• Stefan Espeland (i blått) er egentlig back, men i det siste er lånet fra Modo blitt brukt som løper. At han har offensive kvaliteter viser han her ved å gi VIF ledelsen 1-0.

    FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT

Vålerenga tok første stikk

Etter 4-4 ved ordinær tid, avgjorde Mathias Trygg i forlengningen i den første NM-finalen i ishockey.

Vålerenga-Stavanger 5-4 e.f.

Oslo-publikum tenner tydeligvis ikke på første akt av det som kan bli en finaleserie over syv kamper. I hvert fall ikke med en billettpris på drøyt 200 kroner. Men store felt uten et menneske å se distraherte i hvert fall ikke spillerne. Det var fullt trøkk fra første dropp, og hjemmelaget åpnet som vanlig tøft.

Diskutér kampen i Norges største ishockeyforum

Satsingen ga nesten umiddelbar suksess. Snaut tre minutter inn i kampen sendte Stefan Espeland VIF i ledelsen. Gutten som er blitt omskolert fra back til løper etter at VIF hentet Eric Werner fra USA, slapp merkelig billig gjennom Oilers-forsvaret. Backhanden fra VIF-spilleren var heller ikke av verdensklasse, men pucken forsvant likevel inn bak Antti Ore.

Oilers-trener Petter Thoresen hadde lovet at laget hans skulle våge mye og øse på fremover. Det var ikke bare tomme ord. Gjestene både forechecket høyt og jobbet hardt bakover hele tiden.

SuperscoringMidtveis i åpningsperioden smalt det bak VIF-keeper Patrick DesRochers, og for en scoring! Chrsitian Dahl Andersen viderebefordret en pasning fra Martin Strandfeldt på direkten opp i buret bak en sjanseløs canadier.

Mange trodde karrieren til den tidligere Frisk Asker-spilleren Dahl Andersen var over da han trappet ned og spilte i 2. divisjon for Forus. Men i sommer kom lysten tilbake, og han ba om en prat med den nye Oilers-treneren.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

FOTO: INGAR HAUG STEINHOLT

- Jeg har veldig god erfaring med spillere som virkelig vil tilbake, bl.a. Marius Rath og Øystein Olsen i Vålerenga. Christian føyer seg fint inn i den rekken, sier Petter Thoresen til Aftenposten.

VIF tok takLagene delte åpningsperioden broderlig både i spill og sjanser, mens det var VIF som bestemte mest etter den første hvilen. Derfor var det som det skulle være da Oslo-laget igjen tok ledelsen. Rekka med brødrene Spets og Steffen Thoresen var hete kampen igjennom, og det var virvelvinden Lars Erik Spets som skapte 2-1-målet. Han la en frekk pasning til den uredde backen Jonas Olsson, mannen som VIF-trener Knut Jørgen Stubdal har kalt ”årets scoop”. Svensken hadde en lett oppgave med å putte pucken i mål.

VIF hadde bortimot full kontroll, men mot slutten av perioden kom Oilers tilbake. I et undertallsspill gikk en VIF-spiller seg helt bort, og da var Dahl Andersen der igjen. Også denne gang med et distinkt direkteskudd, nydelig servert av Marius Trygg. Veldig hyggelig å se den skadeforfulgte tvillingbroren til Mats og storebroren til VIF-spiller Mathias så bra igjen som han var i går.

Christian Dahl Andersen får fortjent mye skryt for sine avslutninger, men han må ta på seg en del av skylden for VIFs tredje mål. Han slo en vanskelig pasning som VIF snappet i midtsonen. To pasninger og et mislykket skudd senere fikk plutselig Shay Stephenson verdens enkleste jobb med å runde en liggende keeper og score. Da var stemningen høy på Jordal.

Vålerenga var i ledelsen for tredje gang, men ikke alle gode ting er tre.

I løpet av fire og et halvt minutt og to utvisninger av Knut Henrik Spets snudde Oilers kampen. I hovedrollen svenske Martin Strandfeldt. Først med en herlig backhandpasning til Mike Suoraniemi som utlignet og så ved å sette inn 3-4 på et lurt skudd. Skjønt keeper DesRochers er vel ikke veldig stolt av sin opptreden der.

Stavanger var på vei mot en overraskende seier, men da Juha Kaunismäki ble sendt ut for en hekting kriget VIF inn utligningen. Eric Werner skjøt, men pucken var innom et par bukser før den fant veien forbi Antti Ore.

I forlengningen ble Mathias Trygg matchvinner, og dermed tok VIF første stikk i kampen for NM-tittelen.

Det spilles best av syv kamper i finalene, og lagene møtes neste gang i Stavanger på lørdag.

Diskutér kampen i Norges største ishockeyforum

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Ishockey

Siste nytt