• Kong Harald inspiserte æresgarden i Slovakias hovedstad Bratislava sammen med landets president Ivan Gasparovic før møtet tirsdag. FOTO: SAMUEL KUBANI/AFP

    FOTO: SAMUEL KUBANI

Kong Harald: - Kan ikke kommentere fredsprisen

BRATISLAVA (Aftenposten.no): Kongen nekter å snakke om fredsprisvinner Liu Xiaobo.

- Hva kan kong Harald si om årets fredsprisvinner?

- Jeg vil si med en gang at fredsprisen ønsker jeg ikke å kommentere, av prinsipp. Vi behandler alle vinnerne likt, og det vil vi gjøre i år også, sier kongen til aftenposten.no

- Så det at kong Harald ikke kommenterer, er ikke politisk betinget?

- Nei, det er det ikke.

Det var på et pressemøte med kong Harald og dronning Sonja i Bratislava i ettermiddag, kongen fikk spørsmålet. Ved siden av kongeparet sto utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I Bjørnsons åndStatsbesøket i Slovakia er på mange måter i Bjørnstjerne Bjørsons ånd. Onsdag åpnes en stor Bjørnson-utstilling i Bratislava slott. Bjørnson kjempet mot dødsstraff og for fredssaken. Mange mente han selv burde fått fredsprisen, like gjerne som Nobels litteraturpris. Hans innsats for slovakenes rettigheter til å beholde sitt språk, kultur og tradisjoner står fortsatt sterkt hos slovakene.

Under statsbesøket i Slovakia snakker alle villig vekk om Bjørnsons innsats, men Liu Xiaobo er altså ikke-tema.

LIKE I NÆRHETEN: Jonas Gahr Støre stod like ved da kong Harald oppsummerte sine inntrykk fra første dag av statsbesøket og blant annet ble spurt om årets nobelpristildeling. FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

FOTO: Bendiksby, Terje

Kongen: Norge-Slovakia, hvem slo hvem?Kongeparet avsluttet første dag av statsbesøk med gallamiddag hos Slovakias president, Ivan Gasparovic.

Gasparovic var tidligere nestleder i det tjekkoslovakiske ishockeyforbundet fra 1966- 1989, og deler sin idrettsinteresse med kong Harald. Det gikk selvfølgelig ikke upåaktet hen da kongen talte i Bratislavas vakre og gamle parlamentsbygning.

- Idrett er vennlig kappstrid, men også et viktig redskap til mellomfolkelig forståelse og samhørighet. I 1994 hadde vi gleden av å ønske slovakiske deltagere velkommen til de olympiske leker.Den gangen kjente vi ikke så mye til det unge landet Slovakia, sa kongen.

Slovakias republikk ble dannet i 1993.

- Under de olympiske leker sist vinter visste vi mye mer.Slovakias innsats på ishockeyarenaen i Vancouver står det all mulig respekt av, og selv om dere slo Norge på veien, så vil jeg gratulere dere med flott plassering. Slovakia gjorde også en imponerende innsats i fotball-VM i Sør-Afrika i sommer. Noe mindre oppmerksomhet vakte det at det norske landslaget noen måneder tidligere slo dere i en vennskapskamp her i Slovakia, ertet kongen.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kongelige

Statsbesøket i Slovakia:

Kongeparet ankom Slovakia mandag, men det tre dager lange statsbesøket ble offisielt innledet med velkomstseremonien utenfor presidentpalasset tirsdag formiddag. Deretter hadde dronning Sonja et separat opplegg med presidentfruen Silvia Gasparovicová på Danubiana Meulensteen kunstsenter. Kong Harald hadde i mellomtiden samtaler med president Ivan Gasparovic. I forbindelse med statsbesøket i Slovakia signeres tirsdag en ny femårsavtale om fordeling av EØS-midler fra Norge. Deretter får kongeparet en guidet tur i gamlebyen i Bratislava med hovedstadens ordfører Andrej Durkovský og kona Frantiska Durkovská. Tirsdag kveld er det duket for gallamiddag i Den gamle parlamentsbygningen i Bratislava. Kong Harald og dronning Sonja skal delta ved åpningen av en utstilling til minne om Bjørnstjerne Bjørnson på Bratislava Slott onsdag. I tillegg til kongeparet og representanter for regjeringen kommer mer enn 70 forretningsfolk fra Norge til Slovakia. Blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre og artist Herborg Kråkevik står på deltakerlisten. Kilde: NTB

Siste nytt