Skihopperen Sonja

- Jeg har hoppet åtte meter stående, sa Hennes Majestet Dronning Sonja.

Dronningen og den unge skihopperen Anette Sagen krysset spor på Polhøgda i Bærum i går kveld. Da ble Anette Sagen tildelt prisen Årets Ski, av Damenes skiklubb. Dronningen fikk det ærefulle oppdraget å overlevere premien, og hun var ikke snauere enn at hun røpet sine egne opplevelser fra bakken.- Det er kjent at kronprins Olav hoppet i Holmenkollen, men det er ikke så kjent at jeg har hoppet på ski, sa Hennes Majestet.Hun fortalte at det skjedde i et renn mens hun var elev ved Oslo Yrkesskole. Året var 1955.- Vi var tre jenter som deltok. Vi hadde Pål Clasen som gymlærer, forklarte Dronningen.De fleste i forsamlingen på Polhøgda husket den tidligere turnkommentatoren i NRK.- Jeg hadde både sommerfugler i maven og svimmelhet, innrømmet Dronningen, som stolt kunne fortelle at hun satte utfor den lille bakken og sto på åtte meter.- Jeg er veldig imponert, sier Anette Sagen, verdens beste skihopper. Hun har en personlig rekord på 174, 5 meter, oppnådd under skiflyvning i Vikersund i fjor.- Hun var stolt og ydmyk over å få pris av Dronningen.- Det betyr mye å bli satt pris på. Det er ikke alle som gjør det i min idrett, sier Anette, som ikke kan dy seg for å gi noen spark til de høye herrer.- Å få Årets Ski er stor motivasjon i en idrett som ikke har verdenscup, VM eller OL. Det er tragisk.

Ski betyr mye.

Også dronning Sonja fikk sin fortjente ærespris denne kvelden i Fridtjof Nansens hjem i Bærum. Hun fikk en sølvskål, 1. premien til unge Ingrid Gresvik, som vant den i et skirenn i 1939, i regi av den første Damenes skiklubb. Damenes Skål, som den heter, skal stå i skimuseet i Holmenkollen.- Hun fikk den fordi hun er en Fjelldronning, som har inspirert mange, sier Signe Tønsberg i Damenes Skiklubb.- Kong Harald delte ut premien under siste NM i hopp, så han hadde jeg møtt. Det var fint å få møte Dronningen også, sier Anette Sagen.

Les også

Siste fra Skisport

Damenes skiklubb

Opprinneligstiftet i 1934. Gikk under snøen under krigen. Utav snøfonna i 2001. Beståri dag av et kvinne-nettverk med ca 150 medlemmer. Arrangererturer, støtter kvinner som tråkker nye løyper. Vilsynliggjøre kvinners skihistorie. Delte i går utÅrets Ski for første gang. Skal bli en årlig pris.

Flere bilder

I går kveld var det dronning- møte. Storhopperen Anette Sagen ble tildelt prisen Årets Ski under en tilstelning på Polhøgda på Lysaker i Bærum. Sagen ble satt pris på for sin utrettelige kamp for kvinners retigheter i hoppbakken. Prisutdeler var dronning Sonja. FOTO: ARASH A. NEJAD