Da Jaysuma kom til Norge, løp jentene fra ham. I dag er han i verdenstoppen . . .

Han sluttet med 100-meter for å bevare et vennskap. Nå er Jaysuma Saidy Ndure en underskrift unna å være norsk medaljehåp i Beijing.

Den gambiskfødte 23-åringen har vært norsk statsborger siden desember og jobber nå intenst for at gamlelandet skal la ham konkurrere for Norge i OL.I dag løper "Jays" 100-meter i Stuttgart og i morgen er det 200. At han i det hele tatt får være med på finaleløpene i World Athletics Tour, forteller noe om sjiktet nordmannen er i.- Hvis han blir klar til OL, og fortsetter sin fantastiske utvikling, er det klart vi må justere våre målsettinger, sier sportssjef Ketil Tømmernes i Norges Fri-idrettsforbund. Han mener norsk friidrett ikke skal kunne ta mye ære for at Jays i dag er en av verdens beste på den aller gjeveste friidrettsøvelsen.- Han fremgang må hundre prosent tilskrives hans trener, manager/samboer og han selv. Treneren er Olav Magne Tveitå. Han har formet og slipt diamanten siden Jays dukket opp på BUL-trening mai 2002.- Jeg trente noen jenter da, og han holdt følge med dem i ett løp. Så falt han av. Utpå sommeren løp han på 10,66 og nå har han brukt fem år på å komme ned til 10,07. Det er 12 hundredeler i året, sier Tveitå.

Far i Oslo.

18-åringen kom til Norge et par måneder for sent til å få norsk statsborgerskap automatisk. Faren har bodd i Oslo i om lag 20 år, mens flere andre familiemedlemmer bor i områdene rundt hovedstaden.Jays var på ingen måte en fersking på friidrettsbanen. Han var blant annet vestafrikansk juniormester. Samtidig var han en utøver uten særlig treningsstruktur og holdt på med flere idretter.- Jays stilte opp i lokale konkurranser på 100-meter med en kamerat hjemme i Gambia og vant hver gang. Det gjorde kameraten sint. For å bevare vennskapet, begynte Jays i stedet med 200, forteller trener Tveitå. Han mener dette forteller noe om 23-åringen som person.- Han vil at de rundt seg skal ha det bra. Det gjør ham også til et naturlig forbilde. Det betyr imidlertid ikke at han ikke tenker på sin egen fremgang.Heidi Trollsås har vært Ndures samboer i tre og et halvt år - og manager det siste.

Lokal helt i Gambia.

- Hjemme leser han rankinger og ser hvor fort de andre har løpt. Han blir oppspilt og snakker om hvor fort han kunne løpt under de samme forholdene, humrer Trollsås, også hun med bakgrunn fra friidretten.- Han kommer fra et helt vanlig hjem i Gambia, hvor han har bodd med sin mor og bror, samt storfamilien. Han har gått på "high school", og det var der han begynte med friidretten. Der nede er det veldig stort å konkurrere for skolene sine, og Jays ble en lokal helt på grunn av det. Men han drev også med andre idretter, blant annet volleyball og fotball. Han har fortalt meg at han var innom landslaget i volleyball.

Historisk seier.

Golden League-seieren på 100-meter i Berlin, som første nordmann noensinne, dempet ikke akkurat forventningene til det nye stjerneskuddet, selv om prestasjonene ikke var like sterk som 10,07 i Sverige.I friidrettsforbundet har de stor tro på at de både skal få Jays klar til OL, og at han skal bli en storløper.- Han er kanskje den fjerde beste i verden nå og er i utvikling, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor.- Fortsetter det sånn, kan han ta medalje i mesterskap. The sky is the limit.

Les også

Siste fra Friidrett

Flere bilder

Jaysuma Saidy Ndure har satt Norge på det internasjonale sprint-kartet de siste ukene. Her løper han inn til seier på 100 meteren under Golden League-stevnet i Berlin sist søndag. FOTO: ARND WIEGMANN / REUTERS

Siste nytt