Disse er sterke i troen

Toppidrettsutøvere kvier seg ikke lenger for å si at de har en tro. Religion er blitt mer akseptert i idrettsmiljøene. Nå har Kristen Idrettskontakt (KRIK) fått store navn med seg på laget.

– Hoppingen er et kall. Det er det Gud vil jeg skal drive med, sier Johan Remen Evensen. Han opplever suksess om dagen, og er bevisst på at Gud ikke må neglisjeres.

FOTO: innscannet

– Troen min hjelper meg til å være ydmyk, fortsetter OL-deltageren, som er én av mange toppidrettsutøvere som har bilde av seg selv og bibelord på de nye idrettskortene som KRIK gir ut.

Organisasjonen der mange ungdommer er med, og som i nyttårshelgen samlet 1600 unge på Lillehammer til Norges største idrettsleir, får stadig tilsig av aktive som hevder seg helt på toppen i sin idrett.

– Religion er blitt mer akseptert i idrettsmiljøene, sier idrettsprest Kjell Markset, som drar til Vancouver om kort tid, for å være offisiell OL-prest.

40 på kort

Han er generalsekretær i KRIK og har god oversikt over kristne idrettsutøvere. Mange av dem er engasjert i organisasjonen som har 13000 medlemmer. De møter opp når det er store samlinger. 40 av dem hadde ikke noe imot å stille opp på kort.

– Vi ønsker å vise at de er mange som har en tro. Vi fokuserer på idrettsglede, trosglede og livsglede. Disse er gode forbilder, mener Markset, som selv i alle år har vært prest og idrettselsker.

Han kjenner til ekstreme miljøer der ungdom tidligere måtte velge mellom tro eller idrett.

– Enten var det bedehuset eller idrettsbanen, fortsetter Markset.

I dag er det akseptert at idrett og tro lar seg kombinere.

– Vi har mange flotte representanter for kristne utøvere her i landet, sier presten og sikter blant andre til langrennsløperen Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som NRK fulgte på en KRIK-samling i Oslo i høst.

Programmet skal vises 21. mars.

På bedehuset

For Remen Evensen ble det mange møter på bedehuset i ungdomsårene, og faktisk også et halvt år på misjonsmarken i Nepal da han bare var 14 år. Unggutten fikk lov til å være med ut sammen med kameraten og familien hans.

– Jeg kom hjem voksen, sier hopperen, som ble enda mer styrket i troen da han hadde et stygt fall i bakken i 2003. Han fikk høre at han aldri mer kunne hoppe igjen. Gud ville det annerledes.

– Det å ha en tro gir meg motivasjon på et helt annet nivå – det blir ikke bare å være best.

– Opplever du det vanskelig å fremstå som kristen?

– Nei, men jeg blir ofte satt på prøve. Mange vil sette meg på plass. Moldenseren er glad for at også lagkamerat Anders Jacobsen er kristen.

– Vi vet at vi har hverandre, sier Remen Evensen, som i likhet med Jacobsen har valgt å gifte seg.

– Hva betyr troen i praksis?

– Jeg tenker ikke på at jeg skal ut og frelse verden, men prøver å være et godt forbilde som person, sier Remen Evensen, som har vært på mange KRIK-samlinger i årenes løp.

Får styrke

– Jeg bruker troen for å få styrke og mot. Den gir en generell trygghet og jeg føler meg ikke annerledes, sier friidrettsutøveren Ezinne Okparaebo.

FOTO: innscannet

Norges raskeste jente med pers på 11,29 på 100 meter er én av mange landslagsutøvere som har bilde av seg selv og et bibelord på de nye idrettskortene som KRIK gir ut.

– Jeg ber alltid før en kamp. Jeg ble lært opp til å be fra jeg var liten, sier Røas fotballspiller Lene Mykjåland, som i mars blir profesjonell i Washington Freedom.

Spissen synes tro er veldig viktig, uansett hva slags tro den enkelte måtte ha.

– Det å tørre å si hva du tror på er flott. Ingen grunn til å si nei til å være med på idrettskortene, sier hun.

– Hva gir troen deg i idrettssammenheng?

–En trygghet på alle måter. Jeg tror at mange kommer til et punkt der de velger om de vil tro eller ei. For meg er dette veldig naturlig.

Bruker gaven.

Ragnvald Soma er profesjonell fotballspiller i Austria Wien, for tiden på treningsleir i Tyrkia.

FOTO: innscannet

Også han er med på idrettskortene.

–Jeg prøver å bruke min gave til å nå ut. For meg betyr tro å føle ro, ha det greit. I det daglige er det godt å ha en plass å vende seg til, og en som passer på meg.

Den tidligere Viking-spilleren opplyser at det var flere med samme tro i Stavanger-klubben. Når han, som nå, er på treningsleir med sin østerrikske klubb, gjør han seg mange tanker.

–Jeg ser ting som jeg ikke ville ha gjort selv, sier Soma, som ikke prøver å være misjonær.

Les også

Siste fra Sport

KRIK

Kristen Idrettskontakt Etablert i 1981 13000 medlemmer Over 300 lokallag Fellesnevner: Idrett, tro, livsglede

Idrettskortene

Selges på www.krik.no/idrettskort Koster 149 kroner for seks pakker Ideen er å gi inspirasjon til yngre utøvere Trykker opp nye kort til våren, med andre utøvere.