Endelig tid til landslaget

Tredje gang han fikk tilbudet, takket Tord Asle Gjerdalen ja til en plass på langrennslandslaget. Nå er han klar.

- Det kan være fint å være på landslaget, sier Tord Asle Gjerdalen (22) som slapper av i en herlig sørfransk blomstereng utenfor pittoreske Céte. Men bildet lyver. Han har ikke ligget så mye i innbydende blomsterenger på sin første landslagssamling. Han har slitt mer på rumpa enn på ryggen.- Ja, den har vært ganske øm. Det er blitt to økter hver dag, og mange flere timer på sykkelsetet enn jeg er vant til. Det gikk utover baken, jeg måtte stå og tråkke meg gjennom noen økter. Men det gikk seg til. Det har vært hyggelig, gøy og nyttig, sier Gjerdalen om sin første landslagssamling. Nå ser han frem til å komme hjem og få testet sykkelferdighetene mot noen hjemmeværende.- Da får jeg se om jeg er blitt bedre til å sykle, jeg har i hvert fall lært noen knep.

Takket nei.

De aller fleste unge, lovende langrennsløpere har en altoverskyggende drøm; en plass på landslaget. Da får de litt betalt for å trene med de aller beste, de får et sportslig opplegg servert på et fat og de kommer lettere med i de første, viktige verdenscuptroppene. Men Gjerdalen er annerledes. Han takket nei til landslagsplass. To ganger. Først tredje gang tilbudet dukket opp, sa han ja. Denne uken er han på sin aller første landslagssamling.- Jeg angrer ikke, men tror jeg har valgt rett. - Selv om jeg ikke har vært på landslaget, har jeg hele tiden hatt fremgang, sier midterste bror Gjerdalen, i NM-stafettene utgjør han Holeværingens lag sammen med brødrene Gard Filip og Njål Tage.Når han tidligere har takket nei, er det fordi han ikke har hatt tid.- Det er flere grunner, men en grunn er at det hadde gått på bekostning av studiene. Jeg har hatt normal progresjon på medisinstudiet i tre år, og det hadde sikkert ikke gått hvis jeg hadde takket ja til landslaget med samlinger og alt som følger med. Dessuten har jeg har hatt lyst til å gjøre noe mer enn bare å gå på ski, sier Gjerdalen som tidligere har uttalt at han synes de har for lite å drive med som bare går på ski. Det sier han ikke lenger.- Folk får velge det som passer dem best. Vi er alle forskjellige, men for meg har kombinasjonen ski og studier vært veldig fin. Når jeg skal hvile, kan jeg like gjerne lese som å se på DVD. - Og målet til vinteren?- Ytterligere fremgang. Jeg setter meg aldri konkrete resultatmål. - Hva skal jeg gjøre hvis jeg ikke når dem? Sette meg ned i en brøytekant og gråte?Nei, da er det bedre å ligge i en blomstereng å smile.

Les også

Siste fra Skisport

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Tord Asle Gjerdalen trives som kua i den grønne enga på landslaget, men om det er VM-gull han ser langt der fremme, vil han ikke si noe om. FOTO: TROND TANDBERG

Tord Asle Gjerdalen kom på 15. plass under 50 km i Torino-OL. FOTO: TOR RICHARDSEN / SCANPIX

Siste nytt