Smithurst fikset festen

Før seriestart ble Michael Smithurst (33) fratatt kapteinsbindet i Storhamar. I går svarte han med å bli helt mot alle odds.

Storhamar-Vålerenga 2-1 e.f.
- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre da jeg så at pucken føk i mål. Jeg er jo ikke akkurat vant til å score, sa den aller største finalehelten da NM-dramaet endelig var over. 1. 54 min. ut i den femte perioden var det faktisk slutt. Den lengste finaleserien noensinne ble avsluttet med det lengste overtidsspillet noensinne av den mest uventede finalehelten noensinne.

Scorer sjelden

- På fem sesonger i Storhamar har jeg kanskje scoret 15 mål. Med det er jo hyggelig at det er en gammel sliter som avgjør, ikke bare de vanlige matchvinnerne, sa Smithurst, som kom til Hamar fra Frisk Asker for fem sesonger siden for å være med på å vinne noe. På de fem sesongene er det blitt to NM-gull og to seriegull. Smithurst er fornøyd med den uttellingen.- Jeg bare kastet hansker og kølle og fortet meg til Jonas (keeper Norgren). Han var den virkelige matchvinneren, mente Smithurst.Slik forklarte han selv målet som gjorde at over 7000 Storhamar-fans kunne starte feiringen av klubbens femte kongepokal:- Igor (Alexandrov) dro vekk en spiller i rundvant og la pucken ut til meg. Jeg tok et steg inn og slo til. For en gangs skyld hadde vi folk i bevegelse foran VIF-buret slik at keeper bare måtte ta en sjanse. Han kunne ikke se noe, men jeg så pucken skli inn, forklarte Storhamar-backen.- Helt riktig, jeg så ikke en dritt, sa Tommy Lund. Han, som med sin ulykksalige tabbe i forrige kamp, ga Storhamar sjansen til å vinne, hadde storspilt i nesten 82 minutter da avgjørelsen falt.

Nesten syndebukk

Før denne sesongen startet, valgte trener Petter Salsten å ta fra Michael Smithurst kapteinsbindet.- Av flere grunner. Først og fremst for å markere en forandring, men også fordi vi håpet Michael skulle ha godt av å slippe byrden av å være kaptein, forklarte treneren. Men faktum er også at Smithurst slett ikke overbeviste i forrige sesong.- Nei, han hadde en litt halvveis sesong, sa Salsten som imidlertid var raskt frempå med skryt på hvordan askerbøringen hadde taklet motgangen. - Han er en tro tjener, og jeg tror ingen har trent så hardt som ham. Jeg unner ham å bli helten i dag.Men det var ikke langt unna at samme Smithurst ble den store syndebukken. Storhamar hadde tatt ledelsen og var på vei mot NM-gullet da Smithurst mistet kontrollen over Vålerengas Kjell Richard Nygaard.- Han er en avslutter og viste det igjen. Det var tre minutter før slutt, og jeg gjør tabben. De siste minuttene av ordinær tid var jeg ordentlig sint på meg selv, forklarte Smithurst.Det var et par-tre ganger på overtid også at samme mann holdt på å rote det ordentlig til for sitt eget lag. Han somlet med pucken og slo pasninger som VIF-spillerne enkelt kunne plukke opp og kontre på.- Jeg var selvsagt forferdelig sliten, men jeg hadde flere ganger absolutt ingen pasningsalternativer. Da ser puckfører nokså dum ut.Hans siste slag på pucken var derimot alt annet enn dumt.- Følelsen da jeg så pucken i mål, skal jeg huske selv når jeg triller inn med rullator på Skui S-lag om mange, mange år, sa helten med et litt slitent smil.

God reklame

Slitene var de alle sammen, men du verden for en fantastisk reklame denne finaleserien har vært for norsk ishockey!Det er en nokså smal trøst for et VIF-lag som hadde gullet på gaffelen i den sjette kampen.- Akkurat nå føles det bare tomt. Det er så tøft å tape. Gutta gjorde egentlig en kjempematch, men i slike kamper finnes bare én helt. Denne gangen var det ikke vår tur, sa VIF-trener Petter Thoresen, som etter kampen tuslet hjem til huset sitt i Hamar. - Gutta skal visst ut å spise når de kommer til Oslo, men tap fordøyer jeg best hjemme, sa en av ishockey-Norges største vinnere gjennom tidene.Han lukket nok vinduene til soveværelset godt i går kveld også slik at han slapp å høre jubelen fra festen på restaurant Stallgården. . .
P.S 1. 7405 tilskuere en ny rekord i Hamar OL-Amfi, men ingen rekord på landsbasis for norsk ishockey. 8500 så åpningskampen i Håkons Hall mellom Lillehammer og Sparta.
P.S 2. Den forrige rekorden for lengste avgjørende finalekamp, ble satt i 1994. Da scoret Lillehammers Tor Nilsen det avgjørende målet på Storhamars keeper Remo Martinsen etter 17.34 min i sudden death.

Les også:

Les også

Siste fra Sport

Flere bilder

<b> Med "bøtta"</b> Michael Smithhurst scoret seiersmålet og kunne løfte pokalen over hodet. FOTO: CORNELIUS POPPE - SCANPIX

<b> Gullhjelm. </b> Michael Smithhurst og Ole Eskild Dahlstrøm har fått utdelt gullhjelmer. Smithhurst har ikke fått sin hjelm til å passe ennå. FOTO: SORNELIUS POPPE - SCANPIX

Siste nytt