Pass deg, Geir, nå kan rekorden ryke!

Sist mandag blinket det optimistisk grønt fra politiet og UDI: Vi godkjenner søknaden om norsk statsborgerskap fra gambieren Jaysuma Saidy. Pers: 20,47 på 200 meteren.

Persen hans gir en flott 37. plass på listen over årets beste i verden på 200 meter.- Geir Moens norske rekord på 20,17 er ikke noe magisk tall for Jaysuma. Vi sikter lavere enn som så, erklærer trener Olav Magne Tveitå, som ser et enormt potensial i den 22 år unge gambieren.

Norsk far.

Jaysuma Saidy Ndure, som er hans fulle navn, er født 1. juli 1984 og har norsk far. Sprinteren kom til Norge som 18-åring og avslørte umiddelbart et enormt talent. Han har vært sponset av Den internasjonale olympiske komité som en del av et utviklingsprogram.Samme kveld som Andreas Thorkildsen brøt 90 metersgrensen og vant med 90,13 i Doha, Qatar, gikk Jaysuma til topps på 200 meteren med 20,59. I verdensfinalen i Stuttgart perset han med 20,47 etter å ha stormet inn til sjetteplass. Baksiden av medaljen er diskvalifikasjon for tyvstart under Bislett Games, men dette vitner også om et visst temperament i startblokkene.

Komplikasjoner.

- Nå er det to forhold som blir interessante fremover, kommenterer idrettssjef Ketil Tømmernes i Norges Fri-idrettsforbund:
* Det gambiske forbundet skal behandle saken. Med en positiv holdning i hovedstaden, Banjul, kan Jaysuma bli klar for norsk landslagsdrakt på maks ett år. * Setter Banjul foten ned og nekter ham norsk pass, går det tre år.- Han kan være klar allerede 1. januar 2007 og dermed også aktuell for sommerens VM i Osaka. I verste fall snakker vi om EM i Spania 2010, sier Tømmernes.

I gang.

Idrettssjefen har allerede innledet dialogen med det gambiske forbundet. Etter de innledende rundene har han nullet ut prosessen og startet på nytt. Noe som skal sjekkes ut er støtten fra IOC og eventuelle kompensasjoner.- Jeg håper hans gambiske statsborgerskap kan strykes. Straks vi kjører noen digre hull i hans gamle pass, skal han få sitt norske, men formalitetene kan ta tid, advarer trener Tveitå. Han håper Oslo-baserte Jaysuma kan iverksette sitt norske opplegg og være i gang allerede kommende innendørssesong.

Årsbeste.

Med 10,27 på 100 meter under generalprøven for EM i Göteborg 1. juni, viste Jaysuma, som løper for BUL, at han også har fart på 100 meter. Til sammenligning er Martin Rypdals norske årsbeste på 10,46.Og 20,47 fra Stuttgart tar seg pent ut i sammenligning med John Ertzgaards 21,05.- Men Jaysuma kan forbedre seg veldig mye på de første 30-40 meterne, og det er det vi nå jobber med, sier trener Olav Magne Tveitå, som i tillegg til Fri-idrettsforbundet også har sitt virke ved Wang Toppidrett. I jobben med Jaysuma Saidy får Tveitå assistanse av den gamle tikjemperen Benjamin Jensen.

Les også

Siste fra Friidrett

Flere bilder

Jaysuma Saidy vinner 200 meteren under friidrettsstevnet i Florø på forsommeren. FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

Geir Moen FOTO: ERIK BERGLUND