• Et av de viktige og avgjørende spørsmålene i Ndure-saken er hvorvidt han representerte Norge eller Gambia under stevnet 28. juni. Selv hevder Jaysuma Saidy Ndure at han ikke har brukt cannabis selv.

    FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE

Kan få strengere straff

Daglig leder i Antidoping Norge utelukker ikke at Jaysuma Saidy Ndure (23) kan ende opp med strengere straff enn en offentlig advarsel dersom det viser seg at han representerte Norge 28. juni.

Anders Solheim er daglig leder i Antidoping Norge. Han forteller at det er flere ting som må utredes før det kommer noen klare konklusjoner i Ndure-saken, blant annet om det er det norske eller gambiske friidrettsforbundet som hadde ansvaret for løperen 28. juni i år.- Et av spørsmålene vi må stille oss er: Er det riktig at det gambiske friidrettsforbundet skal ta seg av dette? Hvis nei, vil det være naturlig at Antidoping Norge behandler saken. Per i dag har jeg ikke noe svar på dette spørsmålet, sier han. - Hvis dere behandler saken, vil det da være mulig at Ndure får strengere straff?- Det er ikke umulig. Hvis det ender med at vi skal behandle saken, må vi stille oss et nytt spørsmål: Har Antidoping Norge anledning til å påklage dette vedtaket? Hvis ja, blir det neste spørsmålet omvi skal gjøre det, sier Solheim.

Høyde for passiv røyking.

Et annet interessant spørsmål i saken er om passiv røyking av cannabis kan gi utslag i en dopingtest.- Jeg kan ikke si noe om selve saken til Ndure, den har jeg ikke satt meg godt nok inn i. Men på generelt grunnlag kan jeg si at passiv røyking kan gi utslag på slike tester i ekstreme tilfeller. Og det kan også bli værende i kroppen i flere dager, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen. - Hva er ekstreme tilfeller?- For eksempel små, tette rom med mange røykere, det kangi utslag. Men testene er utformet slik at de skal unngå at passiv røyking slår ut. Seksjonssjef ved dopinglaboratoriet på Aker Sykehus, Peter Hemmersbach, legger vekt på at grensen som er satt ved innrapportering av cannabisfunn i urinen skal være høy nok til at passiv røyking ikke gir utslag.- Grensen er på 15 nanogram pr. milliliter. Hvis du sitter i et rom der noen røyker cannabis er det mulig å finne spor i urinen senere, men denne grensen er satt såpass høyt nettopp for å unngå slike situasjoner. Og hvis verdiene i funnet er lavere enn grensen, rapporteres det ikke av dopingkontrollørene. Denne grensen overskrides svært sjelden hvis man ikke selv har brukt stoffet, sier han, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Venter på avklaring.

På det Internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) sine nettsider, ligger Ndures dom ute. Der står det at Norge er den nasjonen han representerer, men på stevnets startlister står det at han løper for Gambia. Norges Fri-idrettsforbund prøver nå å få klarhet i dette.- Vi har sendt dette spørsmålet til IAAF, og venter på en formell avklaring, sier generalsekretær i NFIF, Kjetil Hildeskor. Han regner med at svaret vil komme i løpet av noen dager.Ndures klubb, BUL, vil ikke kommentere saken før styret og utøveren har hatt et møte.Trener Olav Magne Tveitå svarte heller ikke i går på Aftenpostens henvendelser.

Les også

Siste fra Friidrett

Siste nytt