• Jonas Holøs har utviklet seg enormt som hockeyspiller, og han er ikke redd for å skyte. Han scoret bl.a. vinnermålet i den ene semifinalen mot Skellefteå. Dette bildet er fra en treningskamp mot VIF før seriestart. FOTO: ØRN E. BORGEN

    FOTO: Borgen Ørn E

Forvandlingen

For et år siden jobbet Jonas Holøs (21) som renholdsarbeider og bodde hjemme hos mamma og pappa. I kveld spiller han SM-finale som en av Färjestads best betrodde backer.

–Jonas har tatt et fantastisk klyv kvalitetsmessig i løpet av én sesong. Han har faktisk ingen klare svakheter nå, skryter Färjestads sportssjef Thomas Rundqvist.

Sportssjefen er ingen hvem som helst. Rundqvist har spilt 267 landskamper for «Tre Kronor» og har bare to mann foran seg på listen over dem som har spilt flest.

–Jonas har ikke bare vært til glede for oss her i Färjestad. Han har imponert hele Hockey-Sverige. Han holder et jevnt, høyt nivå og det er nesten utrolig at han er helt ny på dette nivået. Han var uprøvd da han kom og brukte litt tid på å tilpasse seg. Men han har sugd til seg lærdom gjennom hele sesongen. En «kanonkille» som kan bli virkelig stor, er attesten Holøs får fra sjefen sin.

Trener Per-Erik Johnson er helt enig:

–Han er den spilleren i Färjestad som har utviklet seg mest denne sesongen.

Så mye at NHL-klubben Colorado Avalanche stadig håper å få nordmannen over allerede til høsten.

–Nei, jeg har en toårskontrakt med Färjestad, og den regner jeg med å fullføre, sier Holøs til Aftenposten.

Flere mål.

I tillegg til det rent spillemessige har han også bidratt mer i målprotokollen enn forventet.

–Det er vanskelig for meg selv å si hvor utviklingen har vært størst. Jeg er vel kanskje blitt litt bedre i alt, sier Holøs selv.

–Det startet litt trått. Alt var nytt, det var forandringer på alle plan. Nivået var høyere enn jeg var vant med.

Et snaut år som profesjonell i Karlstad har gjort underverker.

–Det viktigste har vært at jeg nå kun har hockeyen å konsentrere meg om. I fjor på denne tiden jobbet jeg hver dag og trente etter arbeid. Alt er annerledes nå, forteller han.

Han synes det er litt spesielt at moderklubben Sparta spiller finaler hjemme i Norge samtidig som han selv gjør seg klar til å entre den største hockeyscenen i Sverige.

–Jeg har hørt finalene på lokalradioen, og det startet jo litt trist for Sparta. Jeg håper de er i stand til å snu dette, legger han til.

Färjestads finalemotstander er HV 71, et lag Holøs har stor respekt for:

–Et godt lag med gode tradisjoner. De har bl.a. et meget godt overtallsspill. Jeg blir ikke forbauset om dette går til syv kamper før det blir avgjort, sier han.

De andre.

Også Anders Bastiansen og Marius Holtet spiller for Färjestad, og dette sier sportssjefen om dem:

–Bastiansen tar mye ansvar. Han gjør mye av den jobben som må gjøres for at de såkalte stjernene skal få briljere med sitt. Han er kjempesterk defensivt, flink til å vinne dropper og drepe utvisninger. Meget god defensivt, men bedre offensivt enn han nok tror selv.

–Etter mange år på nordamerikanske baner har Holtet slitt litt med å finne seg til rette på større baner. Han har ikke funnet en naturlig tilhørighet i noen av rekkene våre, men har gjort en god jobb de gangene han har fått sjansen. Akkurat nå ser det ut til at han starter finalene på benken, men er kanskje den første som blir slengt inn dersom vi får noen skader.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Ishockey

SM-finalene

I kveld: HV 71-Färjestad (19.30) 3/4: Färjestad-HV 71 (19.30) 5/4: HV 71-Färjestad (16) 7/4: Färjestad-HV 71 (19.30) 8/4: ev. Färjestad-HV 71 (19.30) 10/4: ev. HV 71-Färjestad (18.30) 12/4: ev. Färjestad-HV 71 (18.30) Det spilles til et av lagene har fire seire.