• FOTO: BERIT ROALD - SCANPIX

Grete Waitz er død

Grete Waitz (57) døde tirsdag morgen etter flere års kamp mot kreftsykdommen.

Hva er ditt sterkeste Grete Waitz-minne?

Grete Waitz er Norges mestvinnende langdistanseløper gjennom alle tider.

Hun er mest kjent som maratonløper med VM-gull, OL-sølv og hele ni seire i New York Marathon.

Natt til tirsdag sovnet hun stille inn med ektemannen Jack ved sin side på Ullevål universitetssykehus etter seks års kamp mot sin kreftsykdom, skriver NTB.

BanebrytendeI 1983 ble hun den første verdensmesteren i friidrett. Maratonøvelsen var den første som avviklet under det første verdensmesterskapet i friidrett i Helsingfors i Finland i 1983. Den norske løperdronningen kom først og alene inn på Olympiastadion i den finske hovedstaden.

Hennes innsats som banebrytende kvinnelig langdistanseløper har hatt stor betydning for utviklingen av kvinneidrett.

Hun ble av Kongen slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for sin betydning som rollemodell» i 2008.

Også med foredrag og bøker har hun økt interessen for løping som mosjonsform, særlig for kvinner.

Waitz fikk flere løp oppkalt etter seg, deriblant Grete Waitz-løpet. Det ble arrangert for første gang i 1984 og siste gang i 2004. Etter det skiftet løpet navn til Vårspranget.

På det meste har over 40.000 kvinner deltatt i løpet, noe som er verdensrekord for mosjonsløp.

Giftet seg med trenerenGrete Waitz ble født som Grete Andersen 1. oktober 1953. Hun utdannet seg til lærer. Hun traff treneren Jack Waitz i SK Vidar og tok hans navn da de senere giftet seg.

I begynnelsen av karrieren utmerket hun seg som mellomdistanseløper. Mot slutten av 1970-tallet valgte hun å satse på langdistanseløp. Waitz’ ni seirer i New York maraton gjorde henne til en legende i USA. Også i New York har Waitz sitt eget gateløp: Gretes Great Gallop.

I 1988 var Grete Waitz norsk flaggbærer under OL i Seoul. I 2008 ble hun hedret med hedersprisen under Idrettsgallaen.

Aktiv tross kreftenI 2005 ble det kjent at Grete Waitz led av kreft og gjennomgikk behandling. I 2007 ble det blant annet etter initiativ fra Waitz, som selv var midt i en cellekur, åpnet et "pusterom" for kreftpasienter på Ullevål sykehus.

Aktivitetsrommet er for at pasienter på Kreftsenteret skal få anledning til å være aktive på sitt individuelle nivå

Hun har også tatt initiativ til og hele tiden jobbet aktivt med stiftelsen Aktiv mot Kreft.

- Arbeidet er utrolig givende. Jeg tenker ikke at jeg selv er syk når jeg jobber med dette, sa Waitz til VG i et intervju i 2008.

Stiftelsen har som mål å koble fysisk aktivitet til forebyggelse mot og restitusjon etter kreftsykdom.

Les også:

Les også

Siste fra Sport

Grete Waitz' meritter

Waitz er blitt kåret til verdens beste kvinnelige løper i moderne tid. VM-gull i maraton 1983 5 VM-gull i terrengløp OL-sølv i maraton 1984 9 seire i New York Marathon 2 seire i London Marathon 7 kongepokaler (1973-79) 33 individuelle norgesmesterskap (Kilde Wikipedia)

Dette er Grete Waitz' egne OL- minner

1972, München: 18 år, uerfaren. Ingen kjente henne og venninne Wenche Sørum som skulle løpe 1500 meter, og jentene følte ikke noe press. Grete ble slått ut i forsøket. 1976, Montreal: 1500 meter igjen og Grete følte at hun burde prestere, men hun misset i en meget jevn kvalik - fordi hun over målstreken ikke la seg nok frempå. 1984, Los Angeles: Grete løp maraton og fikk sølv. - Jeg var der for å ta medalje og merket det godt. Jeg bodde ikke engang i OL-landsbyen, og var heller ikke på åpningsseremonien. 1988, Seoul: Hun hadde fått foretatt en kneoperasjon bare seks-syv uker tidligere. - Derfor ble OL-starten i maraton en gambling som endte med at jeg brøt etter 28 km. (Kilden: Aftenposten.no)

Siste nytt