• Det første - og eneste - bildet som foreløpig er publisert av prinsessen.

Travel dag for prinsessen

Hun er bare én dag gammel, men har likevel fullt program i dag. Navnet offenttliggjøres klokken 11.35.

Til tross for at hun bare er én dag gammel, har prinsessen et hektisk program. I dag skal hun blant annet møte statsminister Fredrik Reinfeldt, Sveriges hoffsjef riksmarskalk Svante Lindqvist, president i Sveriges riksdag Per Westberg og overhovmester Alice Trolle-Wachtmeister i en seremoni på Haga slott, hvor kronprinsparet bor.

Vitnebekreftelse

De fire skal underskrive vitnesbekreftelsen på fødselen, og det er overhovmester Alice Trolle-Wachtmeister som skal fremvise barnet for de prominente gjestene.

- Jeg bærer inn babyen og viser henne frem for de tre høye herrer i Sverige, sier Alice Trolle-Wachtmeister til nyhetsbyrådet TT.

Hun sier videre at hun ser frem til å bære barnet under seremonien.

- Hun er den kommende regenten, og det blir veldig gøy å få bære barnet. Kronprinsessen har lengtet etter å få barn i mange år. De kommer til å bli fantastiske foreldre, sier Trolle-Wachtmeister.

Les også

- Det kan bli skikkelig girl power med fem dronninger på én gang

Prinsessefødselen i Sverige innvarsler en historisk enestående situasjon i Europa, mener kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Navnet offentliggjøres

Klokken 11.15 skal kong Carl Gustav informere den svenske regjeringen om tronarvingens tittel, navn og hvordan hun skal tiltales. Kongen skal også informere om hvilket hertugdømme prinsessen får.

Når klokken blir 11.35, skal riksmarskalk Svante Lindqvist offentliggjøre navnet til svensk presse.

Dronningnavn

Det har vært knyttet spenning til hva den nyfødte prinsessen skal hete. Navnet er allerede bestemt, men etter svensk tradisjon blir det altså ikke offentliggjort før kongen har informert regjeringen om navnevalget.

Les også

Navnet er allerede bestemt

Navnet på Sverges nye tronarving er allerede bestemt, og vil bli offentliggjort i morgen.

Navn som Kristina, Sofia, Astrid og Desirée har vært hete tips. Trolig blir navnet hentet fra de kvinnelige dronningene fra Bernadotte-slekten. Det er ventet at prinsessen får fire navn, hvorav minst ett er hentet fra prins Daniels slekt.

- Jeg håper på Kristina som hovednavn, og tror kanskje hun vil få tittelen hertuginne av Skåne. Kristina etter legendariske dronning Kristina av Sverige på 1600-tallet, og dessuten er det jo mellomnavnet til Daniels mor Eva, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland, som har fulgt Victorias graviditet tett.

Sveriges sist regjerende dronning var Kristina, datter av den store krigerkongen Gustav II Adolf. Hun sa fra seg dronningverdigheten i 1654, etter at hun konverterte til katolisismen.

Gudstjeneste

Etter offentliggjøringen av navnevalget, er det tid forTe Deum, gudstjenesten som tradisjonelt holdes ved dåp, fødselsdager, jubileer og andre høytider. Gudstjenesten starter klokken 12. Prinsessens nærmeste familie, representanter for Riksdagen og regjeringe, samt en rekke andre er invitert.

Samtidig skytes det salutt i Boden, Härnösand, Karlskrona og Göteborg. Utover dagen blir det mulighet for svenskene å skrive sine gratulasjoner på lister som legges ut på slottet.

Prinsessen ble født 04.26 natt til torsdag. Hun veide 3280 gram og målte 51 centimeter.

Prins Daniel: En prinsesse er født  

Det var en rørt, nybakt far som møtte pressen tidlig torsdag morgen og fortalte nyheten. Kronprinsessen forlot sykehuset allerede samme dag, etter en ukomplisert fødsel. Det er foreløpig kun publisert ett bilde av den nyfødte.

 

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kongelige

Siste nytt