• Aftenposten møtte Heidi Løke i gamlebyen i den kinesiske VM-byen Suzhou i går. I dag er Ungarn motstander for Norge.

    FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX

Hun takker mannen

Bak enhver mann står det en kvinne. Bak Heidi Løke står det en mann. Ektemannen.

For dem som bare følger håndballen på avstand, kom Heidi Løke fra det store intet. I en alder av 26 år fikk hun sin mesterskapsdebut i EM i fjor.

Hun ble en umiddelbar suksess. I serien også.

Der ble hun toppscorer med 216 mål etter overgangen fra Aalborg til Larvik.

Ektemannen Leif Gautestad. FOTO:MORTEN HOLM/SCANPIX

FOTO: Holm, Morten

– Leif (ektemann Gautestad) har mye av æren for dette, sier Heidi når vi møter henne ved Wei Tao-tempelet i utkanten av Suzhou.

Der aner vi et sus av fordums Kina når fergemannen kommer med sin båt, drevet med en åre han har bundet fast i akterstavnen.

– Det var Leif som fikk meg inn på riktig spor da jeg spilte i Gjerpen. Han fikk meg til å skjønne hva som skulle til. Han trente Anja (Edin) også. Du kan si at vi kom i litt bedre form, sier Heidi og ler.

Betalte ut kona.

Fra Gjerpen gikk ferden videre til Aalborg for Gautestad og Løke som da hadde blitt et par. Men etter halvannet år fikk Gautestad fyken i danskeklubben, mens Heidi hadde halvannet år igjen av kontrakten.

– Leif betalte 6–700.000 kroner for å løse meg ut. Han tok av etterlønnen sin. Leif har gjort mye for meg, og han var hjemmepappa mens jeg fullførte sesongen. «Heidi du har kontrakt – fullfør med stil». Sånn er han, forteller Heidi.

– Men pengene var verd det. Vi ville bare komme oss videre, og jeg hadde fått beskjed fra Karl Erik (Bøhn i Larvik) om at det lå en kontrakt og ventet på meg hvis jeg var interessert. I Larvik er det flott å være. Supre jenter, proft opplegg – og når du er på trening med Tonje (Larsen), «Karo» og Rantala, får du tilbakemeldinger.

Eneste mamma.

Når Heidi skal forklare hvorfor hun var på landslagssamling allerede i 2004, men ikke kom med på laget før i 2008, handler ikke det om at hun plutselig så lyset. Eller ble forbigått.

– Norge har alltid hatt gode linjespillere: Else-Marthe (Sørlie Lybekk), Elisabeth Hilmo, Isabel (Blanco) og nå Marit (Malm Frafjord). For meg har det handlet om trening over tid. Jeg har hatt jevn progresjon. Det hjelper å trene, he-he.

– Og å føde?

– Jeg kom i bedre fysisk form både under og etter graviditeten. Kanskje kroppen tålte mer? Og kanskje tenker man annerledes etter å ha fått barn? Nå er Alexander det viktigste i livet mitt, og jeg har fått et avslappet forhold til håndballen – selv om målet hele tiden er å bli bedre, sier landslagets eneste mamma, som ser frem til å få både mann og barn ned søndag, dagen etter bursdagen hennes.

– Hvor gode er dere?

– Det får vi se. VM begynner nå. Det skal bli gøy å få ordentlig motstand. I de tre første kampene har vi fått øvd på mye. Det positive skal vi ta med oss videre, sier Heidi Løke.

Det trenger ikke å bli så positivt for Ungarn.

Les også

Siste fra Håndball

Heidi Løke

Født: 12/12 1982. Høyde: 1,77 Sivil status: Gift med Arendal-trener Leif Gautestad. Sønnen Alexander. Fem brødre og en søster (broren Frank en linjespiller på herrelandslaget). Bor: Sandefjord. Klubber: Runar, Larvik, Gjerpen, Aalborg og Larvik. Meritter: EM-gull 2008, ett cup- og seriemesterskap med Larvik. Posisjon: Linjespiller Landskamper/mål: 38/111

Siste nytt