• - Jeg er veldig glad, og veldig lettet, utbrøt Jaysuma Saidy Ndure da nyheten om dopingfrikjennelsen kom.

    FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

- Jeg er veldig glad

Jaysuma Saidy Ndure mottok beskjeden om doping-frikjennelsen tirsdag.

Anti-Doping Norge finner at «Jays» har ført tilstrekeklig bevis for at han har fått cannabis i kroppen uten å ha utvist skyld. Grunnlaget for en utelukkelse er derfor falt bort, og det er derfor vedtatt å henlegge saken. Cannabis er forøvrig ikke prestasjonsfremmende. - Jeg er veldig glad, og veldig lettet, utbrøt Jaysuma Saidy Ndure overfor Aftenposten.no da nyheten nådde ham under trening i fotballhallen på Lillestrøm. - Nå kan jeg konsentrere meg helt og fullt om oppkjøringen til OL, sa "Jays". Han la ikke skjul på at anklagene mot ham hadde vært en påkjenning, og virket forstyrrende på treniningene.

Tatt for cannabis

Det var under et stevne i Luzern 28. juni at den gambiskfødte sprinteren testet positivt på cannabis. Dette ble imidlertid ikke kjent i Norge før i midten av august fordi beskjeden hadde gått til det gambiske forbundet. Ndure hevdet at han ikke hadde røyket cannabis, men vært på besøk hos noen venner et par dager før stevnet hvor det ble røyket cannabis. Overfor Antidoping Norge har han også forklart at han hadde drukket etnisk te fra Nigeria (attaya te) uten at han kjente noe unormalt. Det er også forklart at teen var tilberedt med cannabis, uten av Jays var klar over det.

- En stor belastning

Trener Olav Magne Tveitå ble så lettet da han fikk høre at dopingsaken mot Jaysuma Saidy Ndure er henlagt, at han nesten ble frisk. Med en lett forkjølelse syntes Tveitå det var smartere å holde seg hjemme med nesa i en klut enn å være med "Jays" på trening. Lettelsen var stor. - Den er stor. Det har ikke gått en eneste dag uten at "Jays" har tenkt på denne saken, og det har selvfølgelig vært en belastning, sier Tveitå. Usikkerheten omkring dopingsaken har også gjort det vanskelig å planlegge vintersesongen. - Vi har ikke visst noen ting, og derfor har vi ikke planlagt noen ting. Nå kan det bli aktuelt å stille i to, tre løp innendørs, vi får se. Men han har så lang sesong med så mange konkurranser ute, at det ikke blir veldig mange løp, sier Tveitå. Torsdag pakker han og eleven koffertene og setter kursen mot sydligere strøk. "Jays" skal ligge på treningsleir i Sør-Afrika i ni uker. Utendørssesongen begynner han i Qatar 9. mai. Og nå kan han konsentrere seg fullt og helt om den, uten å tenke mer på dopingsaken som ikke lenger henger over hans hode.

Fantastisk rekord

Ifølge medisinske eksperter er det mulig å teste positivt på cannabis hvis man har vært i en rom hvor røyken ligger tett. - Jeg røyker ikke og drikker ikke. Løpingen er livet mitt, sa «Jays» til Aftenposten da saken ble kjent i Norge.Jaysuma Saidy Ndure fikk sitt store gjennombrudd i sommer. Han tangerte først 100-meterrekorden til Geir Moen på 10,07 under DN-galan i Stockholm. I Stuttgart i september forbedret han rekorden til 10,06, men enda mer imponerte han da han løp 200 meter på 19,89. Det gjorde ham til verdens femte raskeste mann i år og brakte ham også inn blant medaljekandidatene i OL om ni måneder. Geir Moens gamle norgesrekord var på 20,07. Før det hadde han under NM i i Askim fått kongepokalen. Ndure «feiret» henleggelsen med en treningsøkt i fotballhallen på Lillestrøm. Neste uke reiser han på et to måneder langt treningsopphold i Durban i Sør-Afrika. Han er klar for å konkurrere for Norge i OL etter at den gambiske OL-komiteen i forrige uke friga ham for deltagelse.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Friidrett

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Jays i aksjon i Stuttgart i september i år. FOTO: AFP