• Tirsdag gjorde lillesøster Hege Bøkko (16) et solid karrièrehopp: Det kommende året tilhører hun treningsgruppen som følger landslagstrener Peter Mueller og storebror Håvard (21).

    FOTO: METTE BUGGE

Ny Bøkko på gang

Fem år etter at han oppdaget skøyteesset Håvard Bøkko (21) hevder landslagstrener Peter Mueller at han har funnet nytt gull i lillesøster Hege (16).

Tirsdag sluttet Hege Bøkko seg til skøytelandslagets treningssamling på Toppidrettssenteret i Oslo.Det kommende året tilhører hun treningsgruppen som følger landslaget på hver samling.Trener Peter Mueller mener jenta som fyller 17 år i september er et ekstremt talent, på linje med storebror Håvard. Amerikaneren spår at hun kan debutere i verdenscupen allerede til vinteren.- USA hadde Eric og Beth Heiden for 30 år siden. Vi har Håvard og Hege Bøkko, de kommer til å dominere skøytesporten sammen om noen år, tror Mueller, som vokste opp sammen med søskenparet Eric og Beth Heiden.

Ser likheter.

De ble begge verdensmestre som juniorer. Håvard Bøkko vant junior-VM for drøye to år siden - Mueller tror også lillesøster vil klare det.- Jeg ser mye av det samme i Håvard og Hege. Beth fulgte Eric, på samme måte som Hege følger i Håvards fotspor. Hege holder et høyt nivå og har fortsatt tre år igjen som juniorløper. Jeg ser mye av det samme i henne som jeg gjorde første gangen jeg så Håvard for fem år siden. For meg er det veldig spesielt å finne slike utøvere.- Hvordan vil du sammenligne lillesøster med storebror?- Hege har stor "motor", har høy treningsmoral, er fokusert og teknisk veldig god. Hun sier heller ikke så mye, men gjør jobben sin. Men Hege kan utvikle seg mye fysiske de kommende årene, på samme måte som Håvard har gjort, svarer landslagstreneren.- For meg er det veldig inspirerende å trene sammen med landslaget. Målet er å ta steg for steg, slik Håvard gjorde. Han har vist at det går an, sier Hege, og forteller at hun har hengt etter storebror helt siden hun fikk sine første lengdeløpsskøyter som treåring.Lillesøster mener hun trenger tre-fire år på å kunne ta steget opp i verdenstoppen. - Spørsmålet er hvordan jeg utvikler meg, det er langt opp til verdenstoppen.

Enslig jente.

Etter at Maren Haugli og tre herreløpere brøt med landslaget i vår er Hege Bøkko enslig jente blant mange gutter. Håvard kjenner seg selv igjen i mange av søsterens egenskaper og tror hun kan bli en god allrounder.- Hun kan fort bli best i Norge på kvinnesiden denne vinteren, det bør i hvert fall bli medalje under NM. Men det har vel ikke vært noe rått nivå på kvinnesiden i Norge, det var i hvert fall ikke det i fjor, sier forrige vinters sølvvinner i både EM og VM allround.Trener Peter Mueller er ikke skeptisk til å sende ungjenta ut på isen i verdenscupen til vinteren, så sant hun kvalifiserer seg. Han mener det er realistisk for Hege Bøkko å gå 1500 meter på under 2.03 - som er fire sekunder bedre enn egen personlig bestenotering.- Det er i verdenscupen hun kan lære. Det å gå på skøyter på høyt nivå i ung alder har mye å si for utviklingen.

Les også:

Les også

Siste fra Sport

Hege Bøkko

Født: 5. september 1991Klubb: Hol IdrettslagPersonlige rekorder: 41,43 (500 m), 1.23,48 (1000 m), 2.07,60 (1500 m), 4.39,05 (3000 m), 8.36,16 (5000 m) Håvard BøkkoFødt: 2. februar 1987Klubb: Hol IdrettslagPersonlige rekorder: 35,87 (500 m), 1.08,60 (1000 m), 1.43,93 (1500 m), 3.40,22 (3000 m), 6.12,28 (5000 m), 13.06,42 (10 000)

Siste nytt