• Prinsessen på skolebenken

    Ingrid Alexandra (6) har begynt på Jansløkka skole.

    VIDEO:

Prinsesse Ingrid Alexandra er blitt skolejente

Hoppende mellom mamma og pappa forlot prinsesse Ingrid Alexandra Jansløkka skole etter en vellykket første skoledag. Skoleveien er grei – bare rett over veien, så er hun hjemme.

Torsdag gikk hun riktig nok inn i en ventende bil, men vanligvis skal hun gå. Nettopp derfor er det en fordel at hun begynner på den nærmeste skolen, mener bestefar, kong Harald.

– Ja, det er helt fint, for da kan Ingrid gå til skolen, akkurat som alle andre barn, sier han.

Prinsessen kom sammen med bestefar, mormor Marit Tjessem og foreldrene like før klokka 12. Ingrid med stramme fletter, hvitt skjørt, hvite sko, hvite sokker og ny ransel med rosa mønster. Men fordi været var litt usikkert, hadde hun også med paraply, og den var svart.

Se også:

Hilste på rektor– Nå kan jeg holde paraplyen din, så kan du gå bort og hilse på rektor, sa pappa.

Prinsessen ble høytidelig møtt av rektor, kontaktlæreren sin og en klasseassistent, som hun hilste på før hun gikk bort til de andre barna. Spent ventet alle de 82 førsteklassingene sammen med foreldrene på det store øyeblikket: Å bli ropt opp for første gang.

Alle fikk skryt av rektor, og noen formaninger på veien: Ingen mobil i skoletida, og ikke noe godteri i sekken. Noe er nok forandret fra den gang kongen begynte på skolen. Han husker dagen godt.

– Å ja, det var i Amerika, jeg var bare fem og et halvt år gammel. Man begynner jo tidlig på skolen der borte, forteller kongen.

Oppstyret var atskillig mindre enn i dag, hvor både norske og utenlandske fotografer og journalister har troppet opp.

– Men det var en del oppstyr i 1945, da jeg begynte i 3. klasse her hjemme, smiler han.

Nye vennerDenne gang er det barnebarnets tur. Etter oppropet var det bare å toge inn i klasserommet. Pultene var merket med navn, og Ingrid fant sin ganske raskt. Den skal hun dele med en klassekamerat. Hun vinket fornøyd til en venninne – flere i den grønne gruppa har gått i barnehage sammen og kjenner hverandre. Så begynte hun nysgjerrig å bla i matteboka alle fikk delt ut.

– Hun har i grunnen vært klar for skolen siden før sommeren, smiler bestefar, kong Harald.

Etter et kort foreldremøte og en liten klassetime for de små, var det allerede slutt på den første dagen. Hoppetihopp bortover den våte asfalten gikk det med Ingrid Alexandra, men de hvite skoene var fortsatt hvite, sokker og skjørt likeså. Sekken hadde fått et rosa regntrekk utenpå.

– Hun var veldig fornøyd, det gikk fint, forsikret mamma Mette-Marit smilende.

Det ble ekstra grunn til feiring av hennes egen 37-årsdag, da datteren samtidig tok steget inn i grunnskolen.

Vil skjermeDet var på forhånd ventet stor oppmerksomhet fra mediene, langt mer enn da kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise i sin tid begynte på Smestad skole.

Rektor ved Jansløkka skole, Else Beitnes Johansen, har forståelse for at første skoledag er en stor anledning og tiltrekker mye presse:

– Men når nyhetens interesse har lagt seg, håper jeg vi får arbeidsro, sier hun til NTB.

– For oss er det viktig å understreke at vi vil jobbe for at hele skolesamfunnet bidrar til å skjerme prinsessen mot unødig oppmerksomhet, slik at hun får en så normal skolegang som mulig. Det håper vi å få forståelse for hos mediene, sier Beitnes Johansen.

Les også:

Les også

Siste fra Kongelige

Siste nytt