• Langrennsstjernen Petter Northug kritiseres av blant annet næringsminister Trond Giske for å ha spilt poker-NM i Riga. Foto: Scanpix

    FOTO: Meek, Tore

Giske provosert av Northugs pokerspilling

Næringsminister Giske langet ut mot skistjernen

- Ikke noe provoserer meg mer enn idrettsutøvere som reiser til Latvia for å spille poker.

Næringsminister Trond Giske langet ut mot langrennsstjernen Petter Northug og andre som driver med pokerspill, som mange utenlandske spillselskaper har i sin portefølje.

Utblåsningen kom under et seminar i Stavanger i går, der toppidrettssjef Jarle Aambø, Idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen og flere fra Olympiatoppen var til stede.

Den tidligere kulturminister, som har god oversikt over hva Norsk Tipping betyr for idretten, kunne ikke dy seg.

- Når toppidrettsutøvere gjør det, spytter de titusenvis av frivillige i ansiktet, fortsatte ministeren.

Monopol viktig

Arbeiderpartiet har, med støtte fra Høyre, gått inn for å endre tippenøkkelen i favør idretten. Men i likhet med idrettens toppledere, vet han at det ikke blir mye igjen å fordele hvis nordmenn bruker pengene sine på utenlandske bettingselskaper.

Overfor Aftenposten utdyper Giske:

- Når toppidrettsutøvere, flasket opp på den norske dugnaden, gjør dette, blir det helt feil. De skyter seg selv i foten.

Giske sikter til den norske idrettsmodellen, der bredden og lokalidretten sørger for at utøvere får et godt grunnlag.

- Blir det mindre penger, må det stekes titusenvis av flere vafler, fortsatte Giske.

Baner, haller og andre arenaer er som oftest bygget opp av spillemidler, og dersom Norsk Tippings virksomhet undergraves, mener Giske at det bærer helt galt av sted. Derfor er de signalene som Northug sender ved å spille poker i utlandet, med på å forsterke dette.

Enig

Som innleder og deretter tilhører satt også fylkesordfører Tom Tvedt, tidligere landslagsspiller i håndball, nyvalgt idrettsstyremedlem.

- Jeg er enig med Giske og mener i tillegg at private lag og private sponsorer undergraver norsk idrett. All denne type utglidning er en fare, noe trenere, ledere og utøvere må være bevisst på.

Generalsekretær Andersen understreker at det er umulig å erstatte en «sponsor», altså Norsk Tipping, som understøtter idretten med 1,55 milliarder årlig.

Ordstyrer på seminaret var Otto Ulseth, som er Petter Northugs talsmann. Han sier: - Jeg synes det er billig retorikk av Giske. Northug kommer fra lokalidretten, han bor i Mosvik og Meråker og ikke Monaco, og de 18 000 kronene han tjente i Riga var akkurat nok til å kjøpe et draktsett til Mosvika. Få har så mange fristelser som han, og jeg synes han takler det veldig bra. Han må ha et liv utenom idretten også.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Sport

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt