• Kong Harald inspiserte æresgarden i Slovakias hovedstad Bratislava sammen med landets president Ivan Gasparovic før møtet tirsdag. FOTO: SAMUEL KUBANI/AFP

    FOTO: SAMUEL KUBANI

Kong Harald: - Kan ikke kommentere fredsprisen

BRATISLAVA (Aftenposten.no): Kongen nekter å snakke om fredsprisvinner Liu Xiaobo.

- Hva kan kong Harald si om årets fredsprisvinner?

- Jeg vil si med en gang at fredsprisen ønsker jeg ikke å kommentere, av prinsipp. Vi behandler alle vinnerne likt, og det vil vi gjøre i år også, sier kongen til aftenposten.no

- Så det at kong Harald ikke kommenterer, er ikke politisk betinget?

- Nei, det er det ikke.

Det var på et pressemøte med kong Harald og dronning Sonja i Bratislava i ettermiddag, kongen fikk spørsmålet. Ved siden av kongeparet sto utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I Bjørnsons åndStatsbesøket i Slovakia er på mange måter i Bjørnstjerne Bjørsons ånd. Onsdag åpnes en stor Bjørnson-utstilling i Bratislava slott. Bjørnson kjempet mot dødsstraff og for fredssaken. Mange mente han selv burde fått fredsprisen, like gjerne som Nobels litteraturpris. Hans innsats for slovakenes rettigheter til å beholde sitt språk, kultur og tradisjoner står fortsatt sterkt hos slovakene.

Under statsbesøket i Slovakia snakker alle villig vekk om Bjørnsons innsats, men Liu Xiaobo er altså ikke-tema.

LIKE I NÆRHETEN: Jonas Gahr Støre stod like ved da kong Harald oppsummerte sine inntrykk fra første dag av statsbesøket og blant annet ble spurt om årets nobelpristildeling. FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

FOTO: Bendiksby, Terje

Kongen: Norge-Slovakia, hvem slo hvem?Kongeparet avsluttet første dag av statsbesøk med gallamiddag hos Slovakias president, Ivan Gasparovic.

Gasparovic var tidligere nestleder i det tjekkoslovakiske ishockeyforbundet fra 1966- 1989, og deler sin idrettsinteresse med kong Harald. Det gikk selvfølgelig ikke upåaktet hen da kongen talte i Bratislavas vakre og gamle parlamentsbygning.

- Idrett er vennlig kappstrid, men også et viktig redskap til mellomfolkelig forståelse og samhørighet. I 1994 hadde vi gleden av å ønske slovakiske deltagere velkommen til de olympiske leker.Den gangen kjente vi ikke så mye til det unge landet Slovakia, sa kongen.

Slovakias republikk ble dannet i 1993.

- Under de olympiske leker sist vinter visste vi mye mer.Slovakias innsats på ishockeyarenaen i Vancouver står det all mulig respekt av, og selv om dere slo Norge på veien, så vil jeg gratulere dere med flott plassering. Slovakia gjorde også en imponerende innsats i fotball-VM i Sør-Afrika i sommer. Noe mindre oppmerksomhet vakte det at det norske landslaget noen måneder tidligere slo dere i en vennskapskamp her i Slovakia, ertet kongen.

Les også

Siste fra Kongelige

Siste nytt