• - Hun er veldig søt og gjør som babyer skal

    En stolt bestefar, Kong Carl Gustaf opplyste fredag navnet på den nye svenske prinsessen. Hertuginnen av Östergötland får navnet Estelle Silvia Ewa Mary.

    VIDEO: Aftenposten Video

Og navnet er...

Navnet på Sveriges tronarving skaper het debatt i Sverige.

Les også:

Den nyfødte prinsessen heter Estelle Silvia Ewa Mary. Hun har fått sin mormors navn som andrenavn, og hun skal tiltales Estelle.

Hun blir hertuginne av Östergötland.

- Vi har fått en liten prinsesse, Estelle, i Sverige. Det er et navn som ligger kronprinsessen og familien varmt om hjertet, sa kong Carl Gustaf i sin tale da han offentliggjorde navnet på sitt første barnebarn.

Det finnes en Estelle i Bernadotte-slekten fra før. Den svenske greven Folke Bernadotte giftet seg med amerikanske Estelle Manville i 1928. Sammen fikk de fire barn.

Video

- Følelsene er litt «all over the place»

Prins Daniel forteller om den vesle prinsessen som ble født natt til torsdag på Karolinska institutt utenfor Stockholm.

 

Folke Bernadotte var kongens gudfar. Han ble skutt og drept i Jerusalem i 1948 da han var FN-utsending til Palestina.

Historiske navn

Det har vært knyttet stor spenning til hva den kronprinsesse Victoria og prins Daniel skal hete.

Navnet har allerede vært bestemt en stund, men ytterst få har visst hva det er. Svensk tradisjon tilsier nemlig at det ikke skal offentliggjøres før kongen har meddelt regjeringen hva navnet er

Det var ventet at prinsessen ville få et navn hentet fra dronningene i Bernadotte-slekten, og at hun ville få fire navn. Hun får også tildelt et hertugdømme.

Historiske navn som Kristina, Sofia, Louise, Astrid og Desirée har vært hete tips, med Sofia eller Sophia som favoritt blant dem som har stemt på de svenske avisenes nettsider.

Debatt

Det ble altså ingen av disse, noe som overrasker og skaper reaksjoner både blant svenske kongehuseksperter og hos allmennheten. Flere roser de nybakte foreldrene, og viser til at de tør å sette et moderne og personlig preg på navnevalget, slik de også gjorde under vielsen.

Andre er kritiske, blant annet historiker Herman Lindqvist.

- Det er totalt uventet og uegnet at en svensk fremtidig dronning skal hete Estelle. Det er mot all tradisjon og erfaring, sier Lindqvist til Aftonbladet.se.

Les også

- Det kan bli skikkelig girl power med fem dronninger på én gang

Prinsessefødselen i Sverige innvarsler en historisk enestående situasjon i Europa, mener kongehusekspert Kjell Arne Totland.

 

Han uttaler til nyhetsbyrået TT og Expressen at navnet høres ut som en nattklubbdronning. Det har vakt sterke reaksjoner blant svenskene, som har kastet seg inn i debatten på Twitter og i kommentarfeltene på artikler publisert om temaet på nettavisene.

Lindqvist kalles både bitter og foreldet.

- Tradisjonsrikt og moderne

Den norske kongehuseksperten Kjell Arne Totland håpet på Kristina, skrevet med k, som hovednavn. Kristina etter legendariske dronning Kristina av Sverige på 1600-tallet.

I tillegg er det mellomnavnet til Daniels mor Eva. Totland er litt overrasket over valget av hovednavn, men sier at det er veldig vakkert.

Vakkert og litt overraskende navn, mener kongehusekspert Kjell Arne Totland. FOTO: KNUT FALCH / SCANPIX
- Det er et veldig vakkert navn, tradisjonsrikt og moderne på samme tid. Den svenske kongefamilien har tidligere hatt en Estelle Bernadotte, som var en veldig vakker og høyreist kvinne, sier Totland til Aftenposten.no.

Han mener det er veldig vakkert gjort å oppkalle prinsessen etter begge bestemødrene: Silvia etter mormor dronning Silvia Renate, og Ewa etter farmor Anna Kristina Eva Westling.

- Blir nok populært

Estelle er en fransk form for Stella, som betyr stjerne på latin. Det har blitt brukt i Sverige siden 1800-tallet, men har ikke vært vanlig. I dag bærer 1217 kvinner navnet i Sverige, mens det i Norge er 22 personer som heter Estelle, ifølge SSB.

Totland tror navnet vil bli populært, også her.

- Det blir nok mange svenske småjenter som får prinsessenavn fremover. Sikkert også i Norge, sier Totland.

Prinsessen ble født klokken 04.36 natt til torsdag. Hun veide 3280 gram og målte 51 centimeter. En rørt pappa informerte pressen bare to og en halv time etter fødselen. Senere samme dag reiste paret hjem til Haga slott med datteren.

Travel dag

Prinsessen er bare én dag gammel, men fredag har vært en travel dag for henne og den nærmeste familien.

Les også

Hun er bare én dag gammel, men har likevel fullt program

Navnet på den svenske prinsessen offenttliggjøres klokken 11.35.

 

Hun har blant annet møtt statsminister Fredrik Reinfeldt, Sveriges hoffsjef riksmarskalk Svante Lindqvist, president i Sveriges riksdag Per Westerberg og overhoffmester Alice Trolle-Wachtmeister.

Disse fire har skrevet under vitnebekreftelsen på prinsessefødselen. På programmet stod også den tradisjonelle gudstjenesten Te Deum i Slottskyrkan, hvor blant annet prins Daniel deltok, samt salutter flere steder i landet.

De nybakte foreldrene har bedt om ro for å kunne være sammen og nyte tiden med den nyfødte. I sin tale ba kong Carl Gustaf om forståelse for dette ønsket.

Les også

Siste fra Kongelige

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Kong Carl Gustaf meddelte fredag den svenske regjeringen at prinsessens navn er Estelle Silvia Ewa Mary. FOTO: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Så langt er dette det eneste bildet som er publisert av prinsessen.

Siste nytt