• Det gikk hardt for seg da hvem som helst kunne prøve seg på amerikansk fotball hos Vålerenga Trolls.

    FOTO: OLAV OLSEN

Footballfeber i Vallhall

Vålerenga er mer enn bare fotball. Mandag arrangerte VIF Trolls sin første tryout for å lokke gutter til å velge amerikansk fotball, og responsen var overveldende.

- Jeg har bare spilt amerikansk fotball på Playstation og sett det på TV, og jeg har lenge hatt lyst til å finne ut om det er noe for meg, sier Martin Holtmoen (19) fra Røa. Han er en av rundt 60 gutter som har møtt opp i Vallhall for å teste ut amerikanernes måte å spille fotball på, i regi av Vålerenga Trolls. Oslo-laget vil gjerne ha flere spillere, og bestemte seg litt på sparket for å arrangere en åpen tryoutder interesserte skulle få en følelse av hva amerikansk fotball faktisk går ut på. Og det gikk over all forventning. - Vi hadde aldri trodd det skulle komme så mange, vi har ikke med oss nok utstyr til alle sammen engang. Men det er jo bare et luksusproblem, det er gøy å se at så mange har lyst til å prøve seg, sier Simen Kristensen (30), spiller og altmuligmann i VIF Trolls. Han har selv spilt amerikansk fotball i 15 år, og avviser alle myter om grusomme skader og taklinger som sender folk til himmels. - Jeg har aldri blitt ordentlig skadet, bare en strekk i låret og en forstuet finger her og der. Men det er en tøff sport, og vi er avhengig av å ha godt beskyttelsesutstyr, sier han, og beroliger bekymrede foreldre med at sporten ikke er noe farligere enn håndball og ishockey.

Må tåle blåmerker

- Men det kan jo gjøre vondt, og man må tåle å få seg noen blåmerker. Men det har ungene bare godt av. Banen er full av gutter i alle aldre og størrelser, som ivrige tester ut sporten som de stort sett har blitt kjent med gjennom amerikanske filmer og serier.

Fordel å være stor

- En av fordelene med amerikansk fotball er at vi har plass til typer som kanskje ikke hadde klart å hevde seg like bra i andre idretter. Det er ganske få idretter der du kan være litt stor og ha en fordel av det. Men samtidig trenger vi også små, raske folk som kan smette unna og løpe med ballen, sier Kristensen. Det å løpe med ballen ser ikke ut til å være noe problem i Vallhall, men å ta imot mens man løper er derimot mye vanskeligere. Ball etter ball glir ut av hendene til frustrerte gutter, ofte etterfulgt av heller stygge utrop.- Det er faktisk vanskelig å få tak i folk som er gode på å ta imot ballen, det har vel litt med kulturen i Norge å gjøre. "Alle" gutter spiller jo fotball på løkka og i gymmen, og da lærer man jo å unngå å ta i ballen, sier Kristensen.

Taktikk viktig

Taktikk er også svært viktig i amerikansk fotball. Selv om det kan se kaotisk ut på banen, er meste som foregår planlagt ned til minste detalj. - Du kan nesten si at det er som et sjakkspill med veldig store brikker. Alle har en bestemt jobb på banen, og man må legge en plan for å lure motstandernes forsvar. Den biten kan nok også appellere til mange, sier Kristensen, og viser frem en liste med rundt 40 forskjellige taktikker med navn som Trips Bubble Screen, Sierra Peel Flagog Scat Cobra Swing. - Det ser kanskje vanskelig ut, men alle på laget vet nøyaktig hva de skal gjøre når en av disse blir valgt.Tryout'en er over, og Vallhall er full av smilende, svette gutter som skravler om hvor morsomt det var å løpe rett på hverandre uten å få klager for stygt spill. - Jeg ville se om jeg var god nok, og det tror jeg at jeg var, sier Holtmoen. Han er ikke i tvil om at han skal møte opp på Trolls' trening neste uke. - Jeg tror dette er noe for meg, og kan absolutt tenke meg å fortsette. Jeg håper jeg blir god etter hvert, sier han. En av de få som ikke hadde problemer med å ta imot ballen, Marius Skog (22), kan også se for seg en fremtid i sporten.- Dette var veldig gøy, jeg vil gjerne prøve en kamp etter hvert også. Jeg synes det var verre å kaste ballen enn å ta imot, det var vanskelig å få den til å skru riktig. Receiverer vel den plassen som passer meg best, sier han. Arrangørene er også fornøyde, og Kristensen håper på mange nye lagkamerater. - Det er nok flere som fant ut i kveld at dette ikke er noe for dem. Men vi håper på at rundt 25 prosent henger med videre. Uansett kommer vi nok til å fortsette med slike tryouts!

Les også:

Les også

Siste fra Sport

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Amerikansk fotball

Ble spilt for første gang fra rundt 1820, men ble modernisert til sin nåværende form i årene 1906 til 1930. Verdens største profesjonelle liga er den amerikanske NFL, der 32 lag er med. Etter en grunnserie på 16 kamper kvalifiserer 12 lag seg for sluttspillet. Mesteren kåres med Superbowl, som er et av verdens absolutt største sportsbegivenheter. Touchdowner verdt seks poeng, og en PAT(Point After Touchdown) etterpå der ballen sparkes mellom de Y-formede stolpene er verdt ett poeng. Lagene kan også prøve å spille ballen inn i endzone på nytt for to poeng i stedet. Et field goal er verdt tre poeng. Når et lag angriper har de fire sjanser til å transportere ballen ti yards av gangen. Når de lykkes får de en "first down" som gir fire nye sjanser. Ballen spilles på to måter: Rushing play: Her mottar quarterbacken (ballfordeleren) ballen og gir den til en running back som prøver å løpe med den så langt som mulig mot motstanderens endzone(mål). Pass play: Her mottar quarterbacken ballen og prøver å kaste den til en medspiller. Dette er mer risikabelt enn rushing play. Begge lag stiller med 11 spillere på banen, men en som er i angrep spiller ikke forsvar og omvendt. Et lag har opp til 53 spillere i en kamp. Det er både effektiv spilletid og løpende tid. Hvis ballen treffer bakken eller går ut over sidelinjen stoppes klokken. Stopper spillet ved at en spiller som har ballen takles, fortsetter klokken å gå. Et play (en ballveksling) varer vanligvis i tre til fem sekunder. Når ballen går ut av spill etter den som har ballen takles, stiller lagene seg opp på nytt igjen. En playbook (liste med taktikker) inneholder hundrevis av kombinasjoner og spillerne må lære seg disse og vite hva de skal gjøre hver gang ballen settes i spill. Vålerenga Trolls er Norges eldste lag, opprettet i 1983 under navnet Oslo Trolls av en kameratgjeng fra Oppsal/Lambertseter.Oslo har tre seniorlag som spiller organisert, Oslo Vikings, Nordstrand Bandits og VIF Trolls.Vikings og Eidsvoll 1814's blir regnet som de beste lagene i Norge, og er de eneste som spiller i 1.-divisjon. Disse lagene deltar også i flere internasjonale cuper.2.-divisjon består av åtte lag, inkludert Trolls. Serienstarter i april og holder på til juli.Det er ennå ikke for sent å prøvespille for VIF Trolls. Ta kontakt med styret for mer informasjon.

Flere bilder

Vålerenga Trolls ba de som ville komme å prøve seg. FOTO: OLAV OLSEN

Oppslutningen var formidabel. FOTO: OLAV OLSEN

Siste nytt