• Ludvik Zajc markerte seg i det norske hopp- og kombinertmiljøet med sitt store engasjement. (FOTO: Jon Eeg/Scanpix)

    FOTO: Eeg, Jon

Ludvik Zajc er død

- En bauta i norsk hopp- og kombinertsport er gått bort.

- Han var en av de mest markante profilene i norsk hoppsport, sier sportssjef Clas Brede Bråthen, som visste at Zajc i lang tid har hatt en kreftsykdom.

Zajc var i mange år landslagsleder for både det norske hopplandslaget og kombinertlandslaget.

Tidligere landslagssjef Hroar Stjernen er i Polen på sommer Grand Prix med det norske hopplandslaget, hvor det vil bli en markering før rennet onsdag.

- Det er en bauta i norsk hopp- og kombinertsport som er gått bort, sier Stjernen.

Ludvik Zajc (67) var opprinnelig fra Jesenice i Slovenia. Som aktiv skihopper frem til 1972 fikk han bred erfaring. OL-deltagelse i 1968 ga 9.plass i K-90-bakken. Hans personlige rekord var 137 meter fra kjempebakken Planica.

Som trener gjorde han seg bemerket både i hjemlandet, i Italia og i Norge. Han trente først kombinertlandslaget her i landet, på 80-tallet, før han ble landslagstrener for hopplandslaget i fra 1998 til 2002.

Senere har han vært ansatt i Skiforbundet frem til sin død.

Fikk utmerkelseSå sent som 12. juni ble han hedret. Da fikk Ludvik Zajc Norges Skiforbunds høyeste utmerkelse under en markering i Skimuseet, som også var avskjed med hopptrener Mika Kojonkoski.

Hroar Stjernen var landslagsjef da Zajc var trener. Han omtaler Zajc på denne måten:

- Han var en glødende entusiastisk herremann, levende interessert, ga mye av seg selv som trener.

- Han jobbet i Skiforbundet og har hatt alle de rollene det går an å ha. Ludvik var en diskusjonspartner for Mika og Clas Brede Bråthen, og var tett på inn i norsk hopp og kombinert. Han var med til The bitter end. Dette er en meget trist dag for norsk hoppsport, sier Stjernen, som fikk informasjon om dødsfallet som skjedde mandag kveld. I dag sendte forbundet ut en offisiell melding.

GlødetFor Jan Erik Aalbu, som selv har hatt lang fartstid i hopp og kombinert, var Zajc en mester.

- Jeg har lært utrolig mye av ham etter samarbeide gjennom mange år. Han var jo først på hopplandslaget og fikk et stort VM på hjemmebane i 1982. Han var dessuten kombinertsjef da Torbjørn Løkken ble verdensmester i 1987. Jeg ansatte ham senere på Norges Toppidrettsgymnas, fordi vi ville ha en trener med masse erfaring og rutine. Det var på begynnelsen av 90-tallet før OL på Lillehammer. Vi tok over kombinert sammen før dette OL på hjemmebane, der han var hopptrener, Avle Christen Bjørn langrennstrener og jeg landslagssjef. Det var nitrist da jeg fikk beskjeden om at han var død. Det er ikke mulig å finne en som har sprudlet og glødet så mye i hoppbakken, bare han har vært i nærheten av en utøver.

- Hvordan vil du beskrive Zajc?

En fantastisk personlighet, Ikke minst sjarmerende når det gjelder språket, sier Aalbu, og sikter til at ikke det var vanskelig å høre at Zajc kom fra et annet land, selv om han hadde bodd i Norge i så mange år og hadde norsk kone.

- Han var faglig sterk. Bare han kom inn i rommet, merket man det. Han måtte ikke skrike for å skaffe seg respekt. Han betydde enormt for norsk hoppsort . Dessuten var han en strukturert herremann, en trener av den gamle skolen. Jeg lærte masse av ham.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Sport