• NRK-kjendisene skjerper språket

    Disse ordene blir der færre av på NRK i vinter.

    VIDEO:

  • Kommentatorparet til NRK, Torgeir Bjørn og Jann Post, i bua på stadion i Kuusamo.

    FOTO: TROND TANDBERG

Ekspert-veldet

Hva har den avdankede håndballspilleren Bent Svele, eks-langrennsløper Torgeir Bjørn og tidligere landslagstrener i skiskyting, Ola Lunde til felles? De kommer hjem i TV-stuen din.

TV-kanalenes ekspertkommentatorer er oftere på besøk enn svigermor. Men hvorfor er de der, hvor kommer de fra og hvilken rolle spiller «ekspertkommentatorene»?

Ekspertkommentering på TV er et godt yrkesalternativ for dem som legger opp etter en aktiv idrettskarrière, som ikke får jobb som trener eller mister trenerjobben de har fått. TV-verden har beveget seg langt siden Rolf Rustad godt utpå 80-tallet sto fast på at NRK ikke hadde behov for ekspertkommentatorer fordi deres egne kommentatorer var flinke nok.

–Vi har fortsatt noen sendinger uten ekspertkommentatorer. Men vi håper jo at de kan utfylle sendingene, selv om vi mener våre kommentatorer er mer enn gode nok, sier Sjur Molven, som har ansvaret for de lange sportssendingene i NRK.

–Våre kommentatorer er også gode nok, men det handler om å gi våre seere en best mulig og en mest mulig levende overføring. Det kan ekspertkommentatorene bidra til. Men jeg ser ikke bort fra at det har gått litt inflasjon i det, og at de er litt for mange, sier redaksjonssjef Christine Espeland i TV2.

Mange oppgaver.

Hun peker på at de også har andre oppgaver enn å kommentere:

–Vi bruker dem redaksjonelt, de kommer med ideer og innspill, og vi bruker dem til å hente inn nyheter fra miljøene de beveger seg i. Noen tar det nærmest automatisk, andre må vi lære opp til å se hva som er nyheter. Flere av dem har egne blogger, kravene blir stadig høyere.

Torgeir Bjørn og Thomas Alsgaard, Bent Svele, Vidar Davidsen, Johan Kaggestad, Nils Johan Semb og Espen Bredesen. Dette er bare et bitte lite utvalg av alle de ekspertene som hjemsøker oss med mer eller mindre glupe og opplysende kommentarer.

–Når vi henter inn ekspertkommentatorer, så ser vi etter to ting; faglig tyngde og innsikt og formidlingsevne. Det er mange eksempler på verdensmestre som ikke klarer å formidle det vi ser på en måte som gjør at folk flest skjønner det. For alle parter er det best at vi slipper å drive voksenopplæring på direkten, derfor forsøker vi å teste ut kandidater før vi slipper dem til, sier Molven.

Rollefordeling.

–Tanken er selvfølgelig at ekspertene skal gi sendingene et løft. Som regel gjør de det. Men det avhenger av at rollefordelingen mellom kommentatorene er klar. Er den ikke det, kan ekspertene trekke sendingen ned i stedet, legger Molven til.

Espeland trekker frem tre ting som for dem er viktige når det gjelder å velge ekspertkommentatorer, i tillegg til at de selvsagt må ha faglig kompetanse: –Troverdighet, mot til å legge hodet på blokken ved å gå ut med sterke meninger og de må kunne ligge i forkant og forklare oss hva som skjer før vi alle kan se det selv.

Stort sett alle ekspertkommentatorene har en bakgrunn som aktive på høyt nivå. De aller fleste er tidligere landslagsutøvere som ofte har hatt en periode som trenere før de rykker inn på TV

–Det er fordel å ha et navn, men det er ikke nødvendig. Vi kan også bygge opp folk. Jeg mener Bengt Eriksen er et eksempel på det. Han hadde kompetanse og mot, men det er vi som har gitt ham et navn, mener Espeland.

–Hvem er landets beste ekspertkommentator?

Mens Molven ikke vil svare, kaster Espeland seg uti det:

–Jeg tror det er Johan Kaggestad.

–Han kommer veldig til sin rett i Tour de France. Kunnskap går aldri av moten.


Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Sport

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt