Forbud mot muskler

Jaysuma Saidy Ndure ser ikke ut som sprintere flest. Det har han tenkt å fortsette med.

Asafa Powell er en muskelbunt. Det samme var Maurice Greene, Ato Boldon, Linford Christie og mange andre. Men du trenger ikke å se ut som en betongblander for å løpe fort. Mener trener Olav Magne Tveitå og "Jays".- Jeg skal ha litt mer muskler bak på lårene og litt mer på rumpa, men overkroppen skal være tynn. Det er bena som løper, sier mannen som får Kongepokalen i friidretts-NM i dag. Den får han for 10,14 på 100 meter fredag. I går ble det "bare" 20,75 på 200. Men soleklar seier for John Ertzgaard.- Jeg var litt sliten i bena etter løpene i Stockholm og tre 100-metere fredag. Derfor fikk jeg beskjed om å ta litt rolig, forklarte 23-åringen, som nærmest jogget i mål.- Nei, jeg ga ikke alt. Da hadde det gått fort. Det er viktig å holde hele sesongen.

Høy og slank.

Med 191 centimeter fordelt på 71-72 kilo er "Jays" løperen i verdenstoppen med lavest BMI (body mass index). Men Usain Bolt (195/78) og Wallace Spearmon (188/78) er andre eksempler på at du ikke må være muskelmann for å løpe fort.- "Jays" lurte seg til et par serier med vekter da jeg ikke var på treningen. Han ville ikke ha så spinkel overkropp. Men han sluttet fort. Vi har forbud mot benk og andre styrkeapparater. Han skal trene rygg og mage, men ha tynne legger. Han mister spretten på bakken hvis han blir for tung. Spretten er viktigst. Det er hans styrke, og den skal vi dyrke, sier Tveitå.

Fotballfan.

Den første delen av den norske VM-troppen drar til VM i morgen. Da begynner BUL-løperen forberedelsene til det som blir høydepunktet for ham: Møtet med VM-heltene i Zürich, Brussel og i GP-finalen i Berlin.I mellomtiden skal "Jays" bare trene - og se fotball. Han er nemlig en stor fotballfan. Manchester United er favorittlaget utenlands, Sandefjord i Norge.- Familien til kjæresten er fra Sandefjord. Hvis jeg ikke heier på dem, får jeg ikke kake. Faren til kjæresten lager veldig god kransekake, sier sprintkongen og ler.Kanskje kan litt kake i kroppen være godt å ha når "Jays" mot slutten av sesongen også skal prøve seg på 400 meter.- Kanskje jeg blir 400-meterløper om ti år?Ja, etter noen internasjonale medaljer på 100 og 200 meter ville jo det være toppen av kransekaka!

Les også

Siste fra Sport

Jaysuma Saidy Ndure

Alder: 23Klubb: BULOpprinnelsesland: GambiaStatsborgerskap: Ble norsk i desember 2006Personlige rekorder: 100/200: 10,07/20,25Annet: Må stå over VM fordi han ikke har vært norsk i ett år. Er truet av den gambisk OL-komiteen med tre års karantene.

Flere bilder

Her stormer Jaysuma Saidu Ndure inn til NM-gull på 200 meter. I dag blir det Kongepokal på landets raskeste mann. FOTO: STIAN LYSUM SOLBERG

Muskelmann Asafa Powell. FOTO: JON EEG

Siste nytt