• Ole-Kristian Tollefsen er stor, sterk og tøff. Han har kjempet seg til en plass i NHL først og fremst fordi han kan spille ishockey, men også stille opp for lagkameratene og ta en fight når det er ønsket.

    FOTO: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX

Støtter Shampo

Både NHL-proff Ole-Kristian Tollefsen og Sveriges nye stjerneskudd Mats Zuccarello Aasen mener det burde være rom for litt slåssing i norsk ishockey.

–Jeg er egentlig ikke for det å slåss. Det kan skade utrolig masse. Men det har alltid vært en del av hockeysporten, sier Norges eneste NHL-proff, Ole-Kristian Tollefsen, til Aftenposten.

Han har rykte på seg for å være en hardhaus på isen, som ikke går av veien for en real fight hvis det trengs. Men blant fansen og lagkameratene i Columbus Blue Jackets er nettopp det en av tingene som gjør at nordmannen er høyt verdsatt.

I NHL er det som kjent mer liberale regler for hva som er akseptabelt på isen enn i Europa. Dermed er det ikke så mange amerikanere som hever øyenbrynene på grunn av litt knuffing i kampens hete. Og ofte når Tollefsen kaster hanskene så er det for å beskytte en av medspillerne.

–Det er liksom en del av tradisjonen, det å stille opp for lagkameratene. I hockey er det en uskreven regel, og det har man kommet litt bort fra i Europa, sier han.

Ikke flaue.

24-åringen har fått med seg debatten som har rast i fedrelandet de siste dagene, etter at VIF-trener og tidligere NHL-proff Espen «Shampo» Knutsen gikk ut i Aftenposten og mente at man burde godta mer slåssing i norsk hockey. Mange er skeptiske, men flere mener også det er noe i det Shampo sier. Tollefsen hører ikke uventet til sistnevnte gruppe.

–Det er som Espen sier, vi kan ikke være flaue over sporten vår. I Norge prøver man å forvandle sporten til noe annet enn det den egentlig er. Hockey er den tøffeste lagsporten som finnes, sier han.

Tollefsen er ikke spesielt glad i å bli fremstilt som en slåsskjempe i norske medier, og understreker at han er en rolig og fornuftig kar utenom isen. Han har imidlertid ingen tro på at slåssing ødelegger underholdningsverdien og rekrutteringen til hockeysporten.

–Folk sender jo ungene sine på boksing, karate, kickboksing... Hele denne debatten er ganske typisk Ola nordmann, som er født med ski på beina og har tradisjoner for typiske «snille» idretter, sier han.

-Stygg takling verre. Oslogutten Mats Zuccarello Aasen (19) har i høst gjort stor suksess i svensk hockey og Eliteserie-klubben MoDo. Han mener også det burde være større rom for å barke sammen på isen.

–Jeg synes at slåssing burde resultere i en femminutter, som Shampo sa. Man må bruke litt skjønn, hvis to spillere vil fighte mot hverandre så mener jeg det er helt greit. Men hvis én for eksempel blir angrepet bakfra blir det jo noe annet, sier han.

Selv er ikke Zuccarello Aasen den som sloss mest på isen, med sine 171 centimeter og 70 kilo har han heller rollen som rask og smart. I NHL har spillere som ham ofte «beskyttere», som kaster seg over dem som prøver å takle lagets små, kjappe goalgettere, og 19-åringen er opptatt av at taklinger er farligere enn en real nevekamp.

–En stygg takling i ryggen for eksempel er jo mye verre. Og det får man mindre straff for enn hvis man begynner å slåss, sier han.

I Sverige er reglene cirka de samme som i Norge, og Zuccarello Aasen, som før han ble skadet i høst toppet poenglisten i Eliteserien, forteller at den samme debatten pågår hos søta bror.


Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Ishockey

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Mats Zuccarello Aasen. FOTO: FOTO:JAN PETTER LYNAU/VG