• Jennie Hernæs, klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus, er skeptisk til lavkarbotrenden. Her med sønnen Lucas.

    FOTO: RUNE BERENTSEN

Advarer mot lavkarbotrenden

Såkalt steinalderkost med egg, bacon og mye fett er ikke bra for hjertet, slår nye retningslinjer fast. Ernæringsfysiologer er kritiske til lavkarbotrenden i samfunnet.

- Viktigheten av at inntaket av mettet fett og sukker blir begrenset blir understreket i de nye retningslinjene. Det har kommet frem mer og mer i media at lavkarbo med mye fett skal være så gunstig, men ingen store og gode studier underbygger dette, hevder Jennie Hernæs, klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus.

Det er nye retningslinjer fra European Society of Cardiology (ESC) som nå slår fast at de tradisjonelle hjerterådene som går ut på å spise mindre mettet fett, sukker og rødt kjøtt, samt mer av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk er bra for hjertet.

ESC er en europeisk forening bestående av 68.000 hjertespesialister. Målet med foreningen er å få ned forekomsten av hjerte- og karsykdom.

Funnene i studien samsvarer også med Helsedirektoratets kostholdsråd.

- Studien viser at de kostholdsrådene som allerede finnes, er de som holder i lengden. Rådene i studien er de samme som kommer frem i Helsedirektoratets kostholdsråd, sier Hernæs.

- Kan fungere som slankekurSprek-ekspert Mette Helvik Morken har doktorgrad i ernæring og arbeider også på Haukeland Universitetssykehus. Hun sier lavkarbo kan være ok som en slankekur, men ikke noe mer enn det.

- Et lavkarbokosthold kan være et behandlingsalternativ ved fedme. Vektreduksjon vil, uavhengig av metode, bedre fettsammensetningen i blodet, redusere et høyt blodtrykk og bedre glukoseresistens. Når vektreduksjon er oppnådd og vekten er stabil er det viktig å tenke langsiktig. Da vil Helsedirektoratet sine anbefalinger være optimale, sier Helvik Morken.

Hernæs sier den eneste forskjellen på de etablerte kostholdsrådene og den nye forskningsrapporten er at folk bør være enda mer kritiske til inntaket av sukker.

Når det gjelder skepsisen til sukker, er lavkarbofolket og de som ivrer for de tradisjonelle kostholdsrådene enige. Men den store forskjellen ligger i synet på karbohydrater og fett.

Innenfor lavkarbo skal man begrense inntaket av karbohydrater kraftig. Dette blir kompensert med øket inntak av protein og både mettet og umettet fett.

- Det er viktig å få frem at lavkarbo og såkalt steinalderkost bare er en hypotese. Å kutte i korn, poteter, grønnsaker og frukt, er vi sterkt uenige i, sier Hernæs.

keptisk til lavkarboleger- Karbohydrater, fett og proteiner er de tre næringsstoffene som gir kroppen med energi. Det er fornuftig å ha et kosthold der 50–60 % av energiinntaket kommer fra karbohydrat, 25–35 % fra fett og 10–20 % fra protein. De mettede fettsyrene laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre, samt transfettsyrer og kolesterol vil gi økt mengde skadelige fettstoffer i blodet. Derfor er det fornuftig å begrense mengden melkefett og fett fra svin, får og storfe, sier Helvik Morken.

Ernæringsfysiologen er skeptisk til leger som anbefaler lavkarbo.

- Lavkarbo er en grei hypotese, og det er greit at det blir forsket mer på det, men det finnes ingen langtidsstudier som sier at lavkarbo er ok og riktig for folk. Problemet er at folk som følger dette kostholder også kutter ut grønnsaker, og da er du ute og kjører. Folk risikerer å ikke dekke alle behovene kroppen har, sier Hernæs.

- Å anbefale noe man ikke vet hva er, er ikke bra. Men vi vil gjerne være med på å forske mer på dette, sier Hernæs.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Sport

Siste nytt