• Tore Karlsen var en av mange som fikk smake på gjørmen i årets Birkebeinerritt, da han gikk på trynet i Djuposet. Bak kommer Bård Meløe.

    FOTO: GEIR OLSEN/SCANPIX

20 prosent ble syke

Over 3000 av de 15.300 deltagerne i Birkebeinerrittet ble syke etter årets gjørmeritt.

Les også:

Ny Birken-rekord

Sjekker Birken-rytterne

Det viser tallene fra en spørreundersøkelse Nasjonalt folkehelseinstitutt gjennomførte i etterkant av rittet.

De aller fleste som ble dårlige, hadde diaré. Så mange som 500 var syke i over en uke. Rundt 1500 måtte være borte fra jobb. Tilsammen førte det til 4000 fraværsdager. Sykefraværskostnaden for arbeidsgiverne ble på 6,8 millioner kroner.

–Det er ikke uvanlig at mange blir syke etter sykkelritt når det er så dårlig vær som det var i år, sier Tone Lien, daglig leder i Birkebeinerrittet.

I løpet av få timer kom det over 40 millimeter nedbør, og forvandlet store deler av traseen til rene gjørmebassenget. Det særdeles løse føret, førte til like løse mager.

Dritt problem

–Dette er områder der det går mange sauer, kyr, elg og andre dyr. Akkurat det er vanskelig å gjøre så mye med, sier Lien.

Det er avføringen fra disse dyrene som har gjort gjørmen full av bakterier og parasitter. De som fikk gjørme i ansiktet, hadde rundt seks ganger så høy risiko for å bli syke som de som klarte å unngå det. Spruten fra egen og andre sykler er hovedkilden til den helsefarlige ansiktsmasken. Det tar arrangørene nå lærdom av.

–Foran neste års ritt kommer vi til å anbefale alle å bruke skjermer på syklene om det blir dårlig vær. Det er også lurt å spytte ut den første slurken man tar fra drikkeflaskene, sier rittlederen.

Frode Nilssen (40) syklet rittet for 13. gang. Han fikk trøbbel 30 timer etter målgang.

–Magen var nesten bare vann. Det tok én og en halv uke før magen stabiliserte seg, forteller han.

Deretter fikk han et nytt tilbakeslag, og tilsammen hadde han mageproblemer i tre uker.

–Jeg kunne gå på jobb, men holdt meg litt for meg selv for å ikke smitte de andre, sier Nilssen, som stiller til start igjen neste år.

Fikk ikke skrekken

Rittledelsen tok umiddelbart kontakt med Mattilsynet da første sykdomsmelding kom. De var redd for at serveringen på matstasjonene kunne være smittekilden.

–Det ble ikke funnet noen feil med maten, sier Lien.

Folkehelseinstituttet jobber nå videre for å undersøke om noen av dem som fikk diaré har hatt vedvarende eller tilbakevendende plager i etterkant av rittet.

Det ser imidlertid ikke ut som de mange sykdomstilfellene har fått konsekvenser for sprekingens lyst til å sykle de drøye ni milene fra Lillehammer. Da påmeldingen til neste års konkurranse åpnet 4. november, ble plassene revet vekk på rekordraske 41 sekunder!

Kø på do

På forumet på rittets hjemmeside har flere av deltagerne fortalt om de rennende dagene etter rittet. «Det er nok flere som har okkupert det lille rom den siste tida ja. Søndag kveld og mandag har potta vært varm hele tida!» forteller BennyB. «Virker som gjørma fra rittet har forfulgt meg å ligger nå i doskåla», reflekterer Tobben.

Rittet ble altså dyrt for norske arbeidsgivere, men alle treningstimene gir forhåpentligvis god helsegevinst resten av året.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Sport

Siste nytt