikk.

Umoderne.

Konstantin, hans danske kone Anne-Marie og resten av familien bor i London, og den tidligere monarken fortsetter å dele ut prins- og prinsessetitler til barn og barnebarn. Etter 32 år, opphøyer også Slottet fremdeles Konstantin, Anne-Marie og alle deres arvinger til kongelige høyheter. - Det forundrer meg at det norske kongehuset, som ønsker å fremstå som moderne, vil være med på å undergrave Hellas som republikk. Selv om vi grekere er trygge på oss selv og vet hva vi står for, er det ugreit at Norge ukritisk følger en sedvane som har vart i flere år, uten å tenke nytt og selvstendig, sier Jannis Barbantonis. Andre representanter for det greske miljøet i Norge, Sotirios Botouroglou og Petros Arvanitidis, støtter Barbantonis.- Det er ingen vei tilbake for monarkiet i Hellas. Det bør det norske kongehus og norske myndigheter forstå, sier de to.

Egne regler.

Konstantin står fortsatt fast på sin rett til å være konge og til å bære sin tittel selv om han ikke har et folk å være konge for.Aftenposten har i 14 dager forsøkt å stille spørsmål om saken til den greske ambassaden i Oslo. Ingen på diplomatisk nivå ønsker å snakke med Aftenposten om saken, og vil heller ikke forklare tausheten.- Titlene som ble brukt ved prins Sverre Magnus' dåp - som ved andre anledninger - gjelder for den enkelte kongeliges tittel. Dette gjelder for regjerende og ikke-regjerende fyrstehus, sier Sven Gj. Gjeruldsen, informasjonsrådgiver ved Slottet.Dette mener Trond Nordby er tullete. Han er erklært republikaner og dessuten professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.- Kongehuset kan ikke ha sine egne regler. Hoffet lever som om verden har stoppet opp og titulerer ut fra et monarki som eksisterte på 1800-tallet. Det er i beste fall ubetenksomt, og jeg forstår dem som reagerer, sier Trond Nordby.Han mener Utenriksdepartementet burde hviske Slottet noen ord om temaet. Men det vil de ikke.- Dette er helt uproblematisk for oss. I europeiske kongehus er slike tituleringer en sedvane og har ingen praktisk betydning, sier fungerende protokollsjef Thomas Hauff.På spørsmål om hva statsminister Stoltenberg eller utenriksminister Støre ville kalle den tidligere kongen av Hellas hvis de møter ham offisielt, har ikke Hauff noe svar.Anne Lene Dale Sandsten, Utenriksdepartementets pressetalskvinne og Øivind Østang, informasjonssjef ved Statsministerens kontor, ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til protokollavdelingen og Slottet.

Les også:

Les også

Siste fra Kongelige

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Fakta

KONGELIGE TITLERFadderetil prins Sverre Magnus er opphøyd av Slottet til kongelige høyheter. Rosario fra Bulgariaer gift med Kyril - sønn av Simeon. Paret bor i London og er nære venner av kronpris Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.Romania, Serbia, Albania og Montenegro har tidligere kongelige i eksil. KONSTANTIN IIKongei 1964.Avsatt i 1967da militærjuntaen kuppet landet. Han rømte til Roma.Gift med Anne-Marie, dronning Margrethe av Danmarks yngste søster. Bor i London.Lenge nektetden greske stat å gi Konstantin pass med mindre han tok et sivilt navn. Etter hvert fikk han diplomatpass "Constantinos de Grecia".

Flere bilder

Slottet og norske myndigheter må akseptere grekernes vilje om republikk. Det gjør de ikke ved å tillegge Hellas kongelige høyheter, sier Jannis Barbantonis. FOTO: DAG W. GRUNDSETH

Prins Sverre Magnus med far kronprins Haakon, faddere Nederlands kronprinsesse Maxima (bak f.v.) og greske Pavlos. FOTO: KNUT FALCH/SCANPIX

Siste nytt